Blogginlägg

Peps Persson (1946-2021)

Postad: 2021-06-30 17:14
Kategori: Minns

NÄR JAG I SÖNDAGSEFTERMIDDAG FICK nyheten om PEPS död blev jag varken chockad eller överdrivet ledsen. Tänkte snabbt igenom mitt ”förhållande” till den gamle bluessångaren och reggaeartisten. Och kom fram till att hans historia är allmänt känd men att jag aldrig riktigt hade fastnat i hans musikaliska nät eller blivit speciellt hängiven hans karriär. Och då valde jag spontant att låta hans minne passera utan kommentar.
   Sedan läste jag åtskilliga djupt känslofulla kommentarer från en rad respekterade namn och blev gradvis alltmer engagerad i ämnet. Nisse Hellbergs ”Ingen artist eller musikant (han ville kalla sej så) har betytt mer för mej än Peps Persson. Han visade vägen med bluesen och det skånska språket och det är helt otänkbart att Wilmer X hade utvecklats, eller till och med bildats, utan denna avgörande inverkan.” fick mig naturligtvis att tänka efter och tänka historiskt och påminnas om Peps koppling till min egen lokala stad Örebro som sångare i Blues Quality.
   Vad som definitivt får mig att vilja återberätta minnet av Peps är att just Örebro-tiden har blivit lite bortglömd i den allmänna historiebeskrivningen av Peps liv.
   Jag bläddrar igenom Göran Holmquists för all del välskrivna och researchtunga Peps-biografin ”Spela för livet” där Peps Blues Quality-samarbete nämns i blott två bisatser. Sedan lyssnar jag på den lika genuint producerade ”Snedtänkt”-podden/radioprogrammet om Peps (publicerad i mars 2021) där samme Holmquist tillsammans med Kalle Lind snurrar till det om detaljerna kring Peps, Örebro och Blues Quality.
   Här krävs en djupare och mer detaljerad sammanfattning av Peps tidiga karriär – som inleds som trummnis i ett skånskt dansband, Kjelles Quintet!
   Peps första och hittills största stund som artist var när han ledde sitt band Down Beat Crowd som väckte stor uppmärksamhet som liveband. Jag minns än idag bilden på bandet i Bildjournalen och sångaren med de hornbågade glasögonen...
   Trots uppskattande recensioner gav Down Beat Crowd aldrig ut någon skiva men det finns en inspelad låt, ”The snake”, sparad för eftervärlden som gavs ut 1995 i 3 cd-samlingen ”Stora popboxen”.
   Däremot gjorde Peps under det spektakulära artistnamnet Linkin' Louisiana Peps två singlar, ”I got my mojo working” (1966) och ”Jailer bring me water” (1967) och bildade för en kort tid Linkin' Louisiana Peps Blues Crowd. 1968 gav han ut albumet ”Blues connection”, ett musikaliskt samarbete med Slim Notini's Blues Band, innan han av en händelse hamnade i Örebro.
   I juni 1968 invigdes den numera legendariska jazz- och bluesklubben Power House i Örebro. Blues Quality spelade vid invigningen och bara några veckor senare skulle Peps uppträda där. På vägen dit sprang han på gitarristen Lasse Wellander som lätt kunde vägleda Peps för han skulle nämligen tillsammans med Blues Quality kompa Peps den kvällen.
   Det tillfälliga samarbetet skulle utvecklas till en permanent grupp med Peps som sångare. Blues Qualitys trummis och ledare, Sjunne Ferger, lockade Peps till Örebro där han för en tid bodde hemma hos Sjunne och hans mamma Åse på Apelvägen.
   Med Peps i bandet, och senare Bosse Skoglund på trummor, blev Blues Quality tillsammans med den bluesvåg som strömmade över världen än mer uppmärksammade som liveband. Gick snart in i studion för att spela in albumet ”Sweet Mary Jane”, en skiva som blev mer uppmärksammad för sitt omslag (bandet står i en cannabisbuske i Uppsala botaniska trädgård) än för sitt musikaliska innehåll. Dock fanns där fem Peps-skrivna originallåtar plus två covers.
   Peps & Blues Quality turnerade flitigt och byggde upp ett gediget rykte som ett professionellt och skickligt liveband. En planerad Englandsturné tidigt 1970 blev rumphuggen två gånger om. Först blev inte trummisen Bosse Skoglund insläppt och sedan gick turnébilen sönder vilket gjorde att den tänkta treveckorsturnén resulterade i blott två separata spelningar.
   Våren 1970 lämnade Peps Blues Quality av hälsoskäl och efter en tids tystnad åkte han till Chicago och gjorde inspelningar med lokala bluesmusiker som resulterade i dubbelalbumet ”The week Peps came to Chicago” (1972), en blandning av Peps originallåtar och covers.
   Då skrev Peps fortfarande blueslåtar på engelska men skulle snart introducera reggae på svenska i bandet Peps Blodsband, där Bosse Skoglund snart skulle dyka upp. En fantastiskt uppmärksammad tid som skulle ge stora rubriker och resultera i oförglömliga hits som ”Falsk matematik”, ”Hög standard” och ”Oh boy!”. Men också helt egna versioner av allt mellan ”Mors lilla Olle” och ”Kalle på spången”.
   När jag sedan letar i både minnet och skivsamlingen dyker det upp bekanta titlar som ”Röster från södern”, Nisse Hellbergs första soloskiva som duo med Peps, ”ANC-galan”, där Peps gör ”En del och andra”, på skivor med Pugh Rogefeldt, Fjellis, Wilmer X och två album med Kal P Dal som Peps producerade.
   Peps Persson avled i söndags 27 juni 2021.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juni 2021 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.