Blogginlägg

Larm #7: mars 1978

Postad: 2014-11-10 07:56
Kategori: LarmInnehåll:
1. JOHNNY KIDD & THE PIRATES
2. KINKS i mitt huvud, del 1
3. JEFF "Skunk" BAXTER
4. Hawaiignäll & countryslisk, del 2
5. "Från folkmusik till miljonindustri" del 7: TOM T HALL
6. THE MOTORS
7. ELVIS COSTELLO
8. TOM ROBINSON BAND
9. IAN DURY
10. BOOMTOWN RATS
11. THE JAM
12. "We only record the impossible": LINUS
13. "Ännu mera blues"
14. Mr JAMES BURTON
15. LENNART PERSSONs singlar
16. Blågult Larm
17. Rock i tryck
18. Litta Kantri
19. MARC BOLAN

INNAN JULEN 1977, SAMTIDIGT som det här numret skulle ha givits ut, upplevde Larm sin första kris. Organisationen bakom tidningen kraschade och Larm var ett tag, som de skriver i ledaren, "lika död som en gravad lax". Men efter att ha sett över arbetsfördelningen och byggt upp en ny organisation kunde de "ro båten i hamn" och presentera en starkt försenad sjunde utgåva av tidningen. Redaktionsrutan är så gott som intakt, Kjell Alinge har ersatts av Torkel Dromberg, och med nya krafter utlovas att tidningen i fortsättningen ska komma ut både oftare och mer regelbundet.
   Med nysatsningen introduceras nästa "milstolpe" i tidningens historia: Skivutgivning. Larm presenterar sina första releaser, två ep-skivor med Linus & his Band (med en artikel om inspelningen) och Problem.
   På grund av tidningens försening har albumrecensionerna utgått ur det här numret då skivorna från hösten 1977 var inaktuella framåt våren 1978. Men tidningen låter alla medlemmarna i redaktionen tipsa om bra aktuella skivor i listformat.
   Även den intressanta avdelningen "Lost in blåst" har utgått (förhoppningsvis tillfälligt) men i övrigt är 7:an ett genomgående starkt comeback-nummer av Larm som presenterar sin första utförliga och djupgående diskografi-artikel om en artist. Som i fortsättningen blev något av Larms kvalitetsstämpel och har inspirerat många skivintresserade genom åren, inte minst Håkans Pop.
   Under rubriken "Kinks i mitt huvud" får gruppens engelska skivutgivning fram till 1972 en rejäl genomgång över 14(!) sidor, skivomslag, skivnummer och omslag, av Lennart Persson som i en sidoartikel också uppmärksammar Ray Davies-låtar som andra artister har spelat in. Del 2, från 1973 och framåt, kommer i Larm #8 och är skriven av Staffan Solding.
   Mindre än ett år efter första omnämnandet i Larm (#5) pryder nu Elvis Costellos ansikte fronten på det här Larm-numret. På mittuppslaget, sid 30-31, intervjuar Måns Ivarsson Elvis i samband med en tv-inspelning och Lennart P har sett Costello och det övriga Stiff-gänget på Lyceum i London.

TIDNINGEN INLEDS ANNARS med en artikel om Johnny Kidd & the Pirates och en kort intervju med bandets basist Johnny Spence. Även Doobie Brothers-gitarristen Jeff "Skunk" Baxter intervjuas i det här numret och Mats Olsson har träffat Tom Robinson.
   Kortare artiklar om och intervjuer med The Motors, The Jam och Boomtown Rats finns också liksom en tre sidor lång rikt illustrerad intervju/artikel med Ian Dury av Lennart P som tillhör numrets höjdpunkter.
   Country får fortfarande uppmärksamhet i Larm. Under följetongen "Från folkmusik till miljonindustri" skriver Christer Olsson om artisten och låtskrivaren Tom T Hall. Och i den andra följetongen "Hawaiignäll & countryslisk", om steelgitarrister, berättar Hans Nordin om bland annat Rusty Young och Buddy Emmons. Sedan har nya countryskivor fått en egen vinjett, "Litta Kantri", där Torkel Dromberg bland annat recenserar nya skivor med Don Williams, Gary Stewart, Delbert McClinton och Barefoot Jerry. Kanske ska även Kalle Oldbys sida om gitarristen James Burton sorteras in under countryrubriken.
   Staffan Soldings har i sin "Ännu mera Blues"-krönika fastnat för den inte allmänt kände bluessångaren och gitarristen Tommy McClennan.
   I ett försök att trycka in några svenska namn bland alla angloamerikanska stjärnor ägnas en sida, "Blågult Larm", åt de tre nya skånska banden New Bondage, Hootchie Cootchie B och Steamcraft. Med namn och medlemmar som vi varken förr eller senare har hört talas om. Under Rock i tryck-rubriken återfinns namn och adresser till en mängd då aktuella svenska fanzines som exempelvis Noncha Allt, Go Punk - Scratch, Inferno och sPunk.
   Marc Bolan, som hösten 1977 hade omkommit i en bilolycka, får en minnesartikel av Bengt Lander på Larms strategiska sistasida.
   Med anledning av det försenade Larm-numret är Lennart Perssons fem singelsidor osedvanligt späckade med rasande intressanta singlar med lockande noteringar. Med ofta både två och tre singlar med varje artist. Inleds med dåtidens stora new wave-namn som Clash, Ultravox, Adverts, Damned och Sex Pistols (som nu hade splittrats). Men också många andra som Wreckless Eric ("Whole wide world"), Kursaal Flyers (som också hade splittrats), Nick Lowe, Ian Dury och några namn ur en allt tröttare pubrockgenre, Plummet Airlines, Bees Make Honey och Dr Feelgood.
   Avslutar singelsidorna med några svenska då aktuella singlar och det är när jag läser om Magnum Bonums "Skateboard" som jag börjar inse hur länge sedan Larm #7 gavs ut.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2014 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.