Blogginlägg från 2023-12-29

Magnus Lind (1945-2023)

Postad: 2023-12-29 13:24
Kategori: Minns

NEJ, JAG KÄNDE INTE MAGNUS LIND personligen men hans magiska dragspelstoner på ett stort antal konserter med Perssons Pack har satt oförglömliga spår i mitt minne. I recensionerna av dessa konserter gjorde jag alltid en notering om Magnus insatser. Så viktig, förmodligen den allra viktigaste beståndsdelen, i Per Perssons Packs sound och arrangemang.
   Magnus så kallade karriär inleddes långt tidigare och innehöll både civila och musikaliska höjdpunkter. Under åtta år på 60-talet arbetade han som bildproducent på Rapport och i mitten på 70-talet spelade Magnus punk i gruppen Rockslusk. Sedan bildade han med sin bror Nils en gatuorkester som 1979 utvecklades till Aston Reymers Rivaler där Magnus var medlem fram till 1983 när han började på tv igen, nu som kompositör av filmmusik och med synten som arbetsredskap.
   Men dragspelet var inte glömt, tillsammans med sin bror åkte Magnus runt och spelade på spelmansstämmor men tyckte snart att spelmansmusik var en alltför trång musikstil. Så tillsammans med bland annat Backa-Hans Eriksson bildade han gruppen Maratti som blandade många olika musikstilar och gav ut ett album 1984.
   1985 började det lossna för Magnus med det egna låtskrivandet och det resulterade främst i två soloalbum 1986 och 1988. Mer om det senare.
   Den så kallade solokarriären fick avbrytas av Perssons Packs fantastiska genombrott 1989 på det Anders Burman-producerade albumet ”Kärlek och dynamit”. På den skivan och alla kommande skivor med Perssons Pack spelade Magnus dragspel en musikalisk huvudroll fram till 2014 när bandet splittrades.
   Från 1989 till 2014 upplevde jag Perssons Pack nio gånger live och varje gång blev jag imponerad av Magnus energi med sitt stora Zero Sette-dragspel när han verkligen fick chansen att personifiera uttrycket fingertoppskänsla. Från den lilla upplagan utan trummor 1989 på Ritz i Örebro till finalen i oktober 2014 på två utsålda Nalen-konserter satte Magnus Linds framträdande dragspel oförglömliga avtryck.
   Magnus spelade också dragspel på ett otal andra skivinspelningar. Bland andra Jan Hammarlund, Eldkvarn ( ”Himmelska dagar”), Ulf Lundell (”Evangeline”), Toni Holgersson, Bravado Bravado, Niklas Strömstedt, Pugh Rogefeldt och Magnus Lindberg.
   Måhända har Magnus Linds skivor under eget namn hamnat i skymundan av Perssons Pack-karriären och ovannämnda gästspel på andra artisters skivor men jag bör i detta ögonblick också uppmärksamma hans två soloalbum.
   ”Tecken och spår” (1986) och ”I speglarnas tid” (1988) är båda en personlig blandning av både textmässig humor, Olle Adolphson-influerade lågmälda sånger, kommersiell hitpop och till och med lite blues. ”Vuxen rockmusik, moderna gitarrer och syntar i många intressanta arrangemang” som jag skrev när jag recenserade den senare skivan i Nerikes Allehanda.
   Magnus Lind avled igår torsdag, 28 december 2023, efter en tids sjukdom.

/ Håkan

2023 års bästa konsertupplevelser

Postad: 2023-12-29 07:58
Kategori: Listor

EFTER DET SVÅRT PANDEMIDRABBADE 2020, då normala konsertupplevelser blev en bristvara, har mina konsertbesök ökat för varje år. Under 2023 blev det 20 konventionella konserter plus ytterligare ett stort antal liveupplevelser på tre av årets festivaler, Folk at Heart, Malmö-festivalen och Live at Heart.
   Efter moget övervägande har jag rangordnat årets 10 största favoritliveupplevelser:

Foto: Jan-Ola SjöbergLolita Pop, med Karin Wistrand och Rickard Donatello, bjöd på en fantastisk konsert i ett regnigt Stadsträdgården.

