Blogginlägg

Tributes: Richard Thompson

Postad: 2008-12-17 07:37
Kategori: Tribute-skivor


"Beat the retreat" (Capitol, 1994)
"Songs by Richard Thompson" är undertiteln och skivan innehåller 16 låtar, alla skrivna och en gång framförda av engelsmannen ensam eller tillsammans med sin dåvarande fru, Linda Thompson. Här är det övervägande amerikanska artister som tolkar hans låtar.

Efter de senaste veckornas bleka kvalité av tributeskivor så har vi kommit fram till en riktig liten pärla. Som främst förklaras av Richard Thompsons suveräna kvalitéer som låtskrivare, här radar topplåtarna upp sig, men det finns också flera goda exempel på fina artistframträdanden.
   I den här samlingen av framföranden finns det både självklara tolkningar av Thompson närstående artister, några riktigt udda elektriskt sprakande omgörningar och några, inte minst, mycket imponerande duetter.
   Till den senare kategorin hör låten som Golden Palominos-sångerskan Syd Straw gör tillsammans med Lemonheads-sångaren Evan Dando. Mycket läcker tolkning av ”For shame of doing wrong” med en ännu läckrare gitarr av John Jurgenson. Även Shawn Colvins och Loudon Wainwright III:s version av mycket fina ”A heart needs a home” tillhör också topparna på skivan.
   Duetterna på skivan tangerar minst Richard och Lindas originalversioner.
   Sedan har vi skivans mer förutsägbara men underbara inslag där de engelska folkrockartisterna, Thompsons forna kollegor, gör sina alldeles egna personliga tolkningar. Som June Tabors titellåt som har ett mycket starkt komp med hela tre världsgitarrister, Martin Carthy, David Lindley och James Burton. Tabor gör dessutom en ljuvlig accapellavariant av ”Genesis Hall”.
   En annan gammal kamrat till Thompson, sångerskan Maddy Prior, gör tillsammans med nämnda Carthy både en Fairport Convention-låt, ”Farewell, farewell”, och en tidig 70-talslåt.
   Av skivans röjiga inslag, med gruppen X (som också kan kallas duett mellan John Doe och Exene Cervenka), Hüsker Du-sångaren Bob Mould och Dinosaur Jr, tycker jag de senare lyckas bäst med en skramlig J Mascis-gitarr i fronten.
   Vi får även starka bidrag från R.E.M. i en akustiskt dominerad ”Wall of death” och Los Lobos i en The Band-klassisk version av ”Down where the drunkards roll”.
   Låtmaterialet till skivan har hämtats från tidsperioden från 1969 (Fairport-låten) till 1991. Och Graham Parkers bidrag ”The madness of love”, inte så udda tolkning men ändå väldigt bra, som i original spelades in med Thompson redan 1977 men gavs inte ut i hans namn förrän 1985.
   Sammanhållande länk i det här albumprojektet är producenten John Chelew. Jag känner hon mestr och bäst som producent till John Hiatts mästerliga "Bring the family". Här har han del i samtliga låtar utom de två med R.E.M. och David Byrne.
   Till skivans redan fantastiska blandning kan läggas cajun med Beausoleil och gospelgubbarna The Five Blind Boys Of Alabama. Kort sagt en mycket stark och givande tributeskiva.

Skivans innehåll:
1. Shoot Out The Lights - X
2. Wall Of Death - REM
3. When The Spell Is Broken - Bonnie Raitt
4. Turning Of The Tide - Bob Mould
5. For Shame Of Doing Wrong - Syd Straw & Evan Dando
6. Down Where The Drunkards Roll - Los Lobos
7. Beat The Retreat - June Tabor
8. Genesis Hall - June Tabor
9. I Misunderstood - Dinosaur Jr.
10. Madness Of Love - Graham Parker
11. Just The Motion - David Byrne
12. Valerie - Beausoleil
13. A Heart Needs A Home - Shawn Colvin & Loudon Wainwright III
14. Dimming Of The Day - Five Blind Boys Of Alabama
15. Farewell Farewell - Maddy Prior & Martin Carthy
16. The Great Valerio - Maddy Prior & Martin Carthy

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2008 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.