Blogginlägg från 2007-11-19

#31: Tokig

Postad: 2007-11-19 15:30
Kategori: 80-talets bästa

MATS RONANDER: Tokig (Polar, 1985)
Det är trångt på min lista över 80-talets bästa skivor. Det är många artister om budet att bli kvalificerad för en plats här. Då är prioritering viktig. Jag vill naturligtvis ha med så många olika artister och grupper som möjligt. Därför blir det ibland smärtsamt svårt att välja en viss skiva med en artist som har gjort ett flertal i stort sett lika bra skivor. Mats Ronanders 80-tal innehåller flera starka skivor.
   Så i konkurrens med ”God bok” (1982), ”50/50” (1984) och den engelska skivan ”Reality” (1987) tog jag mig friheten att välja ”Tokig” från 1985. Den skivan är på något paradoxalt sätt både bäst och sämst av den här uppräknade kvartetten. Samtidigt som den har 80-talets mest typiska och värsta sound, betongtunga syntar och ekodränkta svulstiga trummor, så har den förmodligen Mats Ronanders bästa koncentrerade samling av låtar, texter och melodier.
   Räcker inte den programförklaringen så kan jag dra den optimistiska och positiva historien runt inspelningen och Mats liv vid tillfället.
   19 mars 1985 gifte sig Mats med den danska sångerskan Sanne Salomonsen och skivinspelningarna som följde samma sommar och på hösten resulterade i denna platta är så kärleksfullt laddade att det inspirerade honom att skriva flera typiska kärlekslåtar. Ofta tillsammans med Ronander-bandets andre gitarrist Henrik Janson som kom in i Mats liv på skivan innan, ”50/50”.

Titeln på skivan är ”Tokig”. Som i förklaringen ”galen som i kärlek” som han sjunger i titellåten. Och det finns fler tydliga titlar som skvallrar om att det är en vuxet förälskad man som har skrivit dom. ”Kött och blod”, är en av de mest positivt sugande kärlekstexter jag har hört, och balladen ”För kärleks skull” är ytterligare bevis på Mats känsloläge det här året.
   Musikaliskt är det väldigt precist och beräknat, instrumentala solopartier växer inte fram ur spontana nycker utan finns noggrant inplanerade redan på skissbordet.
   I sin positiva iver vräker Mats ibland på med både flera skrikande gitarrer, slamriga trummor (ibland spelade av både Per Lindvall och Åke Sundqvist) och tjutande klaviaturer och då kan det bli lite för mycket av det goda.
   I de högljudda stunderna är det skönt att konstatera att Mats på sin fjärde soloplatta tar fram munspelet, ett vinande solo på ”Överallt”, en text av Rolf Börjlind, för första gången på en soloskiva och i en låt sjunger om sig själv som en bluesman från Örebro.
   Sedan har den danska dynamiten i form av Mats fru Sanne en stor del i det här soundet. Hon backar upp vid mikrofonen och har hjälpt till att skriva en låt, ”Ut ur mörkret”. En låt som också fanns med på Sannes eget just då aktuella album. I både en engelsk och dansk version.
   ”Kött och blod” blev Mats största hit på hela 80-talet och karisman hos honom under den här tiden i allmänhet och på den här skivan i synnerhet har aldrig, varken förr eller senare, varit större.
   Mats Ronanders förlag till låtarna på den här skivan hette Crazy Music...

/ Håkan

"All for the love of rock'n'roll"

Postad: 2007-11-19 07:23
Kategori: Måndagslåten

Första gången jag hörde den här rock’n’roll-gungande låten måste ha varit i augusti 1978. På ett kaotiskt trångt Prisma i Örebro trängde sig Ulf Lundell med band in på den lilla scenen. Och där bland extralåtarna fanns plötsligt ”All for the love of rock’n’roll” med. Men det var inte Ulf utan Mats Ronander som tog mikrofonen i en låt som passade den rösten och den personligheten perfekt.
   Låten hade då några år på nacken, kom ursprungligen från Staterna där den fanns på rockgruppen Tuff Darts repertoar. Gruppen tillhörde den berömda New York-scenen där grupper som Blondie, Television och New York Dolls var betydligt mer kända namn.
   Det var gruppens båda gitarrister, Jeffrey Salen och Bob Butani, som hade skrivit låten och första gången den hördes på skiva var 1976 på en samlingsskiva, ”Live at CBGB’s”. Andra grupper på skivan var bland annat Mink DeVille, Shirts och Laughing Dogs.
   Vid tidpunkten var Robert Gordon sångare i Tuff Darts men han lämnade snart gruppen för en karriär på egen hand där det gick mycket bättre. Han blev rockabillysångare, slog sig ihop med den gamle gitarristen Link Wray och blev riktigt berömd 1978 när han blev den förste artist som spelade in Bruce Springsteens låt ”Fire” på skiva.
   Nästa gång ”All for the love of rock’n’roll” kom på skiva var också med Tuff Darts, nu med sångaren Tommy Frenzy. På deras första och enda studioinspelade skiva, ”Tuff Darts”, från 1978.
   Det var alltså en tämligen ny låt som Ulf och Mats kunde presentera vid den här augustikonserten 1978. Fast den hade massor av rockklassiska poser i både gitarriff och text. En text som inleddes med:
I don’t care about the money
Because I ain’t seen none
And I don’t care about the women
Because I just need one


“All for the love of rock’n’roll” fanns där bland Ulf Lundells konsertextralåtar till och från i ytterligare tio år, långt efter att Mats Ronander lämnade Lundell-sällskapet. Utan att hamna på någon Lundell-platta.
   Förrän nu. Faktiskt. Låt nr 9 på CD1 i Ulf Lundells mastodontbox, som omfattar 14 cd-skivor och 2 dvd, "Under vulkanen" (som släpps nästa vecka på onsdag) är mycket riktigt en studio-outtake från 1978 av "All for the love of rock'n'roll" med några som kallar sig Ulf Lundell och Studiomaffian.
   Låten skulle dock överraskande dyka upp på en Ronander-skiva redan 1982, se högst upp till höger. Hans solokarriär har aldrig varit någon coverinriktad eller speciellt rockig historia. Ändå dök den upp som b-sida på en singel 1982.
   Ronander hade gjort sitt andra album, ”God bok”, och en av låtarna från skivan, ”Kan inte förklara”, släpptes på singel. Med ”All for the love of rock’n’roll” på baksidan fast den aldrig kom med på albumet.
   Sedan dök låten lite överraskande upp på ANC-galan i november 1985. Inte med Ronander, som faktiskt befann sig där, utan med en rödhårig och vild Anne-Lie Rydé som kompades av bland annat tre trummisar och i kören fanns Py Bäckman och Dan Hylander.
   Bara någon månad senare, på nyårsafton, gjorde Mats Ronander låten själv vid en speciell Ulf Lundell-konsert, med många gästartister, på Johanneshovs Isstadion.
   Robert Gordon kom faktiskt att spela in låten ännu en gång långt mycket senare. I april 1994 gav Gordon ut albumet med titeln ”All for the love of rock’n’roll” där han kompades av bland annat Garry Tallent och Chris Spedding.
   Även den amerikanska blues/hårdrockiga gruppen Ram Jam gjorde sin version av låten på skiva ett år efteråt.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2007 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.