Blogginlägg från 2015-11-03

Stiff Records – skivsamlarens mardröm

Postad: 2015-11-03 08:00
Kategori: DiskografierJAG HAR EN VÄN, LASSE KÄRRBÄCK, som är en hängiven skivsamlare och gärna går till botten i sin jakt på alla olika utgåvor som kan förekomma i samband med en skivutgivning, vad gäller olika pressningar, färger på vinylen, promotionskivor och så vidare.
   Den här artikeln skulle från början bli en ganska enkel och kortfattad diskografi om fem skivor som släpptes samma dag i oktober 1978 i samband med en paketturné som genomfördes med ett tåg som for härs och tvärs över England och Skottland. Jag har berättat mer om den här turnén, Be Stiff Route 78 Tour, i en tidigare artikel.
   Här ska främst Lasse med lite hjälp från mig berätta om den mer än snåriga skivutgivningen i samband med turnén där artisterna LENE LOVICH, MICKEY JUPP, RACHEL SWEET WRECKLESS ERIC och JONA LEWIE medverkade.
   Stiff Records startade i augusti 1976 och började ganska omgående med att ställa till det för skivsamlare. Teamet Dave Robinson och Jake Riviera var ju mästare på att dra blickarna åt sig med ganska innovativ marknadsföring. Redan på Stiffs första album, The Damneds ”Damned, Damned, Damned" med skivnummer SEEZ 1 (februari 1977) var det dags att driva skivsamlarna till vansinne. På 2000 felpressade ex av skivan återfinns på baksidan en bild på Eddie and the Hot Rods och en etikett som berättade att det var ett tryckfel. Allt naturligtvis iscensatt av Riviera.
   I maj 1978 kom nästa Stiff-påhitt. Samlingsskivan ”Mickey Jupp's Legend" (GET 2), som skulle etablera Mickey Jupp och hans historia från gruppen Legend 1969-1971 och några nyproducerade låtar. Originalomslagen är numrerade, allt från 1 – 44444, men det pressades bara 1500 ex...
   Genom åren genomsyrades Stiff av så kallade feltryck eller LBR (Lunch Break Records) som gjordes när chefen vände ryggen till. Ena sidan vit och den andra svart, eller en artist på ena sidan och en på den andra. Bara som exempel.

MEN DET HÄR SKA HANDLA OM EN SERIE skivor som till en början verkade både enkel och självklar att samla. Allt började när Stiff bestämde sig för att åka på turné och hyrde ett helt tåg för ”Be Stiff Route 78 Tour”. Turnén skulle bli en magnifik marknadsföring för fem nysläppta Stiff-LP med samtliga medverkande artister.
   13 oktober 1978, tre dagar EFTER turnéstarten, släpptes skivorna i tre olika versioner, samtliga i olika färgade vinyl, bildskiva och med en mindre upplaga i svart. Med andra ord, i sann Stiff-anda, tvärtemot alla vedertagna regler och rutiner.
   Skivorna var Lene Lovich med ”Stateless” (SEEZ 7, röd vinyl), Jona Lewie med ”On the other hand there’s a fist” (SEEZ 8, gul), Wreckless Eric med “The wonderful world of Wreckless Eric” (SEEZ 9, grön), Mickey Jupp med “Juppanese” (SEEZ 10, blå), och Rachel Sweet med “Fool around” (SEEZ 12, vit).
   Så långt var allt okej, Lene Lovich album var röd med grå etikett, Jona Lewie skulle ha gul vinyl med lila etikett, Wreckless Eric fick grön vinyl med röd etikett, Mickey Jupp fick blå vinyl med gul etikett och Rachel Sweet släppte en vit med skär etikett. Alla etiketter var märkta med Be Stiff Route 78 Tour-logon.
   Skivorna gavs självklart ut i olika stora upplagor, varför göra det enkelt. Färgad vinyl var ju relativt ovanligt vid den här tiden och förmodades vara den svåråtkomliga varianten, den så kallade rariteten. Men Stiff ville givetvis annorlunda, vände helt sonika på begreppen, och pressade upp 2000 svarta, 5000 bildskivor och ett okänt antal färgade. Folk tror än idag att den färgade är den ovanliga. Man ser det dagligen på exempelvis eBay där de anger den färgade som raritet.

