Blogginlägg

Passionerad och lågmäld

Postad: 1997-11-30 14:57
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 30/11 1997.

KONSERT
WEEPING WILLOWS
Contan, Örebro 28/11 1997


Med gnistrande skönsång, en utsökt repertoar och underbara arrangemang kommer man långt. Med ödmjukhet och generositet, som i Weeping Willows fall, räcker det ännu längre. Fredagskvällen på Contan var en enda lång paradox. Att se en hop dåligt koncentrerade ungdomar ändå hänföras av så melodisk, schlageranpassad, snäll men inte menlös musik var en fin upplevelse.
   På en krog där hejdlösa drum'n'bass-rytmer slungades ut ur högtalarna både före och efter uppträdandet. Men gruppens lågmälda profil, lugna samtalsläge och kristallklara sound skar effektivt genom tuffa attityder och på sina håll påstrukna existenser.
   När den passionerade sångaren Magnus Carlson inledde med "I saw your face in a dream last night" från "Blue and alone" var det koncentration som gällde. Att sedan deras känsligt utmejslade arrangemang inte riktigt nådde fram på alla håll får vi skylla på fredagsnattens osunda inverkan.
   Med egna låtar som "So it's over", "Your eyes", "Broken promise land" och nya "My wish came true" gjorde de den innerligaste pop jag någonsin upplevt i det här kalla landet. Någon vill misskreditera bandet som parodi men visst är Weeping Willows på riktigt.
   På skiva ganska pampiga på gränsen till överrangerade pärlor kom ner på jorden när fiolerna och blåset föll bort. Passionen blev egentligen bara starkare när Carlsons gudomliga stämma blottades framför ett storband, sex man, som kombinerade exakthet med dallrande närvarokänsla.
   Och Carlson sjöng ut, tog sig för hjärtat (någon gång lite längre ned) och förklarade anspråkslöst att ur missmod växer sig människan starkare. Den tjejiga delen av publiken lyssnade andäktigt medan moderskänslorna svallade.
   Weeping Willows har gjort en fantastisk debutskiva men det var inte bara låtarna från "Broken promise land" som gjorde fredagskonserten till en succé. De drygade ut med några väl valda covers som visade att gruppen har klara utvecklingsmöjligheter åt både country- och rockabillyhållet.
   Jag saknade desperat den nya singeln "Christmas in prison" men fick den nästan lika vackra "My wish came true", charmigt orepeterad och spontan. Saknade också några fler uptempo-höjdare men fick en fin slutpunkt i Del Shannons "Runaway" som femte extralåt i full kaotisk allsång.
   Invändningarna var få när fredag blev till lördag, och Carlson sjöng om "Sunday morning", men ändå tyckte jag mig inte ha varit med om den totala liveupplevelsen. Kanske för att jag tror bandet kan göra något som är ännu bättre nästa gång.

Blue and alone
A reminder
Louisa
So it's over
Always on my mind
Your eyes
Echoes of your breath
I'm failing in love
If I can dream
Ramblin' man
Midnight train
Light
Broken promise land
Eternal flames

Extralåtar
I didn't know
My wish came true
All my love (?)
Sunday morning

Extra extralåt
Runaway

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (433)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (19)
Jul (70)
Konserter (225)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (127)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< November 1997 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Jan Arne Martin Lennell 26/05: Alltid lär man sig något nytt! Läser denna artikel och upptäcker till min f...

Kjell J 19/05: Verkligen trist att höra, lärde om Moon Martin via Lennart P, när det begav s...

Lennart Grönfelt 15/05: Fick liveskivan av en kompis 70 som inte tyckte den va något att ha, gick hem o...

Lars Thorstenson 14/05: Hamnade här efter jag hört att Moon tragiskt nog nyligen gått bort. Denna sor...

Jan Lennell 12/05: Fantastiskt album! En av de bättre låtarna tycker jag även är gospelrökaren...

Björn Stein 9/05: True Legend R.I.P, bara Jerry Lee Lewis kvar!...

Björn Stein 1/05: Instämmer helt med dig, hjärtat klarar knappt av att lyssna. Värdigt, tänker...

Håkan Gustafsson 29/04: Väldigt bra konsert! Jag inser alltid hur viktig Jalle Lorensson är för sound...

Björn 20/04: Hej Håkan! Håller med dig, bra låtar och Eldkvarn brinner. Men mixning, vad h...

Janne 15/04: Tack! Läste om Lucinda Williams, ‘Car Wheels on a Gravel Road’ på Rolli...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.