Blogginlägg

Olle luftade hela sin repertoar

Postad: 2016-06-13 10:12
Kategori: Live-recensioner


Bilder: Anders Erkman
OLLE UNENGE
Svalbo Café 12 juni 2016
Konsertlängd: 19:00-20:30 (90 min)
Min plats: Sittande ca 7 m från scenen


Olle Unenges så kallade solokarriär skyndar långsamt på många sätt. Startade på allvar under Live at Heart 2012 i det korta formatet med flera nyskrivna låtar på svenska. Den sporadiska "karriären" har byggts vidare, repertoaren med eget material har målmedvetet utökats och soloskivan "Det kunde förvisso vara värre" kom som ett moget höstäpple häromåret.
   Kvar från "debuten" och den repertoaren finns idag bara två låtar vilket visar vilken kreativ penna Olle har och hur den musikaliska utvecklingen fortsätter. Vid säsongspremiären på Svalbo Café bjöd Olle på helt egen hand med sina två gitarrer på 90 hela minuter där han fick stort utrymme att lufta hela sin repertoar. En produktivitet som just nu har lett till nya studioinspelningar. Två inspelningsdagar har resulterat i tre låtar som inte så överraskande fanns med på Olles konsert på söndagskvällen. Där scenrepertoaren kombinerade gamla låtar med färskare material inklusive några covers. En rejäl dos Olle Unenge med andra ord.
   Olle tog oss bokstavligen med på en resa till både Grekland, Paris, Traneberg, Orust, England, Koster och, kanske inte så överraskande, Irland med sina sånger. Underbart välformad poesi och läckra småtrevliga melodier. I vardagsrumskänslan på Svalbo Café hamnade ju texter och extraordinärt gitarrspel i perfekt fokus där publikkontakten var total under hela konserten.
   De sju låtarna från Olles soloskiva dominerade repertoaren men det var det nya materialet som lockade till koncentration allra mest. Några hade fått smygpremiär på Olles duettspelning med Richard Lindgren tidigare i våras men vi bjöds också på några tidigare okända alster som exempelvis "Resa med järnhäst". En låt från byrålådan, härstammar från tidigt 80-tal, med ett fascinerande tempobyte som extra krydda.
   Med fina ord och väl valda ackord sjöng Olle också några sånger till sina kära familjemedlemmar. "Åter till Marais" till sin dotter Frida och kvällens vackraste sång "Sång till A i C" till närvarande hustrun Agneta.
   På sin väg till det naturliga slutet med "Ett sista glas", den irländska traditionella finallåten "The parting glass" acappella, passerade Olle några Evert Taube-låtar och "Kosters klippor", den fina Peter LeMarc-låten som en gång så vackert tolkades av Totta Näslund i duett med Josefin Nilsson.

Här följer den autentiska låtlistan och nedanför bilden av Olles på förhand planerade. Till stora delar stämmer den med verklighetens konsert. Olle skippade titellåten från soloalbumet "Det kunde förvisso vara värre" och Olle Adolphsons "Grön kväll i Margretelund" och bytte plats på några låtar. Bland annat flyttades Evert Taubes "En håttespeleman" till extralåtarna.

Kejsarens nya kläder
Långsamt väder
Vid denna blåa dörr
3-stjärnig Metaxa
Resa med järnhäst
Det här gamla tåget
Pensionerade hippies
Åter i Marais/Fina Frida i Paris
Fest i byn
Mellan ebb och flod
Sång till A i C
Skål för min fader
En söndagsmorgon bittida
Traneberg
Kosters klippor

Extralåtar
En håttespeleman
Ett sista glas



/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2016 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.