Blogginlägg

En tripp till Köpenhamn

Postad: 2013-01-04 11:22
Kategori: Blogg


Richard Lindgren tillbaka på "platsen för brottet": Rosie McGee's i Köpenham. Exakt där, utanför toaletterna i källaren, togs omslagsbilden till Richards senaste album "Grace".

Senaste helgens vistelse i Malmö, där tributekonserten för Bob Dylan var huvudmålet, blev också i övrigt en intressant och underhållande upplevelse. Med många nya favoritrestauranger och utflyktsmål. Helgen innehöll också en obligatorisk tripp till Köpenhamn där vi med Richard Lindgren som ciceron bland annat hamnade på Rosie McGee's.
   Tillsammans med min fru Carina, malmöiten Richard & Anita och örebroaren Olle Unenge & Agneta tog vi tåget över sundet och hamnade vid järnvägsstationen där det inte var långt till Jernbanecafeen på Reventlowsgade 17. En minst sagt genuin bar/restaurang där man innanför dörren färdades många decennier tillbaka i tiden. Där röktes(!) det inomhus, dracks och spelades högt på jukeboxen i en groteskt julpyntad lokal. Gemyt på hög och mänsklig nivå.
   Efter en mellanlandning på The Old English Pub på Vesterbrogade, en typisk engelsk hållplats med högljudd fotboll på tv, var det dags för mat. Med Olle & Agneta som ledsagare letade vi oss bort mot Bastustraede och Köpenhavner Cafe där det serverades stora smörrebröd inklusive traditionell snaps och öl.
   Sedan tog Richard oss med till Charlies på Pilestraede som han hade pratat sig varm för under hela resan. Han hade beskrivit puben som liten och gemytlig och den var ännu mindre och ännu trevligare. I den trånga, varma och genuina atmosfären fanns det många udda ölmärken i kranarna. Ännu ett välkommet steg tillbaka i tiden.
   Innan färden tillbaka till Malmö var ett besök på Rosie McGee's noga inplanerat av resevärden Richard. Där plåtades omslagsbilden till Richards senaste album "Grace" och jag passade på att ta en ny bild på honom på samma plats (se ovan) och vi var båda överraskade att dörren precis till höger inte var entrén till själva toaletten utan nu en stängd branddörr...
   Tillbaka i Malmö på lördagskvällen landade vi naturligtvis på ett av Richards stamhak i det centrala Malmö, Bullen på Storgatan. Heter egentligen officiellt Två Krögare men är mer känt som Bullen. Gemytet från Köpenhamn och Danmark hade verkligen följt med oss in på denna pub/bar/restaurang. Ett besök rekommenderas varmt. Inte minst tack vare maten som vi passade på att prova på söndagen innan tåget förde oss tillbaka till Mellansverige. Husmanskost av absolut bästa kvalité. Kalvköttbullar med mos var en höjdare. Precis som hela vistelsen i Malmö i övrigt.


Två singer/songwriters vid bardisken på Rosie McGee's, Olle Unenge och Richard Lindgren.


Olle tar en danske pölse innan besöket på Jernbanecafeen på andra sidan gatan.


Även utanför Jernebanecafeen fanns det tunga julprydnader.


/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2013 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.