Blogginlägg från 2017-08-30

Start för musikälskare med öppna sinnen

Postad: 2017-08-30 10:44
Kategori: Live at Heart
Den spännande engelska rockkvartetten Dronningen kan bli en av hållpunkterna på årets första Live at Heart-kväll.

MUSIKFESTIVALEN LIVE AT HEART BRUKAR SOM REGEL starta med en häftig upplevelse och/eller något musikaliskt oförglömligt. Det är så jag framförallt minns de två senaste upplagorna av festivalen men även 2012 när Austins Sixgun Republic rivstartade festivalens tredje upplaga. Efter förra årets färgstarka invigningsgala, med en blandning av säckpipa, kanadensare med rötter i creefolket och två norska bröder med elektronisk musik, smyger snarare årets festival igång med invigning och ett ganska konventionellt program i Konserthusets foajé.
   Även programmet i övrigt på Live at Hearts öppningskväll är i år något mindre profilerat än tidigare år. När jag bläddrade genom festivalprogrammet första gången hade jag inledningsvis svårt att hitta någon röd tråd eller någon bekant och trygg höjdpunkt att hänga upp kvällens planer på. Men å andra sidan öppnar ju det förutsättningar för nya spännande upptäckter bland allehanda obekanta namn.
   En festival av Live at Hearts storlek med så många artister, konserter och spelställen, 393 spelningar på 27 scener var det rekordstora budet när programmet gick till tryckning, att det ofrånkomligt blir förändringar i det snillrikt planerade spelprogrammet. Knappt hade trycksvärtan i det 68 sidor tjocka programmet torkat förrän festivalens första avhopp meddelades. En av få Live at Heart-legendariska namn i årets festivalupplaga, förra årets succé The Johnny McCuiagh Band, har ställt in då gitarristens mor drabbats av en hjärtattack.
   Där förlorade festivalen en stor spektakulär och musikalisk magnet men det öppnar som sagt för möjligheten att se någon annan artist på någon av de 25-tal scener som Live at Heart-programmet i år erbjuder. McCuaighs avhopp gör att jag exempelvis får en större chans att under samma timme vid midnatt på fredag kan få uppleva The Vanjas på Frimis, Ludwig Hart på East West eller Jetbone på Teatercaféet. Mer om det svåra valet på fredag.
   Riktigt så konkurrenskraftigt är det inte ikväll på de fem Live at Heart-scenerna. Men efter lite research och lyssnande har jag nästan en klar bild på vilka konserter jag tänker uppleva live under kvällens sex timmar. Det blir en påfallande internationell resa bland artisterna. Då amerikanen Steve Azar har fått förhinder (ersätts av Anna Fogel) väljer jag att starta konsertkvällen med argentinaren Ivory Tusk, fortsätta med kanadensaren AHI (bild uppe till höger) och sedan Will Belcourt & the Hollywood Indians (Will, se bild till vänster, har också Kanada som hemvist) och den grekiske singer/songwritern Theodore.
   Efter så många mer eller mindre nedtonade artister är jag beredd att möta rockigare tongångar och tänker då se den engelska rockgruppen Dronningen för att sedan avsluta kvällen/natten med The Magnettes, årets låtskrivarstipendiater, som jag skam till sägandes inte har sett under tidigare festivaler.
   För att göra osäkerheten ännu mer tydlig skulle jag under samma sex timmar lätt kunna vända upp och ner på planerna och istället börja med örebrotjejen Anna Fogel, fortsätta med italienaren Fabrizio Cammarata, enda festivalframträdandet för skönsjungande duon Hello Ocean från Örebro/Stockholm, Los Angeles-blueskillen Mitch Grainger och avsluta med ytterligare en örebroare, Martin Qvarfordt.
   Ja, ni ser. Börjar man utforska de här till synes obekanta programpunkterna noggrant står man djupt och stadigt i det så kallade "valet och kvalet" vilket kan resultera i en omöjlig överdos av levande musik. Vilken av ovannämnda planer, eller en mix av båda, som jag kommer att få till livs ikväll vet bara stjärnorna på en förhoppningsvis klar natthimmel.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (444)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (70)
Konserter (233)
Krönikor (151)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (133)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Augusti 2017 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Per-anders Karlsson 26/11: Väldigt välskriven artikel. Har länge velat besöka Friar Park. Finns faktisk...

Kjell J 25/11: Vem kan vara utan covern på "Anna"? Inte jag i alla fall....

Hans Odelholm 24/11: Hej Håkan Jag har liksom du lyssnat på podden ’Hundåren’ om Peter LeMa...

Per Ullén 21/11: Jag tycker att det tråkigt att efter att du har haft en väldigt intressant blo...

Jan Arne Martin Lennell 21/11: Tack för tips om podden. Babylon Zoo? Absolut. Har albumet med hiten (?) Spacem...

Per Rosén 19/11: Hej! Nyfiken på var du hört att första spelningen på turnén var i Stockhol...

Björn Stein 14/11: Lyssnartips, lyssna på Fred Eaglesmiths syn på ämnet tribute band på skivan ...

Björn Stein 13/11: Killen i mittten bekräftar nog din teori, gött solo. en pärla till poplåt! R...

Jan Arne Martin Lennell 31/10: Daniel Romano hade jag aldrig hört talas om förrän jag nyligen fick tips av g...

Håkan Gustavsson 30/10: Rolig återblick! Vissa saker behöver mer än 10 år för att man ska se klart...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.