Blogginlägg från 2014-03-23

Mathias Liljas låtar i sin rätta miljö

Postad: 2014-03-23 20:07
Kategori: Konserter


Clas Olofsson, Henrik Wind, Fredrik Landh (skymd) och Mathias Lilja bjöd på hela det nya albumet plus några covers och en exklusivt nyskriven låt.

Alla bilder: Carina ÖsterlingBasisten Henrik Wind, hans skugga och Clas Olofsson i Mathias Liljas kompgrupp.

MATHIAS LILJA
Harrys, Örebro 22 mars 2014
Konsertlängd: 21:45-22:55 (70 min)
Min plats: ca 3 m till vänster om scenen.


Så bra. Så utmärkt bra. Inför en blandad publik med initierat inbjudna och en blaserad nattklubbspublik gjorde albumaktuelle Mathias Lilja och hans band det absolut bästa av situationen. Där vi stod nära scenen blev vi inte alls störda av pratig ointresserad publik och på scen var det professionell fokus på framförandet.
I den trånga och stimmiga miljö visade Mathias ännu en gång att låtarna, som nu finns utgivna på albumet "Mathias Lilja", räcker väldigt långt som startpunkt på en solokarriär som känns mer välkommen än någonsin. Men under konserten blev det också än mer uppenbart att det här starka låtmaterialet mår allra bästa i konsertmiljö. Jag har alltid ägt teorin att ingen skiva, med material som jag först upplevt live, kan leva upp till samma nivå som en konsert och det gäller tyvärr även i Mathias Liljas fall.
   Det är allmänt känt, som en outtalad sanning, att när första kontakten med nya låtar sker på konsert kan den följande studioinspelade skivan inte riktigt mäta sig med den direktinjicerade känslan som en konsert bjuder på. Därför var det så mycket mer imponerande att höra Clas Olofsson ta ut svängarna på sin steelgitarr, att höra basisten Henrik Wind pumpa in än mer energi i arrangemangen och att höra trummisen Fredrik Landh behärska allt från det smygande ödmjuka till det kraftfullt starka. Sedan var det givetvis en ynnest att uppleva hur Mathias själv bäddade in det starka låtmaterialet i totalt naturliga mellansnack.
   Konserten höll på att låt för låt bli en regelrätt repris av nya skivan men efter fem låtar och sedan en sinnesutvidgande version av "In the distance", med fina soloinsatser av Clas där Fredriks trummor plötsligt tog plats, kunde det fortsätta med skivans tre sista låtar.
   Fast redan under tredje låten "Devil's almanac" exploderade de strikta begränsningarna när Magnus "Lädret" Hägerås, en gång gitarrist i Peepshows, tillfälligt gick upp på scen och gav det vilda gitarrsolot ett ansikte. Precis som han gör på skivan på den låten men här var han kung för en stund.
   "Mathias Lilja" är naturligtvis en alldeles utmärkt skiva men levande inför publik blev låtarna på riktigt. Och inspirationen på scen spred sig även ut i publiken, åtminstone till de närmaste raderna av åhörare, som fick uppleva en viss spontanitet med en helt nyskriven låt bland konsertens extralåtar.
   Efter "The wrong guy", låten från albumet de hade "hoppat över" under konserten, följde två kanske inte så överraskande Townes Van Zandt-låtar men också den exklusivt nya egna låten "Help is on the way". En vemodigt stark låt som lovar gott inför Mathias Liljas fortsatta solokarriär som jag tror och hoppas får en positiv utveckling.

Mathias Liljas låtar:
Evil
Don't fade on me
Devil's almanac
Give it all away
I will stay
In the distance
No place to fall
Johanna*s song
Let it grow

Extralåtar:
The wrong guy
If I needed you
Help is on the way
Lungs

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (515)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2014 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.