Blogginlägg från 2010-02-18

Anders Olsson om Freak Scene i Stockholm (2)

Postad: 2010-02-18 07:51
Kategori: Blogg


Alla delägarna till skivbutiken Freak Scene, från vänster Thomas Knigge, Stefan Jakobsson, Håkan Carlsson och Anders. Bilden är tagen 1993 på Anders 30-års kalas.

Anders har i en tidigare artikel berättat sin långa historia hur han upptäckte musik 72-73, blev besatt av skivaffärer och den långa resan till Australien som skulle förändra hans liv. Här fortsätter berättelsen om hur skivutiken Freak Scene (bilden till höger hur det ser ut idag) startade och hur skral ekonomin var från start. Och hur det sedan slutade för Olsson och de andra delägarna.

”HEMMA I SVERIGE, SOMMAREN 1988, TOG JAG KONTAKT med Håkan och blev i samma veva erbjuden att dela en lägenhet i Stockholm med en annan utflyttad örebroare, Eric Kearley. Håkan hade då börjat jobba på Pet Sounds Distribution (PSD), där han skötte postordern. Jag hälsade på ganska ofta på hans jobb och lärde känna Stefan Jakobsson och Thomas Knigge, som också jobbade där. När jag bott i Stockholm i en sju-åtta månader frågade Håkan om jag hade lust att vara med och starta en skivaffär. Jag blev alldeles kallsvettig. Hörde jag rätt? Såklart jag vill!
   Stefan var sur på sin bror Micke för att han inte tog in några rockskivor i Pet Soundsaffären. Han hade överlåtit affären till sin bror när han drog igång distributionen men hade problem att sälja Sub Pop-, SST- och Vinyl Solution-skivor som han hade distribution på i Sverige. I Pet Soundsbutiken sålde man vid den här tiden mest synt och goth och var inte alls speciellt intresserade av att sälja PSD skivor. Stefan blev mer och mer frustrerad och frågade Thomas och Håkan om de vill vara med att driva en ny skivaffär. Då bägge behövdes nere på PSD så behövdes någon som kunde stå i butiken. Håkan föreslog mig. Stefan och Thomas tyckte att det var en bra idé. Ett kort möte på PSD kontoret och jag var delaktig i projektet. Stefan bad oss hålla ögonen öppna efter en lämplig lokal. Ganska omgående hittade vi en lokal på St. Eriksgatan 64. Läget kändes perfekt med ett stenkast från PSDs lokaler och på bästa skivstråket.
   Vi började planera och Håkan och jag ville ha en skivaffär för rockgourméer. En affär som du kunde gå in i och mer eller mindre på måfå kunde köpa några skivor och alla var skitbra. Vi lusläste listor och började beställa hem skivor. Stefan hade lovat en frikostig kredit från PSD och vi andra tre fick gå i borgen för en checkkredit på 100.000 kr. Freak Scene Records lager började sakta byggas upp på några lagerpallar på PSD.
   Namnet på affären fick vi från en singel med Dinosaur Jr som Håkan och jag tyckte var det allra fräckaste då sensommaren 1989. Fredagen den 6 oktober 1989 slog vi upp dörrarna. Det blev ganska lugnt första dagen och lite snopet blev Aerosmiths ”Pump” den första skivan vi sålde, en platta som hade kommit med på nåder. Var inte Stockholm redo för en delikatess butik med rockskivor? Stefan tröstade oss med att det dröjer nog några månader innan folk hittar dit. Och det gjorde det.
   Dagskassorna var ganska skrala och även fast vi hade frikostiga krediter så hade vi hyra, försäkring, lön och annonsering att betala. Efter hand så började folk hitta till affären, men inte alls i den utsträckning som vi räknat med. Skivköparna på St Eriksgatan ville göra fynd och hitta billiga begagnade skivor.
   Men efterhand började rockintresserade att hitta dit. Det var kunder som ofta hade full koll, men ibland så dök det upp lite udda fåglar. Som en medelålders herre som smög omkring i affären tills han var ensam och sedan började köpa alla skivor med sexuella anspelningar som t ex en vhs-samling med Julian Cope videos som hette ”Copelation”, Pussy Galore-skivor och Boss Hog (se omslaget till höger) som hade sångerskan iklädd endast ett par läderstövlar på omslaget. Han köpte plattor och videokassetter för 2000 kr som han betalde med två hopknycklade tusenlappar innan han vek upp kragen och smög
därifrån.
   Eller som när två kåkfarare ramlade in i affären och ville lyssna på Led Zeppelin. Det var ganska lugnt den eftermiddagen så de började hitta på olika orsaker för att få bort mig från kassan. Snart sliter en av snubbarna fram en sjuttis ur inneficka som han tar en stor klunk av innan han spyr upp det på golvet till affären. Tack och lov så ramlade det in några stamkunder så kåkfararna drog därifrån.

I DEN HÄR VEVAN BÖRJADE PET SOUNDS i Göteborg att vackla och deras fakturor till PSD förblev obetalda. Stefan såg till att Freak Scene började betala sina räkningar för att inte själva distributionen skulle hamna i putten. Vår checkkredit var maxutnyttjad och det blev svårare och svårare att beställa hem nya skivor utan att betala gamla fakturor. Stefan deklarerade att han tänkte sälja sin del för att få in pengar till PSD.
   En hobbyskivdealare vid namn Juan Capel erbjöd sig att köpa ut Stefan. Thomas hoppade av när Stefan lämnade skutan. Nu stod vi utan skyddsnät i en tid när alla svenska tidningar dödförklarade rocken och hyllade engelsk dansmusik (typ house, acid, trance med mera). Att det fanns en ny spännande musikscen i USA och framförallt i Seattle gick svensk media och de flesta av de svenska rockfansen spårlöst förbi innan Nirvana råkade bli stora.
   Vi kände dock en nytändning när Juan kom in i bilden och vi fick direktkontakt med amerikanska distributörer och blev ensamma om många titlar. Juan ville att vi skulle satsa mer pengar i företaget och då började jag och Håkan få kalla fötter och bestämde oss för att dra oss ur. Jag fortsatte att jobba som anställd i butiken innan jag sprang på ett förhållandevis välbetalt jobb som grafiker.
   Drömmen om en skivaffär blev väl ingen mardröm, men heller inte den kick som jag hoppades på. Jag spelade knappt någon musik hemma under tiden som jag jobbade i butiken och det kändes som att förstöra sin hobby genom att jobba med den på heltid. Jag älskar musik för mycket för att vara ekonomiskt beroende av den. Men jag lärde känna mycket folk och fortfarande när man går på konserter så träffar man på gamla kunder.
   Juan drev affären vidare med hjälp av ett pärlband av inhoppare till 2005 när han till slut förlorade kampen om skivköparna i och med enkelheten att beställa importskivor genom internet. Han sålde affären till en amerikan som insåg skivmarknadens begränsningar och snabbt gjorde om den till en rockklädaffär.”

ANDERS SAMMANFATTAR IDAG erfarenheten att vara delägare till Freak Scene på ett ganska jordnära sätt:
   - Visst var det värt resan med fantastiska möten med alla kunder och vänner som man lärde känna under tiden. Trots alla bankskulder.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (518)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Februari 2010 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.