Lasse Kärrbäck:
   "Ganska enkelt att samla eller hur, tre skivor av varje artist. Men detta är ju Stiff Records så självklart var det inte så enkelt. Än idag upptäcks det varianter. Att vi upptäcker nya färger är inte så konstigt, vi får bättre och bättre kameror och skannrar. Folk lägger ner lite mer jobb på foton och beskrivningar. Och hur frågar man annars en säljare på eBay eller Tradera, hur ljus eller hur mörk är färgen på vinylen, och är den transparent eller solid. Tilläggas ska att den så kallade ”solida” inte är solid som en svart, men den som är transparent är lite tydligare än så. Men hur frågar man..."

LASSE KAN OCKSÅ BERÄTTA ATT AV DE FEM parallellt utgivna skivorna är Wreckless Eric faktiskt enklast att få ihop, han släppte ”bara” tre skivor. Med Mickey Jupp finns det två blå versioner, en lite ljusare och en lite mörkare blå vinyl, och sedan har de mixtrat med matrisen och vad som finns etsat där, olika budskap eller olika nummer.
   Rachel Sweets skiva var ju vit men det finns en gråmelerad variant också. Jona Lewies skiva var ju gul men i två olika varianter, en är transparent och den andra är i solid vinyl. Sedan gav de ut en orange också som dessutom är både i transparent och solid vinyl. Och för att ytterligare stöka till det gav man ut en limegrön i solid vinyl. Det börjar onekligen likna kaos i skivutgivning och fullständig förvirring för skivsamlarna.
   Men utgivningen av Lene Lovich-albumet slår alla rekord i sammanhanget med alla sina röda versioner, ljusröd, röd och mörkröd, transparenta och solida. En svart med gul etikett och utan Be Stiff logon, pressad i få ex där man på etiketten kan läsa att 6 spår är ommixade - men i själva verket är inget spår ommixat...
   Stiff gav även ut tre skivor i så kallade ommixade versioner på svart vinyl med gul etikett där en etikett säger att sex låtar är ommixade av Roger Bechirian - vilket de faktiskt också är. En kom med en etikett på omslaget som sa ”Re-mix version”. Sex låtar påstods vara om-mixade men i själva verket var det nio låtar som var det. Samma skiva gavs ut igen men då utan ”Re-mix” etiketten men med en ”Plug Copy”-etikett och en handskriven ”Re-mix”-etikett istället. För säkerhets skull gav Lene ut en kassett också, vilket de andra artisterna inte gjorde…
   I dagarna har det också kommit fram att de amerikanska utgåvorna av Lene Lovichs album skiljer sig från de engelska. Lite långsammare låtar som i vissa fall saknar studiopålägg.

FÖRVIRRINGEN FORTSATTE NÄR STIFF i samband med turnén gav ut två olika album där alla medverkande artister gör extremt olika versioner av Devos låt "Be Stiff". Två så kallade tågversioner, en med ett helt svart omslag (Stiff DEAL-1) och ett med ett helt vitt omslag (Stiff ODD-2). Den med vitt omslag kunde beställas av de som varit på en konsert om man skickade in en del av biljetten samt £1 för porto. Återigen stökar man till det, någon på kontoret utrustas med ett par stämplar och stämplar lite hursomhelst på det vita omslaget, minst fem olika omslag finns förutom ett som bara hade en stämpel med ”Either you’re Either On The train Or You’re Off The Train”.
   För de som åkte med tåget delades det ut ett album med en karta i form av en poster. Dessutom så gjorde Stiff en ”Dealer Copy” som istället för karta innehöll ett häfte på 16 sidor, det albumet delades ut till EMI dealers. Båda pressades i c:a 500 ex vardera.
DISKOGRAFIER


LENE LOVICHCassette - Stateless, Stiff Records, ZSEEZ 7, UK, 1978,*
"Stiff Tapes" blue label, with "alternative picture" inlay card.
No Be Stiff Route 78 Tour logo on label.
Same track listing as LP-album.LP - Stateless, Stiff Records, SEEZ 7, UK, 1978,
Opaque Light Red Vinyl, Grey label, "Be Stiff", regular release*
Be Stiff info/inner sleeve
Matrix etched:
SEEZ 7 A-1, S.ANGEL, A HEAD OF OUR BODY
SEEZ 7 B-1, S.A., NOSTERATU MUCH

