Blogginlägg från 2012-08-17

Mina HUNDRA bästa favoritvinylsinglar

Postad: 2012-08-17 07:50
Kategori: SINGLAR 100-1


PÅ MÅNDAG INLEDS DEN LÄNGSTA LISTAN i den här sidans historia. Då tar jag mig vatten över huvudet och rangordnar mina absolut största vinylfavoriter i det klassiska singelformatet. En lista som sträcker sig över 100 olika singlar och det kommer att ta över det mesta på den här sidan under de närmast dryga nio månaderna. Jag kommer med andra ord att uppdatera den här nedräknande listan flera gånger i veckan.

45-varvaren, 7”-singeln, var en gång i tiden en maktfaktor i skivbranschen. Singeln var det absolut viktigaste när låten med stort L var det mäktigaste som fanns. Innan den nya tiden kom och låten/singeln/videon enbart blev promotion inför ett kommande album. Jag pratar om förr när singelmarknaden hade sina egna förutsättningar, var en isolerad men kommersiell tyngdpunkt i hela skivbranschen och uppenbart levde sitt eget liv. Jag måste ha skrivit det tidigare några tusen gånger tidigare men ta Beatles samtliga singlar och det var bara nio av 22 som fanns med på album.
   När jag i somras rangordnade de här hundra singlarna satt jag inledningsvis med titlar på ungefär 170-180 singlar, alla väldigt bra och alla väldigt förknippade med goda minnen, när jag var tvungen att stryka ned till de stipulerade 100. Då valde jag, för spänningens skull och för intressets skull, att stryka de mest uppenbara, de allra mest förutsägbara och de så kallade givna på en lista som ska omfatta mina personligen bästa singlar. Det blir roligast så, det blir mest spännande så och även mest överraskande.
   Där försvann av förklarliga skäl många klassiska Motown-singlar, flera kanonfina Phil Spector-produktioner, halva Stiff-katalogen och massor av kända skivor/låtar med Kinks, ”Love will tear us apart”, Who, Stones, ”God save the queen”, ”Instant karma!” och givetvis en massiv hög helt oslagbara Parlophone-singlar med The Beatles.
   Men det är ju blandningen, mixen av pop och rock från 60-tal till tidigt 90-tal och allt däremellan, som gör hela den här långa listan förhoppningsvis så underhållande och förväntansfullt spännande.

VINYLSINGLAR ÄR GREJEN och hade sin (och min) storhetstid mellan grovt räknat 60- och 80-talet. Tre decennier av denna fascination för magiska etiketter, (ofta) svart vinyl med tydliga ingraverade skivspår och ibland snygga, intressanta och känsloförhöjande omslag. Allt kommer att förekomma här i min 36 veckor långa nedräknande lista som inleds nu på måndag och avslutas i maj nästa år. Vilken resa och vilka minnen och vilken härlig musik.
   Första vinylsingeln jag ägde var ”She loves you” med The Beatles. En given och populär julklapp i december 1963 i det orange svenska omslaget. Jag har berättat fler personliga minnen, bland annat här om denna klassiska Beatles-singel. Kanske det borde vara den logiska nummer ett, eller någon annan Beatles-7”:a, på min lista men jag har alltså valt bort de mest allmänt kända singlarna. Inte för att de är uttjatade, bra låtar tröttnar jag aldrig på, utan för att det finns så många fler intressanta singlar som inte hade fått plats här annars. När jag ställde varje singel mot varandra, vid urval och rangordning, så föll det i hundra fall av hundra över till den mindre kända, mindre berömda men i nästan samtliga fall mycket mer intressanta singeln.
   Den här listan, som räknar ner från 100 till 1, snurrar på (förslagsvis i 45-varv…) flera gånger i veckan fram till i maj nästa år. Det kan ha smugit med en och annan miljonsäljare, har dålig koll på sådan fakta, men min ambition har varit att lyfta fram de bästa, unika, ofta undanskymda men oerhört välljudande singlarna i mitt liv. Det finns kanske möjlighet att någon gång i framtiden lista mina totalt bästa singlar, kända och okända. En kanske inte lika spännande lista som den som just ska starta här på måndag.

DEN HÄR FÖLJETONGEN kommer inte heller att bli någon affär för utpräglade albumartister som Bruce, U2, Jackson Browne etc. Som visst har givit ut singlar men antingen är det genomgående albumspår och/eller stora försäljningssuccéer som för stunden är bannlysta från så här spännande sammanhang.
   Ibland får singelns a-sida mycket hjälp av b-sidan för att bli rankad här. Ibland är det faktiskt den verkliga b-sidan som är singelns framsida. Som i fallet med Beach Boys ”God only knows”, där ”Wouldn’t it be nice” var officiell a-sida, eller Gyllene Tiders debutsingel ”Flickorna på tv2” som hade ”Himmel nr 7” som a-sida eller vad sägs om att Creedences kanske bästa singel, om ni frågar mig, "Up around the bend" egentligen var b-sida till "Run through the jungle". Det var också en gång tufft gjort av Nick Lowe att lägga klassikern ”Heart of the city” som b-sida till ”So it goes”…
   Några illustrerade skivomslag som kommer här har den ”berömda” klisterlappen från Records & Tape Exchange-affären på Notting Hill i London. Där vi hängde under större delen av 80-talet. På bekvämt avstånd från något hotell i närheten och på ett ännu mer bekvämt avstånd till någon pub i grannskapet där vi sjönk ned på en sliten soffa och läste, analyserade och spekulerade kring de nyss inköpta vinylskivorna. I takt med att en och annan Yorkshire Bitter rann ner i strupen. En härlig tid och härliga nostalgiska minnen. Lika härliga som ljuden på dessa vinylskivor lämnade ifrån sig när man så småningom hittade hem från London.
   Det här projektets ursprungliga ambition var att välja singlar som inte fanns/finns på album men jag har förstått att ju mer jag har grävt i detta förtvivlat spännande ämne är det en omöjlighet att tillfredsställa alla givna regler. Ursäkta, men det kommer att förekomma några undantag i icke-album-regeln och jag gör i flera fall också undantag när jag inte har lyckats lägga vantarna på 7”-varianten av singeln. Jag har en mängd 12”:or (detta stora, vackra och välljudande singelformat som utvecklades framförallt på 80-talet) som räknas som singlar i min värld. Och i de allra flesta fall är omslagen på 7”:an och 12”:an identiska.
   Sedan är ju varje val här en i allra högsta grad subjektiv handling. Någon kan säkert uppfatta ett singelval här som världens största förutsägbara val men inte jag - och tvärtom.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2012 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.