Blogginlägg från 2023-12-23

God Jul: Weeping Willows

Postad: 2023-12-23 12:54
Kategori: JulWEEPING WILLOWS: Christmas in prison

/ Håkan

God Jul: The Men

Postad: 2023-12-23 10:00
Kategori: Jul

THE MEN: Happy new year forever (TMI, 2023)

DET ÄR INTE BARA DET JOHN LENNON-inspirerade skivomslaget som lockar mig att lyssna på en singel med det skånska bandet The Men. Jag har följt det r&b-osande bandet på flera album tidigare, ”This way” (2013) och ”Sunburst” (2017) och coverskivan ”The Men” (2015), att jag känner mig bekant med deras häftiga sound.
   ”Happy new year forever” är kanske mer inriktad på nyår än julmusik men är ändå en fräsch paus i allt det smeksamt trevliga till jul. Musikaliskt är The Men lokala kollegor till Wilmer X men spelar mycket skitigare garagerock och har ingen ambition att bli favoriter hos alla. Men låten är stark och slagkraftig med en final som avslutas med kaos.

/ Håkan

"This is all the snow you get"

Postad: 2023-12-23 09:00
Kategori: Jul"This is all the snow you get" (Ella Ruth Institutet, 2023)

”THIS IS ALL THE SNOW YOU GET” är ett juldubbelalbum av traditionellt mönster. En form som uppstod första gången hösten 1963, Phil Spectors ”A Christmas gift for you”, och sedan har fått många efterföljare i just Sverige. Kjell Andersson skapade Parlophone-albumet ”Glitter, glögg och rock'n'roll” 1979 och skivbolaget Record Station försökte sedan kopiera mönstret med ”Tip tap” 1987.
   Och nu gör det lilla skivbolaget Ella Ruth Institutet samma försök med dubbelalbumet ”This is all the snow you get”, 24 låtar med 24 olika artister som har skrivit huvudsakligen exklusivt låtmaterial med mer eller mindre julkänsla.
   Spotify har i år meddelat mig att jag har lyssnat på musik i 18 olika genrer och den här mäktiga samlingen kan stryka under på den beskrivningen ty musikaliskt är det musik inom en rasande mängd olika genrer.
   Skivorna inleds och avslutas på ett elegant och nästan klassiskt sätt med Henrik Meierkords instrumentala cellotoner. I finalen får han hjälp av gitarristen Pelle Osslers suggestiva twang-klanger i en låt som hämtat några strofer från traditionella julsånger. Däremellan pendlar musiken på albumet mellan country, ömsint pianomusik, americana, stökig rock, powerpop, avskalad pop, doistade gitarrersinger/songwriter-sånger, poprock, psykedelia och faktiskt blues. Ingen helhetskänsla där inte men underhållningen är fantastisk och spännande. Jag har fått många favoriter bland artister jag tidigare aldrig har hört talas om.
   Frida Franzén sjunger ömsint till komp av piano och akustisk gitarr. I gruppen Sörensens IF sjunger Jacob Sörensen med en stockholmsk stämma som påminner om David Ritschard. Liten Falkeholm sjunger vackert i Svart Smultron och det låter som Malena Jönsson sitter bakom pianot.
   Ganska etablerade H SELF sjunger med grov stämma en mörk och vemodig jullåt. Och mycket etablerade EP:s Trailerpark gör en fin jullåt skriven av Eric Palmqwist som håller samma höga kvalitetsnivå som gruppens aktuella album som återfinns på min årsbästalista (publiceras nästa vecka på Håkans Pop!).
   Karlstads Filip Finaldos djupa röst gör avskalad pop till vemodiga stråkar. Gruppen Flykten gör mäktig powerpop av den gamla traditionella jullåten ”Let it snow”. Jag vill jämföra Rebecka Sandbergs tuffa poprock med Lolita Pop. Förre Wilmer X-basisten (1983-1990) Stefan Björk uppträder under namnet Björken och nynnar och sjunger lågmält till tramporgel och akustisk gitarr.
   Till bjällerklang och steelguitar gör J.R Dalfort country. En gammal låt (2001) med Lars Bygdéns Thousand Dollar Playboys passar perfekt in på den här samlingen. Och gotländska gruppen Dekadensen, med tre bröder, bidrar med en personligt udda originallåt.
   Av det övriga materialet framträder Green Line Travellers allra mest med tanke på att det är David Ritschard som sjunger och hans fru Agnes Odén spelar fiol. Och Pelle Ossler bjuder tillsammans med sin dotter Sole på en suggestivt krystad nästan instrumental ”Stilla natt”.


RED SIDE:
Henrik Meierkord:
"Winter In Europa II" (Henrik Meierkord)
The Satchel Kid: "Don't Stand Under the Mistletoe" (Michael McGowan)
Frida Franzén: "När bara julen är över" (Frida Franzén)
Daniel Hollow: "An Inlaw Christmas" (Daniel Hollow)
Sörensens IF: "Snö över O'Connell Street" (Jacob Sörensen)
Svart Smultron: "Tindra ungar" (Liten Falkeholm)
H. Self: "Silent Heart" (Henric Hammarbäck)
EP´s Trailerpark: "Christmas Moment" (Eric Palmqwist)
Lilla Monsunen: "Gott nytt slut" (Christin Holm Gatica)
OSSLER / SOLE: "Stilla natt" (Franz Gruber/Joseph Mohr)
Filip Finado: "Pale Like the Moon" (Filip Magnusson)
Dead In Love: "A Nightmare Before Meditation" (Jennifer Lander/Dan Andreasson)