LP - Stateless, Stiff Records, SEEZ 7, UK, 1978,
Opaque Red Vinyl, Grey label, "Be Stiff", regular release*
Be Stiff info/inner sleeve
Matrix etched:
Same as above

LP - Stateless, Stiff Records, SEEZ 7, UK, 1978,
Opaque Dark Red Vinyl, Grey label, "Be Stiff", regular release*
Be Stiff info/inner sleeve
Matrix etched:
Same as above

LP - Stateless, Stiff Records, SEEZ 7, UK, 1978,
Black Vinyl, Grey label, "Be Stiff", 2000 copies only.
Be Stiff info/inner sleeve
Matrix etched:
Same as aboveLP - Stateless, Stiff Records, SEEZ P 7, UK, 1978,
Picture Disc, 5000 copies only.
Matrix etched:
AR 957-1-7, QT-2, no messages
AR 957-2-7, QT-2, no messages

LP - Stateless, Plug Copy, Stiff Records, SEEZ 7, UK, 1978,
Black Vinyl, Yellow label, "Be Stiff",
Be Stiff info inner sleeve, rear of album cover has numbered white "Plug Copy" sticker & states "Made and produced in England by Robor Ltd".
Matrix etched:
SEEZ 7 A, LENE IS LEADER
SEEZ 7 B, IF IT'S LENE YOU'LL LOVICH
Label states 6 tracks are remixed but actually, non are.

Stateless (Re-mix versions)LP - Stateless, Stiff Records, SEEZ 7, UK, 1978,
Black Vinyl, Yellow label,
Be Stiff info/inner sleeve
Label states 6 tracks are remixed by Roger Bechirian.
Matrix etched:
SEEZ 7 A1, SA,EG-, S13 LENE IS LEADER
SEEZ 7 B1, EG-, 2-12, IF IT'S LENE YOU'LL LOVICH! STEVE
Label states & record contains 6 tracks remixed by Roger Becherian:
Lucky Number, Tonight, Writing On The Wall, Telepathy, Momentary Breakdown, Say When(slight).

LP - Stateless, Stiff Records, SEEZ 7, UK, 1978,
Black Vinyl, Yellow label. "Re-Mix version" stickered sleeve.
Be Stiff info/inner sleeve
Matrix etched:
SEEZ 7 A 4 RM, SAY WHAT STEVE
SEEZ 7 B 4 RM, no message
Label states & record contains 6 tracks remixed by Roger Becherian,
but has 9 remixed versions, as above, plus
Sleeping Beauty, Home, Say When(full).

LP - Stateless, Stiff Records, SEEZ 7, UK, 1978, Promo
Black Vinyl, Yellow label. without "Re-Mix version" stickered sleeve.
But has "PLUG COPY" (hand written "REMIX" sticker on front of cover.
Be Stiff info/inner sleeve
Matrix etched:
SEEZ 7 A 4 RM, SAY WHAT STEVE
SEEZ 7 B 4 RM, no message
Label states & record contains 6 tracks remixed by Roger Becherian,
but has 9 remixed versions.


JONA LEWIELP - On The Other Hand There's A Fist, Stiff Records, SEEZ 8, UK, 1978,
Opaque Pale Yellow vinyl, Purple label, Regular release*
Matrix etched:
SEEZ 8 A-2, ENOUGH RESEARCH---'
SEEZ 8 B-1, '---TENDS TO SUPPORT YOUR THEORY'

LP - On The Other Hand There's A Fist, Stiff Records, SEEZ 8, UK, 1978,
Opaque Dark Yellow vinyl, Purple label, Regular release*
Matrix etched:
Same as above

LP - On The Other Hand There's A Fist, Stiff Records, SEEZ 8, UK, 1978,
Translucent Dark Yellow vinyl, Purple label, Regular release*
Matrix etched:
Same as above

