Blogginlägg

2018: Årets bästa konserter

Postad: 2018-12-29 09:18
Kategori: Listor

ÄNNU EN ÅRSBÄSTALISTA MED MINA KONSERTFAVORITER under året. Och det har varit lika svårt och frustrerande som alla andra år att jämföra konserter under så helt olika förutsättningar. Säg den levande människa som rättvist kan jämföra ett återförenat Wilmer X utomhus med 30000 hängivna fans framför sig med Magnus Lindberg ensam med en akustisk gitarr i en källare på Katarina Bangata på söder i Stockholm. Nåja, jag har efter moget övervägande kommit fram till följande rangordning:

Foto: Carina Österling

1. MIKAEL RAMEL BAND 22/4 Närke Kulturbryggeri, Örebro
Tillsammans med ett underbart starkt band, bland annat Kenny Håkansson och Göran Lagerberg, framförde Mikael Ramel en uppdaterad version av det 46 år gamla albumet "Till dej". Samtliga låtar från albumet fick en rejäl ansiktslyftning och vid några tillfällen, bland annat slutet på "Imorron e en ny da", lyfte arrangemangen till rent himmelska höjder där bandet förlängde låten på egen hand. Med underhållande mellansnack blev det en rent ljuvlig konsert i tre delar.

2. WILMER X 10/8 Malmöfestivalen
Vilken makalös comeback på hemmaplan för ett återförenat Wilmer X! I somras beskrev jag konserten som närmast en magisk upplevelse och tillsammans med en rekordpublik, 20 000 eller kanske ännu fler, blev det känslor som jag aldrig kommer att glömma. Bandet äntrade scenen på exakt utsatt tid och bjöd på en homogen och fullständigt koncentrerad konsert framför publikhavet och de hundraprocentiga hyllningarna.

3. KARIN WISTRAND & DSH5 14/2 Konserthusets foajé, Örebro
Örebro Stadsmission arrangerade en välgörenhetskonsert för stadens hemlösa och många lokala artister medverkade, en konsertkväll som egentligen bara innehöll höjdpunkter. Rutinerade Karin Wistrand och DSH5 visade upp ett välrepeterat engagemang och många intressant nyarrangerade låtar där repertoar och framförande blev en fascinerande helhet.

4. RICHARD LINDGREN BAND 12/8 Malmöfestivalen
Traditionsenligt uppträdde även Richard Lindgren med band på Malmöfestivalen. Richard är ingen vanlig singer/songwriter och när han hade sitt alldeles lysande band i ryggen levererade han en ganska makalös blandning av rock, pop och visa. Många nya låtar i repertoaren gjorde framförandet extra spännande.

5. MAGNUS LINDBERG 15/11 Twang, Stockholm
I källaren på ett fullpackat Twang badade atmosfären av förväntan när Magnus skulle bjuda på många ögonblick då närvarokänslan var hundraprocentig både på scen och i publiken. Han senaste skiva är fantastisk, "Magnus Lindbergs skörd", med ett inspirerat band i ryggen. Ensam på scen blev det lite andra förutsättningar men Magnus skriver låtar som håller i alla sammanhang. Och nya "Längesen, längesen" fungerade överraskande perfekt även akustiskt.

6. ANNA STADLING 7/7 Gamla Landsvägen 21, Västra Ämtervik
Årets Packmopedsturné hade slimmat artistskaran något och det gav gästartisterna lite större utrymme. Anna, som gjorde sin tredje Packmopedsturné, sjöng vackrare, starkare och mer emotionellt än någonsin denna kväll. Med sitt senaste album, det mycket fina och känslostarka "Efter stormen", i bagaget fanns det många pärlor att plocka fram.

7. MARTIN HÅKAN 5/1 Folk at Heart, Örebro
Visserligen är det här ett soloprojekt med Martin Qvarfordt men tillsammans med sitt band bjöd han på ett personligt sound med både utsökta popmelodier och känsliga ballader. Öppningen på konserten var närmast en popexplosion som jag vill jämföra med Beatles i brist på något mer fantasirikt.

8. ANDERS F RÖNNBLOM 21/4 Plugged Records, Stockholm
Ett mer än oplanerat besök på årets upplaga av Record Store Day lockade oss ner i källaren på Plugged Records i Gamla Stan och ett som vi trodde kort smakprov med Anders F och ett begränsat band. Men Anders var på humör och bjöd på en timme lång konsert. Han hade en fantastisk klang i sin elgitarr när han pendlade mellan gamla och nya låtar.

9. IVORY TUSK 6/9 Live at Heart, Örebro
Jag upplevde argentinaren Ivory Tusk redan på förra årets Live at Heart och kom ihåg hans unika gitarrklang. Han återvände i år och sjöng som en viskande Steve Forbert men det som imponerade mest var hans gitarrteknik som bjöd på ett sound som fyllde "rummet".

10. RICHARD LINDGREN med OLLE UNENGE 30/11 Clarion Hotel, Örebro
Begränsade repetitioner kan inte hindra de här "gubbarna" att prestera sitt yttersta. Ett naturligt samspel och den kreativa lågan brann starkt under några timmar. En konsert fylld med god underhållning och spontana infall.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2018 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.