GREEN SIDE:
Flykten: "Let It Snow" (Sammy Cahn/Jule Styne)
Rebecka Sandberg: "Nu är det jul igen (så fly för ditt liv)" (David Sandberg/Rebecka Sandberg/Robin Sandberg)
The Green Line Travellers: "Christmas Tradition" (Daniel Björkander)
Everett Parker: "Christmas We Got" (Daniel Börjesson)
Björken: "X-mas Lullaby" (Stefan Björk)
J.R Dalfort: "Behind Santas Mask" (Johannes Rydbo)
Alcohorses: "Little Friend (A Winter That Never Ends)"
The Thousand Dollar Playboys: "A Very Special Christmas" (Lars Bygdén)
John Henry: "Angels Should Sing" (Ika Weinz)
Dekadensen: "Vit jul" (Henric Carlén/Håkan Carlén)
Sam Therapy & King Dice: "Merry Christmas Baby" (Lou Baxter/Johnny Moore)
Meierkord/Ossler/Andersson: "Das Ende" (Henrik Meierkord)

/ Håkan

"A very special Christmas 2"

Postad: 2023-12-23 07:53
Kategori: Jul

A very special Christmas 2 (A&M, 1992)

En uppföljare är en uppföljare och den andra upplagan i “A very special Christmas”-serien kan inte riktigt mäta sig med premiärskivan som kom fem år tidigare. Totalt sett är det på artistsidan ett inte fullt lika starkt startfält och stjärnglansen har uppenbart falnat något i jämförelse. Dessutom är det ju på låtsidan en del upprepningar, listan på kända jullåtar är ju trots allt begränsad. Ändå finns det några intressanta toppar på skivan som ingen bör missa.
   Duetten mellan Ronnie Spector och Darlene Love är exempelvis en unik kombination. Båda var färgstarkt inblandade i Phil Spectors klassiska julskiva ”A Christmas gift for you” (läs om den skivan imorgon på denna sida!) men Johnny Marks klassiska jullåt ”Rockin’ around the Christmas tree” fanns inte med på den skivan. Men här osar det hett om två av Spectors favoritsångerskor i en produktion av Danny Kortchmar och Jimmy Iovine, där den senare ännu en gång är samordnare för hela skivan.
   Charles Browns närvaro i duett med Bonnie Raitt tillhör också en av skivans unika möten. ”Merry Christmas baby”, låten som Bruce Springsteen gjorde på den här seriens första skiva, ligger nära Browns hjärta. Som medlem i Johnny Moore’s Three Blazers sjöng han nämligen på originalet från 1947 och gör nu, tillsammans med alltid skönsjungande Raitt, om den insatsen. Brown är ju dessutom kompositör till ”Please come home for Christmas” som på den här skivan framförs konventionellt av Jon Bon Jovi.
   Julskivor handlar väldigt ofta om klassiska och traditionella jullåtar men Tom Petty har till den här skivan specialskrivit en jullåt, ”Christmas all over again”, som i en härlig inramning av klockor och 12-strängad elgitarr får fram den typiska julkänslan. I en produktion där Jeff Lynne är inblandad .
   I slutet på låten läser Petty direkt från önskelistan att han vill ha ”a new Rickenbacker guitar, two Fender Bassmans, Chuck Berry songbooks, and a xylophone”.
   Sinead O’Connors bidrag med Bob Dylans ”I believe in you”, från hans ”Slow train coming”-skiva, har också en intressant historia. Sinead skulle året efter, 1993, medverka på Dylans 30-årsfirande som artist med just den låten. Men två veckor innan medverkade hon på amerikansk tv där hon efter att ha sjungit ”War” rev sönder ett fotografi av påven John Paul II så hon var inte så populär i USA just då. Så till en buande Dylan-publik bytte hon låt och sjöng även då en mycket arg version av ”War” innan hon gick av scenen och hamnade i Kris Kristoffersons öppna armar.
   Rapfunk a la Run D.M.C. är givetvis inte min traditionella kopp te men jag kan ändå inte låta bli att ryckas med i deras grymt svängiga ”Christmas is”.
   Tevin Campbell gör en mäktig och fin ”O holy night” men i övrigt är det på skivan inte mycket att hänga i julgranen, om uttrycket tillåts. Och bottennivån siktas, inte alls överraskande, när Michael Bolton klämmer ur sig ”White Christmas”.

Innehåller:
1. Christmas All Over Again - Tom Petty 4:14   
2. Jingle Bell Rock - Randy Travis 3:59   
3. The Christmas Song - Luther Vandross 4:29   
4. Santa Claus Is Coming To Town - Frank Sinatra/Cyndi Lauper 2:37   
5. The Birth Of Christ - Boyz II Men 2:49   
6. Please Come Home For Christmas - Jon Bon Jovi 2:53   
7. What Christmas Means To Me - Paul Young 2:53   
8. O Christmas Tree - Aretha Franklin 3:34   
9. Rockin’ Around The Christmas Tree - Ronnie Spector/Darlene Love 2:47   
10. White Christmas - Michael Bolton 3:39   
11. Christmas Is - Run D.M.C. 3:19   
12. Christmas Time Again - Extreme 5:06   
13. Merry Christmas Baby - Bonnie Raitt/Charles Brown 4:32   
14. O Holy Night - Tevin Campbell 2:45   
15. Sleigh Ride - Debbie Gibson 3:12   
16. What Child Is This? - Vanessa Williams 4:10   
17. Blue Christmas - Ann & Nancy Wilson 3:47   
18. Silent Night - Wilson Phillips 3:03   
19. I Believe In You - Sinead O’Connor 5:39

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (518)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2023 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.