Blogginlägg

Framtiden möter forntiden

Postad: 2008-05-11 09:52
Kategori: Blogg


Just nu möts framtiden och forntiden. Det känns tydligare än någonsin. Skivformatet håller på att lösas upp, låtar och melodier decimeras till datafiler, och samtidigt släpper Elvis Costello den här veckan en ny skiva, ”Momofuku”, som han beskriver som en fyrsidig vinylplatta. Det är självklart svårt att förstå sig på teknik, framtid och nutid på samma gång.
   Som skivrecensent har mitt jobb i år förändrats enormt. Tidigare fick jag i de allra flesta fall en helt vanlig cd i min hand. Ibland försedd med promo-etiketter men för det mesta en skiva identisk med den de säljer i skivbutiken. Det kom även billigare promo-varianter i tunna plastfodral eller pappomslag. Eller helt enkelt av skivbolaget brända varianter. Som gjorde skivsamlingen lite fulare med åren.
   Nu kommer det inga skivor, eller i varje fall väldigt få.
   Nu är det skivbolagens nedladdningssidor (se ovan ett exempel) som gäller. Visuellt, känslomässigt och praktiskt är det ett stort minus. Jag har sällan omslagsinformationen till hands när jag lyssnar och det tar tid att ladda ner och bränna skivor eftersom lyssnandet på datorn eller mp3-spelaren inte känns bra
   Men det finns trots allt plus också. Urvalet har blivit större, chansen att hitta en smal favorit har ökat och tillgängligheten av nya skivor tidigare (innan release) har också ökat.
   Men som sagt, sitta och studera intressanta booklets och analysera texter samtidigt som jag lyssnar är en passerad tid.
   Jag har länge fascinerats av den engelska musiktidningen Mojos recensionssidor. Inte minst av förstasidan där nya cd-skivor, dvd:er och böcker ligger i en intressant, mänsklig och levande hög och ser lockande ut.
   De får alltså fortfarande riktiga recensionsskivor. Fast de recenserar skivor långt innan release har de försetts med autentiska skivor. Men det kanske är skillnad på recensent och recensent.
   Tillbaka till Costellos nya ”Momofuku” (för övrigt en alldeles utmärkt skiva!) så beskriver han skivan bland annat så här:
   “The real version is pressed on two pieces of black plastic with a hole in the middle. You may prefer other, more portable, less scratchable, editions that will soon become available for your convenience but this is how it sounds the best: with a needle in a groove, the way the Supreme Being intended it to be…
   Lite senare i pressmeddelandet berättar han:
   The music has been pressed on four sides of vinyl for volume and clarity although the album was originally sequenced with six tracks a-side.
   Det är sådana uttalanden som värmer ett gammalt vinylhjärta.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2008 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.