LP - On The Other Hand There's A Fist, Stiff Records, SEEZ 8, UK, 1978,
Translucent Orange vinyl, Purple label, Regular release*
Matrix etched:
Same as above


LP - On The Other Hand There's A Fist, Stiff Records, SEEZ 8, UK, 1978,
Opaque Orange vinyl, Purple label, Regular release*
Matrix etched:
Same as above


LP - On The Other Hand There's A Fist, Stiff Records, SEEZ 8, UK, 1978,
Opaque Light Green vinyl, Purple label, Regular release*
Matrix etched:
Same as above


LP - On The Other Hand There's A Fist, Stiff Records, SEEZ 8, UK, 1978,
Black vinyl, Purple label, 2000 copies only
Matrix etched:
Same as aboveLP - On The Other Hand There's A Fist, Stiff Records, SEEZ P 8, UK, 1978,
Picture Disc, 5000 copies only,
no Be Stiff info/inner sleeve, plain white with inlay
Matrix etched:
AR-953-1-8, no messages
AR-953-2-8, no messages


WRECKLESS ERICLP - The Wonderful World Of..., Stiff Records, SEEZ 9, UK, 1978,
Green vinyl, Red label, "Be Stiff", Regular release*
Be Stiff info/inner sleeve, Laminated sleeve
Rear of cover states:
"Join Wreckless Eric's Girls In The Nude Fun Club! Write to Stiff Records......
Matrix etched:
SEEZ 9-A1, STRAWBERRY, DUE TO LACK OF INSPIRATION - !
SEEZ 9-B1, STRAWBERRY, THERE IS NO MESSAGE! WHY!

LP - The Wonderful World Of..., Stiff Records, SEEZ 9, UK, 1978,
Black vinyl, Red label, "Be Stiff", 2000 copies only
Be Stiff info/inner sleeve, Laminated sleeve
Rear of cover states:
"Join Wreckless Eric's Girls In The Nude Fun Club! Write to Stiff Records......
Matrix etched:
SEEZ 9-A1, S-4, STRAWBERRY, DUE TO LACK OF INSPIRATION - !
SEEZ 9-B1, S-3, STRAWBERRY, THERE IS NO MESSAGE! WHY!LP - The Wonderful World Of..., Stiff Records, SEEZ P 9, UK, 1978,
Picture Disc, 5000 copies only
Rear of cover states:
"Join Wreckless Eric's Girls In The Nude Fun Club! Write to Stiff Records......
Matrix etched:
AR-964-1-9, QT - 2, no message
AR-964-2-9, QT - 2, no message


MICKEY JUPP


LP - Juppanese, Stiff Records, SEEZ 10, UK, 1978,
Dark Blue vinyl, Pale Orange label, "Be Stiff", regular release*
Be Stiff info/inner sleeve,
Matrix etched:
SEEZ 10 A1, LYN 6031, SA, IF YA FEELING GOOD
SEEZ 10 B1, LYN 6032, SA, DON'T WORRY YOU'LL GET OVER ITLP - Juppanese, Stiff Records, SEEZ 10, UK, 1978,
Light Blue vinyl, Yellow label, "Be Stiff", regular release*
Be Stiff info/inner sleeve,
Same Matrix but without LYN Numbers   


LP - Juppanese, Stiff Records, SEEZ 10, UK, 1978,
Black vinyl, Pale Orange label, "Be Stiff", 2000 Copies only
Be Stiff info/inner sleeve,
Matrix Etched:
SEEZ 10 A1, S-6, IF YA FEELING GOOD -/-
SEEZ 10 B1, S-1, SA, DON'T WORRY YOU'LL GET OVER ITLP - Juppanese, Stiff Records, SEEZ P 10, UK, 1978,
Picture Disc, 5000 Copies only,
no Be Stiff info/inner sleeve, plain white with inlay
Matrix etched:
AR-955-1-10, QT-2, no messages
AR-955-2-10, QT-2, no messages

LP - WLTP, Juppanese, Stiff Records, SEEZ 10, UK, 1978,
Black vinyl, Plain White label, Plain White sleeve, window for label,
white inner sleeve, no promo sheet
Matrix Etched:
SEEZ 10 A1, B, IF YA FEELING GOOD
SEEZ 10 B1, SA, DON'T WORRY YOU'LL GET OVER IT   


