Blogginlägg från 2013-11-07

Kärlekshistorien mellan Richard och Örebro

Postad: 2013-11-07 07:54
Kategori: BloggKärlekshistorien mellan Malmös singer/songwriter RICHARD LINDGREN och Örebro får en fortsättning i helgen när han uppträder på Svalbo Café (fredag) och Level Bar & Kök (lördag). En historia som inleddes för nästan på dagen tre år sedan och har gjort att Richard regelbundet har återvänt, med eller utan band, till Örebro. Jag har nästan minutiöst följt Richard vid hans besök och det kom upp ett spörsmål om hur många gånger han har varit i Örebro och hur många konserter det har blivit under de här tre åren. Därför har jag här samlat uppgifterna om Richard Lindgrens samtliga Örebrobesök och konserter, i stora och små sammanhang, han har genomfört.
   Jag var bekant med Richards skivor långt innan han första gången ställde sig på en scen i Örebro. Jag hade till och med vid två tillfällen rankat hans album så högt att de hamnade på min årsbästalista. 2006 blev Richards "Salvation hardcore" tredje bästa svenska album och 2008 hamnade dubbelalbumet "A man you can hate" på en hedrande andraplats bland årets bästa svenska album. Men livemässigt inträffade alltså Örebro-debuten för tre år sedan.

Lördag 6 november 2010
Hösten 2010 turnerade Richard med den amerikanska singer/songwritern Mary Gauthier och han kom till Örebro, efter en häftig bilresa med Mary vid ratten, redan under fredagen. Jag sprang helt oplanerat på Richard på Bishops Arms på fredagskvällen och jag har berättat om det plötsliga och omtumlande mötet här.
   Hursomhelst inledde han Gauthier-konserten på Clarion Hotel där han under 30 minuter ensam gjorde både egna låtar och covers.

Fredag 16 september 2011
Under våren 2011 hade Richard släppt en karriärsammanfattande cd-box, "Memento 1994-2010", innan hans första Live At Heart-upplevelse samma höst var ett faktum. Det blev åtskilliga konserter under två dagar. Tillsammans med sitt lilla Malmöband, Jon Eriksson, gitarrer, och Janne Adolfsson, mandolin, inledde Richard i källaren på Brasserie Rendez Vous för att några timmar senare spela på Café Deed.

Lördag 17 september 2011
Tidigt på lördagsförmiddagen uppträdde Richard Lindberg Band i Nikolaikyrkan, en spelning utanför det officiella Live At Heart-programmet. På kvällen gjorde de ytterligare en spelning på Teatercafét.

Lördag 19 november 2011
Ett par månader efter Live At Heart genomförde Richard en duetturné tillsammans med norrlänningen Lars Bygdén. Örebrobesöket inleddes med en liten kort spelning i Najz Prajz-butiken och på kvällen uppträdde de på restaurang Kungsgatan 1.

Fredag 15 juni 2012
Richard återvände till Örebro med hela sitt Malmöband på en Bob Dylan-tribute-konsert utomhus på Stadsträdgården. Förutom Eriksson och Adolfsson hette bandmedlemmarna Magnus Nörrenberg, keyboards, Janne Andersson, trummor, och Micke Nilsson, bas, och de förstärktes på några låtar med Olle Unenge, gitarr och sång, och Kajsa Zetterlund, fiol, båda från Tullamore Brothers.

Lördag 8 september 2012
Dags för Richards andra Live At Heart-besök. Men först genomförde han och hans lilla band en privat föreställning på Teijlers Glas på lördagseftermiddagen. Och på kvällen spelade de på Level Bar & Kök (en konsert avbruten på grund av tekniska problem) och sedan återigen på Teatercafét där Richard innan konserten fick mottaga Live At Hearts nyinstiftade låtskrivarstipendium.

Lördag 10 november 2012
Först ett litet kort framträdande i Najz Prajz-butiken och sedan på kvällen solokonsert på Stadsträdgården med Richard på gitarr och piano. Arrangören Olle Unenge inledde kvällen och dök även upp som duettpartner under Richards framträdande. Det tajta samarbetet mellan Unenge och Lindgren började nu utvecklas till något professionellt och skulle framåt våren leda till än mer samverkan.

