Blogginlägg

Tributes: Mauro Scocco

Postad: 2013-12-18 07:51
Kategori: Tribute-skivor


"Kom ut ikväll: Mauro Scocco, 50" (en hyllning) (Capitol/EMI, 2013)
Även Mauro Scocco har fyllt 50 år. I samband med hans födelsedag, i september förra året, presenterades det här hyllningsalbumet. Initiativtagare var skivbolagsmannen och Scocco-vännen Kjell Andersson. Som presenterar skivan så här: ”Kom ut ikväll! är en hyllning till en kompositör, en musiker och sångare, en hyllning till en dröm och en tid, till en era, från de som var med från början och från oss som anslutit längs vägen." Skivan producerades under stort hemlighetsmakeri där en stor artistskara tolkade Scoccos klassiska låtar. Ett urval låtar hämtade från Ratata 1982 till hans senaste album. Skivan släpptes officiellt först i februari 2013.

Den här hyllningsplattan har samma upphovsman, Kjell Andersson, som gjorde "Plura 50" till en sådan musikalisk succé för tolv år sedan. Att sedan Mauro och Plura är kompisar gör att det är helt oundvikligt att inte göra jämförelse mellan de båda hyllningsplattorna. Men nästan varje sådan jämförelse blir till fördel för "Plura 50". Det är naturligtvis orättvist att jämföra Plura och Mauro för en som följt Eldkvarn genom alla år men bara upplevt Ratata på håll och bara delvis uppskattat soloskivorna med Mauro.
   Men det finns också mycket som tveklöst är bra och intressant på "Kom ut ikväll!" och det finns låtar och framföranden som verkligen överraskar. Som när Olle Ljungström i Heinz & Young gör Ratatas mer än 30 år gamla debutsingel "För varje dag" till sin helt egen, Petra Marklund sjunger så förvånansvärt bra i syntpoppiga "Himlen" och Kleerups suggestivt sensuella version av "Himlen runt hörnet" med både hes, sprucken och raspig röst. Där har det funnits ambition att bjuda på något kreativt.
   Även Plura överraskar faktiskt när han har gjort om Scoccos ballad "Jag saknar oss" till en bedårande och berusande poplåt efter Springsteen/Lundell-modell med klockspel, körer, stor rymd, tamburiner och Roy Bittan-piano på slutet. Numera ingår låten i Eldkvarns liverepertoar. Upplevde det med egna ögon och öron så sent som i fredags, se här.
   Även Tomas Andersson Wij ändrar från originalet när han ersätter den akustiska gitarren med ett piano och Eva Dahlgren gör tvärtom. Och det latinamerikanskt klingande originalet till "Hjärtat dröjer sig kvar" har förvandlats till en lågmäld pärla av Sophie Zelmani som suddat ut gränsen mellan viskande sång och recitation,
   Sedan är det intressant att höra versioner av Scocco-låtar som han har skrivit till andra artister, Lisa Nilssons "Himlen runt hörnet" (se ovan) och "Hej du" som Monia sjöng en gång. Mats Ronanders version, som är liveinspelad, är mer spontan och avslappnad med både akustiska och elektriska gitarrer och en färgad hammondorgel.
   Bland alla fullt godkända versioner märks också Bo Kaspers Orkester, Johan Kinde, Peter LeMarc och Sarah Dawn Finers lätt omgjorda "Han borde undra" som är i nivå med de bästa låtarna från Finers album "Sanningen kommer om natten" med alla Scocco-låtar.
   Men det allra bästa kommer sist. Magnus Lindberg & Basse Wickmans låtval "Försent", en Ratata-låt från 1984, är sensationell och tolkningen än mer imponerande. Efter introt med munspel och 12-strängad Rickenbacker kommer Magnus starka röst som inte håller igen en sekund. Det är ett avgrundsdjup mellan Mauro 1984 och Magnus 2012. Även Basse är på hugget. Kan man få önska sig en popplatta från duon?
   Sedan har det i flera fall varit en omöjlig uppgift att överträffa originalen. Som när Moneybrother tillsammans med Elin Ruth (Sigvardsson) försöker upprepa Scocco/Frida-duetten "Så länge vi har varandra" men trots en mustig soultolkning är det svårt att få rösterna att stämma på samma sätt som på originalet.
   Ännu svårare har några andra artister att göra sig gällande i den hårda konkurrensen på skivan. Markus Krunegård & Johan Ekelunds elektroniskt ploppande experiment, Anna Järvinens jazzigt svala ekoladdade softpop, Fibes, Oh Fibes! ironiskt pretentiösa pop och den unge R&B-sångaren och rapparen Newkids (Jhun Alexander Ferrer) barnsliga version av "Sarah" är verkligen försumbara men inte representativa på Mauros 50-årshyllning.

1: Bo Kaspers Orkester - Hem till Stockholm
2: Plura - Jag saknar oss
3: Peter LeMarc - Mellan far och en son
4: David Nyström - Hemkomsten (Instrumentalt)
5: Kleerup - Himlen runt hörnet
6: Markus Krunegård & Johan Ekelund - Det finns
7: Anna Järvinen - Paradis
8: Heinz & Young - För varje dag
9: Fibes, Oh Fibes! - Jackie
10: Tomas Andersson Wij - Du är aldrig ensam
11: Eva Dahlgren - Till dom ensamma
12: Moneybrother & Elin Ruth - Så länge vi har varann
13: David Nyström - Jeanne D’Arc (Instrumentalt)
14: Newkid - Sarah
15: Petra Marklund - Himlen
16: Johan Kinde - Natt efter natt
17: Sarah Dawn Finer - Hon måste undra
18: Sophie Zelmani - Hjärtat dröjer sig kvar
19: Mats Ronander - Hej du
20: David Nyström - Det sjungande trädet (Instrumentalt)
21: Magnus Lindberg & Basse Wickman - Försent

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2013 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.