Blogginlägg från 2013-11-11

90:#24 Painkiller

Postad: 2013-11-11 07:55
Kategori: 90-talets bästa

BRAINPOOL: Painkiller (Sony, 1995)

Powerpop! Jag tror inte jag tänkte på den magiska amerikanska musikgenren när det begav sig i mitten på 90-talet i samband med lyssnandet på Brainpools "Painkiller". Men idag, nästan 20 år senare, står det fullständigt klart att de här fyra killarna från Lund hade pop med kraft som sitt signum. Och som de slog igenom med strax innan britpopen och det nya svenska bandet Kent kom och tog över all medial uppmärksamhet.
   Från staden som fostrat poprelaterade band som Beagle och Eggstone, Lund, kom också Brainpool och var i mitt huvud en hit innan jag ens hade hört deras musik. Jag hade ju läst om hur kvartettens första inspelning utsågs till Månadens demo i Nöjesguiden, hur första singeln "At school" hade fått stor uppmärksamhet och att gruppen hajpades stort i alla popkulturella sammanhang. Att gruppen sedan kom under Per Gessles "beskydd", via hans produktionsbolag Jimmy Fun, gjorde ju inte nyfikenheten mindre.
   Debutalbumet "Soda" (1994), med alla sina starka singelspår, motsvarade alla högt ställda förväntningar men det var på bandets andra album,. "Painkiller", som storheten i deras musik och låtarnas styrka blev fullständigt självklar. Eller som Per Gessle konstaterar på samlingsskivan "We aimed to please" (2005): They gave us a brilliant cocktail of The Who meets The Jam - all served with nice splashes of bubblegum, power pop and just the right measures of surf." Så sant, Per.
   Brainpool gick i samma fotspår som Gessle på mer än ett sätt. Genom att stjäla, låna och inspireras av pophistorien. Jag ska inte påstå att jag satt och räknade ut vilka förebilderna exakt var till många låtar på "Painkiller" när jag hörde den första gången. Men när ovannämnda samlingsskiva släpptes avslöjar och erkänner gitarristen David Birde och sångaren Jan Kask, som skrev majoriteten av Brainpools låtar, allt de har kopierat.
   Från både Pulp ("Ready! Steady! Go!") och Clash ("Holidays") och menar att "Invisible to her", en av de lugnare låtarna, hämtat influenser från både Shangri-Las, The Jesus and Mary Chain och David Bowie. Och "Smile" är en nyskriven "Happy together". Men inget var i mina öron övertydligt ty energin i Brainpools popmusik överskuggade allt.
   Förutom Birde och Kask innehöll kvartetten också Christoffer Lundquist, bas och keyboards, och Jens Jansson, trummor. Just de två killarna har fortsatt jobba med Gessle efter Brainpool-karriären. Lundquist har dessutom blivit något av Gessles musikaliska högra hand och växt från basist till att bli multiinstrumentalist och en viktig del i produktionsstaben tillsammans med Gessle och Clarence Öfwerman.
   Visuellt har "Painkiller" också blivit ett oförglömligt album där designen på framsidan av omslaget är en variant på värktabletten Panodils logotype fast här har den ändrats från blå till röd med "Painkiller" i exakt identiskt typsnitt.
   Det finns flera komiska grepp på den här skivan, exempelvis bonuslåten "Every second day" som popgruppen Brainpool gör tillsammans med det stora blåsbandet Röda Kapellet från Lund. Även albumets enda cover, "Baby Baby Baby Baby Baby Baby Baby I Love You", får nog tillskrivas bandets humoristiska sida. En låt från 1989 med det amerikanska bubbelgumpunkbandet Sweet Baby vars original är 1:10 lång medan Brainpools version sträckts ut till hela 1:27.

YouTube: "We aim to please" med Brainpool.


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2013 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.