RACHEL SWEETLP - Fool Around, Stiff Records, SEEZ 12, UK, 1978,
White vinyl, Pale Pink label, "Be Stiff", regular release*
Be Stiff info/inner sleeve
Matrix etched:
SEEZ 12 A2, TO UNSUNG HEROES..... ANGEL
SEEZ 12 B2, 2, ANGEL - PETE SOLLEY - HI Pete... Yes you got a mention


LP - Fool Around, Stiff Records, SEEZ 12, UK, 1978,
Marbled Grey vinyl, Bright Pink label, "Be Stiff", regular release*
Be Stiff info/inner sleeve
Matrix etched:
as above


LP - Fool Around, Stiff Records, SEEZ 12, UK, 1978,
Black vinyl, Bright Pink label, "Be Stiff", 2000 copies only
Be Stiff info/inner sleeve
Matrix etched:
SEEZ 12 A2, S-1, ANGEL, TO UNSUNG HEROES.....
SEEZ 12 B2, S-1, ANGEL - PETE SOLLEY - HI Pete... Yes you got a mention


LP - Fool Around, Stiff Records, SEEZ P 12, UK, 1978,
Picture Disc, 5000 copies only
no Be Stiff info/inner sleeve, plain white with inlay
Matrix etched:
SEEZ 12 Side#1, QT-2, AR-934-1-12
SEEZ 12 Side#2, QT-1, AR-934-2-12


LP - Fool Around, Stiff Records, SEEZ 12, UK, 1978,
Black vinyl, Yellow label, Re-issue???, Rare, Not easy to find *
Be Stiff info/inner sleeve
Matrix etched:
SEEZ 12 A2, S-6, TO UNSUNG HEROES..... ANGEL
SEEZ 12 B2, S-2, ANGEL - PETE SOLLEY - HI Pete... Yes you got a mention


PROMOTION AND FAN RELEASESLP - Be Stiff Tour, Stiff Records, ODD 2, UK, 1979
Red and yellow "Be Stiff" label.   
500 copies, plain white sleeve, black inner
All six artist sings a version of Devo's "Be Stiff" Live,
Could only be bought by postal orders.
Matrix etched:
BE STIFF A, ODD 2 A
BE STIFF B, ODD 2 BLP - Be Stiff Tour, Stiff Records, ODD 2, UK, 1979
Red and yellow "Be Stiff" label.
Promo with hand stamped cover by someone at the Stiff office.
There exist at least 4 different stamp versions.   
Matrix etched:
Same as aboveLP - Be Stiff Tour, Stiff Records, ODD 2, UK, 1979
Red and yellow "Be Stiff" label.
Promo with hand stamped cover by someone at the Stiff office.
"You're either on the Train
or off the Train".   
Matrix etched:
Same as above

LP - Be Stiff Tour, Stiff Records, ODD 2, UK, 1979
Red and yellow "Be Stiff" label.
Promo with Colour Xeroxed label stuck to white card sleeve.
Matrix etched:
Same as aboveLP - Be Stiff Tour, Dealer Copy, Stiff Records, DEAL 1, UK, 1978
Plain black sleeve, Not For Resale, 500 copies pressed with a 16 page marketing booklet.
Sent out to EMI dealers only.
Grey label with white print which states:
"Not for Resale, You're Extremely Lucky To Get This, You Probably Don't Deserve It"
Matrix etched:
DEAL-1 ????, WHAT SELLS BEST IS THE BEST!
DEAL-1 ????, IF WE MAKE IT, YOU'VE GOT IT MADE
LP - Be Stiff Tour, Train version, Stiff Records, DEAL 1, UK, 1978
Plain black sleeve,
500? copies pressed with map/poster.
Grey label with white print which states: "Train Version".
Given away on the tour train.
Matrix etched:
DEAL-1 ????, WHAT SELLS BEST IS THE BEST!
DEAL-1 ????, IF WE MAKE IT, YOU*VE GOT IT MADE

Ett stort tack till Lasse Kärrbäck för info och bilder.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2015 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.