Blogginlägg

Ursprunget och originalet finns alltid med

Postad: 2019-08-16 07:57
Kategori: Cover-skivor




Bilder på några av höstens coverskivor som kommer figurera på Håkans Pop på fredagar.


MED KUNSKAP KOMMER DU LÅNGT, MED NÖRDIGA kunskaper om musik kommer du mycket längre. En nörd har ett, enligt ordboken, ”fixerat intresse” kring ett visst område. Håkans Pop har sedan starten 2007 ägnat stort utrymme åt just fixerade intressen kring musik där det inte finns några begränsningar hur djupt man kan gräva i vissa (musik)ämnen.
   I högra spalten på varje Håkans Pop-sida, under rubriken ”Bloggkategorier”, hittar ni läsare en kategori som heter Coverskivor som i skrivande stund innehåller 145 olika album, texter om skivor som artister/grupper uteslutande har valt att fylla med enbart covers.
   Det är en intressant kategori skivor som dels ibland förklarar gruppens/artistens ursprung och influenser i låtvalet och dels är det intressant hur de sedan tolkar sina covers. Ibland är de trogna originalen och vill inte alls förändra historien och ursprunget och ibland blir det väldigt annorlunda och personliga tolkningar.
   Jag har varje år sedan 2009 uppmärksammat de här skivorna mer eller mindre omfattande. Under Håkans Pop-säsongen 2018/19 gjorde jag en paus i kategorin, tyckte antalet skivor med just covertemat började ebba ut. Men nu har jag inför nästa säsong, med start nästa fredag 23 augusti, skakat liv i kategorin igen och jag kan inför kommande säsong locka med namn som Allison Moorer, Firefall, Randy Bachman, Neil Diamond, Cher, supergruppen Spin 1ne 2wo, och den intressanta amerikanska sångerskan Miriam.
   I min kategori med coverskivor recenserar jag inte bara skivorna, beskriver innehållet och bedömmer det musikaliska i en typ av recension. Jag har också noggrant noterat låtarnas ursprung och original på varje coverlåt. Något som ibland kan bli ett tidsödande detektivarbete men också väldigt intressant och är väldigt ofta kopplat till överraskningar när jag letar mig tillbaka i låtarnas historia. OK, ibland har jag, ska erkännas, haft hjälp av Wikipedia men informationen där är inte alltid sanningsenlig och korrekt så det krävs ofta både dubbelkoll och dubbeldubbelkoll för att exakt spåra originalets första inspelning.
   Under sommarmånaderna har jag, vid sidan av det inspirerande arbetet med att konstruera den nya säsongens lista över 36 favoritalbum från 00-talet (start på måndag!) och all research i samband med utskriften av alla intervjuer (start på onsdag!), analyserat innehållet på den kommande säsongens coverskivor. Och det har ibland stuckit iväg i alldeles oanade riktning.
   Som exempelvis att ”Both sides now”, Joni Mitchell-låten, inte alls gavs ut först av Joni utan av Judy Collins på ett album 1967. Att originalet till låten ”Walk right in”, som vi mest känner till med Rooftop Singers, gjordes redan 1929 av en grupp som kallade sig Gus Cannon's Jug Stompers. Att en så etablerad och utmärkt låtskrivare som John Prine också har letat sig tillbaka i den tidiga country/rock'n'roll-historien och hittat coverlåtar. Att Neil Diamond 2010 gjorde en cover på sin egen låt som Monkees spelade in första gången. Och att det inte alls var låskrivaren Gene Pitney som gjorde originalet till ”Hello Mary Lou” utan Johnny Duncan.
   Varje dag lär man sig något nytt.

Välkommen till en ny säsong bland coverskivorna.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2019 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.