1. LOLITA POP 25/8 Stadsträdgården, Örebro
Sedan 2019, när det här bandet kom tillbaka på allvar, har jag sett Karin Wistrand & Co på ett flertal mer eller mindre fantastiska konserter men under den regniga augustikvällen slog de nästan rekord i både flexibelt sound, hisnande gitarrdueller och sedvanlig sång av världsklass.

2. WALDEMAAR 1/9 Coco Thai/Live at Heart, Örebro
Förre örebroaren Martin Bengtsson återförenade (tillfälligt?) sitt gamla rockband under Live at Heart och slungade ut sin adrenalinstinna rockmusik på ett alldeles underbart sätt. Jag sprang på Martin under julhelgen, han var i sin gamla hemstad och smidde planer på en fortsättning med bandet. Vad månde bliva?

3. MAGNUS CARLSON 26/10 Frimis, Örebro
Den här konserten annonserades som ett Magnus Carlson-gig men kompbandet Jesper Lindell Band hade minst lika stor del i den musikaliska triumfen. Låtarna hade ännu inte i sin helhet släppts på skiva när konserten gick av stapeln men den soulpopbaserade repertoaren gick hem till 100%.

4. ANNA TERNHEIM 26/2 Conventum Kongress, Örebro
Anna har alltid imponerat när hon har ställt sig på en scen i Örebro och även i år. En stor dos av sedvanlig personlighet med spännande och äventyrliga utflykter i repertoaren gjorde konserten till en ljuvlig upplevelse.

5. SOFIA KARLSSON & MARTIN HEDEROS 18/12 Konserthuset, Örebro
Jag hade förmånen att uppleva Sofia två gånger live i Örebro i år. På Wadköpings scen i somras under bar himmel bjöd hon på fantastisk musikalitet men duosamarbetet med skicklige Martin Hederos på en julkonsert överträffade den redan höga kvalitetsnivån.

6. ELDKVARN 25/7 Götaplatsen Norrköping
Oron var större än förväntningarna när Plura & Co för sista(?) gången skulle avsluta sin Eldkvarn-historia. Konserten blev så lyckad och Plura var så pigg och sjöng bättre än nästan någonsin att bandet kommer turnera flitigt i sommar igen.

7. JESPER LINDELL BAND 29/7 Slottsgatans Innergård, Örebro
Jesper och hans band gjorde ju en fenomenal insats bakom Magnus Carlson (se ovan) men gjorde i somras också en underbart läcker utomhusspelning där det bjöds på lite försmak från ett kommande album som lovar gott inför release i vår.

8. DAVID RITSCHARD 11/8 Malmöfestivalen
Davids konsert på Wadköpings-scenen blev en tålamodskrävande mix av förvirring och lite magi. På Malmöfestivalens största scen bjöd han och hans band på en oväntat sammanhållen och koncentrerad konsert. Bara några dagar innan han rasade ihop på Skansens scen.

9. LARS WINNERBÄCK 18/11 Conventum Arena, Örebro
Med sitt senaste fantastiska album, ”Neutronstjärnan” (3:a på min årsbästalista), bakom sig var det ingen överraskning att konserten i Örebro, inför 4300 personer, skulle bli annat än en musikalisk succé. Ett fantastiskt liveljud och ett ännu mer fantastiskt kompband gav konserten guldkant.

10. RICHARD LINDGREN 13/8 Malmöfestivalen
I sedvanlig ordning uppträdde Malmös duktige singer/songwriter i Malmöfestivalens bluestält och bjöd på en generös konsert på nästan två timmar. Repertoaren var en mix av gammalt och nytt med lite försmak från nästa album ”Grand jubilee” som släpps 19 januari med releasekonsert på Medley i Malmö 10 februari.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (518)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2023 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.