Blogginlägg

Nick Lowe är en mästare på allt

Postad: 2011-09-11 11:59
Kategori: Diskografier



NICK LOWE är inte bara Nick Lowe. Han är också låtskrivaren Nick Lowe, producenten Nick Lowe, gruppmedlemmen Nick Lowe och, givetvis, skivartisten Nick Lowe. Dessutom är Nick i allra högsta grad aktuell med "The old magic".
   Jag har valt att göra en mer eller mindre heltäckande diskografi över den legendariske och inflytelserike engelsmannen och har även denna gång haft mycket stor hjälp av min gode vän Lasse Kärrbäck.
   Har under en längre tid sorterat upp Nick Lowes alla olika specialområden inom skivbranschen där han har varit professionellt verksam i över fyrtio år. Som medlem i Kippington Lodge och Brinsley Schwarz, som sidekick till Dave Edmunds i Rockpile, som pionjär och producent/artist på nystartade skivbolaget Stiff, en musikaliskt blomstrande solokarriär på 80-talet, medlem i supergruppen Little Village och har sedan under de senaste 20 åren odlat myten som mogen och tillbakalutad åldring som kan se tillbaka på en lång karriär med genuina, ofta långsamma, melodier och snillrika texter med både ironi, gråhårig dignitet och vardaglig realism. Lyssna inte minst på det helt nya och fantastiska albumet "The old magic".
   Vid sidan av arbetet som Elvis Costellos producent har Nick producerat ett otal andra artister som exempelvis Graham Parker, Wreckless Eric, Dr Feelgood, Mickey Jupp, Pretenders, Paul Carrack, sin dåvarande fru Carlene Carter, Fabulous Thunderbirds, John Hiatt och Mavericks.
   Som genuint efterfrågad låtskrivare har hans exklusiva låtmaterial också hamnat hos flera av de ovanstående artisterna plus Jona Lewie, Rumour, svenska sångerskan Tove Naess, Huey Lewis, Johnny Cash, Jim Lauderdale, Solomon Burke och Howard Tate. Och i filmer som "Absolute beginners" och ”Planes, trains and automobiles”.
   Apropå filmmusik ska vi i sammanhanget inte glömma Nick Lowes kanske totalt största framgång (i alla fall som låtskrivare...) när hans låt "(What's so funny 'bout) Peace, love and understanding" hamnade i den kommersiellt framgångsrika filmen "Bodyguard" 1992. Visserligen i en förbjudet själlös och mesig version av Curtis Stigers men den gav Nick många sköna miljoner.
   Men Stigers version av Nick Lowe-låten hör egentligen inte hemma i mina olika diskografier ty artister som av en eller annan anledning (förhoppningsvis musikalisk) gjort en allmän Nick Lowe-låt finns det inte plats för i min genomgång. Om så hade varit fallet hade jag varit tvungen att här även nämna namn som Robben Ford, Leo Kottke, Charlie Musselwhite och Lars-Kristerz (!) också.
   Detsamma gäller Nick Lowes otaliga gästinhopp i olika sammanhang där han spelar bas eller körar. Kanske finns det möjlighet att återkomma i det ämnet.   

Ett mindre fördelaktigt tema genom Nicks hela skivproduktion har varit cigaretten som har förekommit på många skivomslag och etiketter genom åren.


/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2011 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.