Blogginlägg

Singlar#77: Manfred Mann

Postad: 2012-11-09 07:54
Kategori: SINGLAR 100-1


MANFRED MANN: If you gotta go, go now (His Master’s Voice, 1965)

COVERS ÄR SOM BEKANT INTE FRIDLYSTA eller bojkottade på den här 100-listan. Och just covers var den engelska gruppen Manfred Manns viktigaste recept på vägen till framgång på 60-talet. Och Bob Dylan-låtar var en stor och viktig del i deras karriär där det skapades ofantligt många hits. "If you gotta go, go now" är kanske en för stor och känd hit för den här listan (nådde en 2:a-plats i England i oktober 1965) men samtidigt har singeln hamnat i skuggan av alla deras andra singlar och har även hamnat i bakvattnet av deras andra Dylan-covers, "Just like a woman" och "Mighty Quinn".
   På de fyra singlarna innan "If you gotta go, go now", som släpptes 10 september 1965, hade Manfreds covers varit låtar som lustigt nog i samtliga fall var original som hade spelats in av amerikanska tjejgrupper eller sångerskor. The Exciters ("Do wha diddydiddy"), The Shirellres ("Sha la la"), Marie Knight ("Come tomorrow") och Maxine Brown ("Oh n o, not my baby") hade alltså varit gruppens förebilder men nu valde de en alldeles färsk Dylan-låt som singel.
   Gruppen Manfred Mann hade sina rötter i jazz och blues men var 1965 en utpräglad popgrupp där sångaren Paul Jones var stjärna och figurerade på skivomslag och singeletiketter (vocals: Paul Jones).
   Jones var dock inte helt nöjd med bandets musikaliska utveckling. Samtidigt som "If you gotta go, go now" klättrade på listorna meddelade Jones att han ville lämna gruppen. Men det skulle dröja till juli 1966 innan ersättaren Mike d'Abo presenterades. Bandet bytte då skivbolag från HMV till Fontana, fick en ännu större hit med Dylans "Just like a woman", och Jones blev kvar på EMI och inledde en framgångsrik solokarriär.
   "If you gotta go, go now" var ursprungligen en låt avsedd för Dylans femte album "Bringing it all back home" men ratades till sist. En inspelning med Dylan som inte släpptes officiellt förrän 1991 på samlingen "The bootleg series volumes 1-3". Men första officiellt utgivna versionen av "If you gotta..." gavs faktiskt ut (i USA) av en annan engelsk grupp, The Liverpool Five, dock utan större uppmärksamhet.

INSPELNINGEN MED MANFRED MANN, producerad av den helt okrediterade EMI-anställde John Burgess, fanns lite överraskande inte med på bandets nya album "Mann made" som släpptes en månad efter singeln.
   Den här Manfred Mann-singeln följdes av fler uppmärksammade förändringar i gruppen. Mot slutet av 1965 lämnade gitarristen och blåskillen Mike Vickers gruppen vilket fick Tom Guinness att byta från bas till gitarr och ny kortvarig basist blev Jack Bruce innan han bildade Cream med Eric Clapton.
   Just Vickers, som också hade ambitioner att också arrangera, skrev b-sidan "Stay around". En rätt typisk anonym singelbaksida men med blås och ett tämligen pampigt intro. Även med lite vibrafon och ett avancerat och jazzinspirerat pianosolo (av Mann själv?) efter en minut och ytterligare ett vibrafonsolo senare i låten. En schlagerinspirerad låt med stark sång av Paul Jones. En låt som inte finns tillgänglig på YouTube.
   Musikhistorien har efter 1965 begåvats med ytterligare några uppmärksammade covers av "If you gotta go, go now". Den engelska folkrockgruppen Fairport Convention gjorde 1969 en cajuninspirerad version av låten på franska, "Si Tu Dois Partir". Medan Ulf Lundell 1985 översatte den till "Om du måste gå" och gjorde fantastiskt fina liveversioner av låten på höstturnén det året. Dock finns ingen version av låten utgiven med Lundell och band men låten fanns med i en akustisk demo på ”Under vulkanen”-boxen 2007.

A-sidan:


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (444)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (70)
Konserter (233)
Krönikor (151)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (133)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 2012 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Per-anders Karlsson 26/11: Väldigt välskriven artikel. Har länge velat besöka Friar Park. Finns faktisk...

Kjell J 25/11: Vem kan vara utan covern på "Anna"? Inte jag i alla fall....

Hans Odelholm 24/11: Hej Håkan Jag har liksom du lyssnat på podden ’Hundåren’ om Peter LeMa...

Per Ullén 21/11: Jag tycker att det tråkigt att efter att du har haft en väldigt intressant blo...

Jan Arne Martin Lennell 21/11: Tack för tips om podden. Babylon Zoo? Absolut. Har albumet med hiten (?) Spacem...

Per Rosén 19/11: Hej! Nyfiken på var du hört att första spelningen på turnén var i Stockhol...

Björn Stein 14/11: Lyssnartips, lyssna på Fred Eaglesmiths syn på ämnet tribute band på skivan ...

Björn Stein 13/11: Killen i mittten bekräftar nog din teori, gött solo. en pärla till poplåt! R...

Jan Arne Martin Lennell 31/10: Daniel Romano hade jag aldrig hört talas om förrän jag nyligen fick tips av g...

Håkan Gustavsson 30/10: Rolig återblick! Vissa saker behöver mer än 10 år för att man ska se klart...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.