Lördag 15 december 2012
Ännu en solokonsert med Richard i en för honom ny lokal, East West Sushi. Två långa set på gitarr och piano där Richards långa intressanta mellansnack gav kvällen både mening och underhållning.

Tisdag 12 februari 2013
I februari 2013 genomfördes historiens andra upplaga av Triple Troubadours-turnéer. Ett format som samlade tre profilerade singer/songwriters där Richard var en tredjedel. Turnén, som hade premiär i Örebro, hade drabbats av en jobspost då amerikanskan Lydia Loveless fastnat i snöstorm i USA och tillfälligt ersattes i Örebro av lokale Peter Lindström. Men Santa Fes stolthet Will Courtney hade kommit fram och imponerade stort.

Fredag 29 mars 2013
Så var det dags för Richard att utnyttja sitt låtskrivarstipendium. Två veckor på hotellrum i Örebro, på Stora Hotellets rum nr 309 (som gav upphov till titeln på den kommande skivan "Driftwood (The 309 sessions)"), som omfattade både konserter, inofficiella och planerade, och skivinspelning. Första konserten på långfredagen, med Olle Unenge vid sin sida, genomförde Richard på en krog vid Järntorget, Havana Bar & Grill, inför en skrålande och knappt lyssnande publik.

Lördag 30 mars 2013
Andra konserten på Hotell Clarion var också av det inofficiella slaget. Ett snabbt beslut av Richard att göra en genomgående pianokonsert på den vita flygeln i hotellets foajé inför ett fåtal men andäktigt lyssnande publik. Det var första gången vi fick höra "Driftwood".

Onsdag 3 april 2013
Efter första skivinspelningsdagen i Universitetets studio samlade sig Richard och Olle för en genuin pubspelning på Richards stamlokus under sin vistelse i Örebro, Bishops Arms.

Fredag 5 april 2013
Örebrobesöket avslutades den här gången med ännu en Stadsträdgården-spelning. En övervägande solokonsert på gitarr och piano men både Olle och Simon Nyberg, gitarr och mandolin, hjälpte till på några låtar.

Onsdag 26 juni 2013
Under vårens skivinspelningsdagar hade Richard fått, med mycket hjälp från Olle Unenge, ett nytt permanent och Örebrobaserat kompband som förutom Olle innehöll de fasta unga medlemmarna Simon Nyberg och Robin Mossberg, ståbas, som här gjorde sin officiella debut som grupp.

Lördag 29 juni 2013
Under lördagen togs ett sent beslut att Richard med band skulle inleda konserten med Eilen Jewell på Mastodont sent på kvällen. Fem låtar på 30 minuter.

Söndag 30 juni 2013
Om den sena konserten på lördagskvällen var ofokuserad så var duettkonserten med Richard & Olle på Svalbo Café full av magisk koncentration. En högst spontan repertoar som framfördes på ett mycket fint sätt i en underbar miljö.

Tisdag 20 augusti 2013
Richard kom till Örebro för att sjunga för kungen - men då hade kungen och hans trupper redan avlägsnat sig från Stortorget. Tillsammans med trion Clas Olofsson, pedal steel/banjo, Fredrik Landh, bas, och Mathias Lilja, gitarr, framförde Richard två låtar på Stortorget.

Lördag 7 september 2013
Dags för Richards tredje Live At Heart-uppträdande som blott begränsade sig till en konsert på Teatercafét tillsammans med sitt band som för kvällen var förstärkt med Kajsa Zetterlund, fiol. På eftermiddagen hade skivbolaget Rootsy ett event, utanför det officiella festivalprogrammet, på Rosengrens Skafferi där Richard tillsammans med Olle framförde några låtar.

Det har som sagts blivit en rad Örebrospelningar för Richard Lindgren. Om jag har räknat rätt har han uppträtt 23 gånger vid sina tidigare tolv Örebrobesök. Ett antal som alltså ökar redan i helgen.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2013 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.