Blogginlägg

Oöverträffad historia om skivbolaget Metronome

Postad: 2007-07-03 19:05
Kategori: Bok-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 3/7 2007.

Håkan Lagher/Lasse Ermalm
De legendariska åren – Metronome Records
(Premium Publishing)

Ännu ett historiskt faktaspäckat dokument från flydda tider i den svenska musikhistorien. Den här boken må ha skivbolagets namn, Metronome, i sin titel men egentligen är det en fantastisk biografi om producenten och skivbolagsbossen Anders Burmans långa liv och erfarenhet. Ändå är det namnen på artisterna han har hjälpt till framgång, från Charlie Norman via Cornelis Vreeswijk till John Holm, som syns på omslaget.
   Men Burman är och var ingen människa som ville framhålla sig själv. Däremot har han varit en oerhört viktig motor i producerandet av ny svensk pop och rock, och tidigare jazz och schlager, under många, många decennier.
   Burmans livsverk har fått en grundlig redogörelse av herrar Lagher, journalist och författare, och Ermalm, klassisk skivomslagskreatör. Ett djupgående historiskt berättande blandas upp med aktuella intervjuer med väldigt många artister som fortfarande är vid liv. Och inte minst med huvudpersonen själv, Anders Burman, snart 80 år gammal.
   Verkligen intressant läsning där pusselbit läggs till pusselbit och blir till en ganska oöverträffad historia. Från Anders rötter i jazzen, såväl svensk som internationell, där de gamla drogproblemen kommer upp till ytan på ett ganska naket och avslöjande sätt. Till Metronome-erans storhetstid på 70-talet när han upptäckte nya stjärnor på löpande band.

Här får vi ingående och initierade detaljer kring varje artists vedermödor men också kända konflikter som ibland kom att gränsa till vanvett och höll på att stjälpa hela projekt. Vilket gjorde den vanligtvis spontane och snabbt jobbande Burman ännu mer gråhårig på den långa resan mot titeln legendar.
   Av alla artistberättelser, Siw Malmkvist, Svante Thuresson, Owe Thörnqvist, Cornelis Vreeswijk, Fred Åkerström, Pugh Rogefeldt och Ola Magnell, är John Holm bokens verkliga höjdpunkt. Där får jag, som tror mig känna till alla baksidor, problem och strul inom pop- och rockbranschen, höra alldeles fantastiska sanningar om Holm som den absolut störste problemartisten av dem alla.
   Redan från dag ett i studion hos Burman var det konflikter om ljud, sound och strömstyrka som gör mig som läsare nästan uppgiven.
   Förlaget Premium, som är känt för att avbilda varje skivomslag i sina tidigare så detaljerade böcker, har den här gången tonat ner det visuella. Styrkan ligger i texten, med alla intervjuer som fogats samman med hjälp av Håkan Laghers fingertoppskänsla för svensk musikhistoria, och det raka ibland lätt ställningstagande språket. Där skivbolagets kompletta utgivning enbart ligger som ett index på slutet.
   Framgången med den här boken om ett svenskt skivbolag väcker naturligtvis förhoppningar om liknande biografier/skivbolagshistorier med Kjell Andersson/EMI, Stikkan Anderson/Polar och, varför inte, Bert Karlsson/Mariann.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Juli 2007 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.