Blogginlägg

En helg med väldigt mycket musik

Postad: 2016-01-08 10:43
Kategori: Folk at Heart


Bilder: Carina ÖsterlingFolk at Heart 2014: Artisterna Mohlavyr (Ulrika Mohlin) och Mathilda Wahlstedt återkommer i årets festivalprogram.



NÄR VI NU HAR LYCKATS ÖVERLEVA ALLA HELGER med dignande julbord och envist fyllda glas är det dags för ännu en överdos, den här gången i det läckra ämnet musik. Den numera traditionella hotellfestivalen Folk at Heart genomförs som vanligt på Scandic Grand under två dygn, fredag-lördag (biljett är inköpt!), och nästan samtidigt, fredag-lördag-söndag, visar min gode vän och mästerfotograf Anders Erkman upp sina bästa rockbilder i Länssalen på Örebro Slott. Laddat för en intensiv musikhelg alltså.
   Folk at Heart, en musikfestival inomhus på ett och samma hotell (Scandic Grand), lanserades första gången för två år sedan och blev genast en publiksuccé. Under kategorin "Folk at Heart" i listan till höger på sidan finns det länkar till mina tidigare rapporteringar. Konceptet är lånat från USA och det bjuds på en mängd olika konserter med en mängd olika typer av band som spelar en mängd olika sorters musik som på ett eller annat sätt har folkmusik som gemensam plattform.
   Och allt sker alltså på hotellet, kvällstid i allmänna lite större lokaler och sedan från 23:00 i en mängd hotellrum fram emot 03:00. Det finns ett officiellt program (91 band, 260 konserter på 24 olika scener) men det finns utrymme för spontana infall och oplanerade konstellationer.
   Som vanligt, och även det har blivit traditionellt, bor vi på hotellet av både bekvämliga och praktiska skäl. Jag minns Folk at Heart-premiären 2014 som otroligt inspirerande men också en viss typ av stress när jag nästan minutiöst bevakade festivalen genom att snabbt retirera till hotellrummet och skriva av mig intryck från aktuella händelser. Förra året tog jag det lite lugnare, samlade alla intryck till två rejäla sammanfattningar i efterhand, och i år ser mina rapporter ut att bli än mer sporadiska. Det finns annan verksamhet i Örebro under dagtid lördag (se nedan) som tar upp all min tid mellan dag/kväll/natt 1 och dag/kväll/natt 2 på årets Folk at Heart. Därför kommer jag i år att sammanfatta hela Folk at Heart-festivalen i efterhand på söndag.
   Hursomhelst kommer det bli några intensivt intressanta dygn på historiens tredje hotellfestival i Örebro. Jag har inte gnuggat årets program speciellt hårt och gillar dessutom att gå på spontan känsla och inte så mycket strikt planering.
Men några namn, som jag vid en kvick koll upptäcker i programmet, hoppas jag kunna få uppleva vid något tillfälle då det i de allra flesta fall finns flera chanser. Som exempelvis The Mighty Stef, Mathilda Wahlstedt, The Bland, Roger Karlsson, Shoutin' Red, David Södergrens Hot Five och Mohlavyr av vilka flera har medverkat på festivalen tidigare.
   Men Folk at Heart ska ju också tillfredsställa de nyfikna sinnena och man bör i möjligaste mån även passa på och upptäcka nya och spännande namn. Någon noggrann observatör har nämligen räknat ut att 62,5% av medverkande artister på årets festival har aldrig tidigare uppträtt på festivalen.

EN BILD SÄGER MER ÄN TUSEN ORD kan i sanning vara en helt perfekt beskrivning av ett fotografi. Det finns anledning att kolla upp det ordspråket när Anders Erkman under tre dagar ställer ut sina bilder på sin utställning "RockBilder" på Örebro Slott. Anders och jag har kamperat ihop vid otaliga konserttillfällen och jag kan lova att hans bilder genom åren verkligen har givit liv åt många av mina konsertrecensioner och berättar också en viktig historia om våra upplevelser tillsammans.
   Det är utan tvekan en imponerande samling bilder som Anders har samlat på sig under nästan 40 år. Från Ulf Lundell på Prisma 1978 via ett händelserikt 80-tal med bland annat Ullevi-konserter, med David Bowie och Bob Dylan, Paul McCartney, Tom Petty och Rod Stewart på de stora nationella scenerna, till 90-talets Neil Young, mer Lundell, John Fogerty och Roxette. Bland mycket, mycket annat.
   Plus alla våra möten med artisterna när vi turnerade med Ulf Lundell och Dan Hylander, Py Bäckman & Raj Montana Band, intervjuade Phil Lynott (se nedan) innan konserten i Karlskoga 1983 och samma år fick insyn i filminspelningen av "Sömnen" med Mats Ronander i huvudrollen. Ronander har Anders för övrigt följt med sin kamera under många decennier.
   Missa inte utställningen!

Foto: Anders Erkman

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2016 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.