Blogginlägg från 2019-03-27

INTERVJUER 74-94: Lolita Pop (1987)

Postad: 2019-03-27 07:51
Kategori: Intervjuer

1987 STOD LOLITA POP PÅ TRÖSKELN TILL ETT INTERNATIONELLT genombrott skulle man lite dramatiserat kunna uttrycka det. I intervjun med bandets sångerska Karin Wistrand och gitarristen Benkt Svensson, som genomfördes på puben Royal Arms i Örebro tidig lördagskväll 11 april 1987 strax efter kl 18:00, får vi händelseförloppet ganska klart för oss.
   Redan 1984 gjorde bandet ett album på engelska, en samlingsplatta med låtar från gruppens fyra första album men nu på engelska, men det var mest som kuriosa. Bakom skivkontraktet 1987 med Virgin USA och nyinspelningarna låg det mer allvar och seriös planering som efter ett planerat sabbatsår höll bandet borta från de svenska scenerna under 1986.
   Spelningen på Nya Continental, nya ägare till det som under flera år var känt som Lord Nelson och låg i bottenvåningen på Hotell Continental, i hemstaden Örebro var en sorts comeback och uppladdning inför kommande skivrelease och framtida turnéer.
   I april 1987 tror Karin och Benkt att den kommande skivan skulle släppas redan i slutet på maj men som vanligt i skivbranschen försenades utgivningen till augusti. "Lolita Pop" är för övrigt ett härligt album med sitt soundmässigt uppdaterade sound. Samtidigt släpptes skivan i USA och det var med lite lokal stolthet i kroppen jag såg plattan sorterad under L i New York när jag var där i september 1987.
   Sedan sommaren 1986, när nyinspelningarna till skivan startade, var Lolita Pop återigen en kvintett med nye basisten Matts Alsberg som officiell bandmedlem.Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 21/4 1987.

Lolita Pop på hemmaplan igen
HUNGRIGA PÅ ATT SPELA LIVE IGEN


LOLITA POP HAR INTE LAGT AV. EFTER FLERA ÅR av mycket intensivt turnerande tog de hösten 1985 ett sabbatsår som har sträckt sig, med några få konserter som undantag, ända till idag. Men det är nu stora planer på gång och gruppen ligger i startgroparna för flera karriärer samtidigt. Både i Sverige och resten av världen.
   För drygt två år sedan kom Lolita Pops senaste album, den fantastiskt bra "Att ha fritidsbåt". På hösten samma år släppte de en singel, "2000 år", i samband med turnén men sedan dess har det varit knäpptyst från bandet på skiva.
   - Det var meningen att vi skulle gå in i studion i höstas och spela in ett nytt album på svenska då det det fantastiska kontraktet med amerikanska skivbolaget Virgin USA blev klart. Då plötsligt prioriterades inspelningen av det engelskspråkiga albumet i stället, säger sångerskan Karin Wistrand och gitarristen Benkt Svensson.
   Albumet, som är planerad att komma ut i slutet av maj, innehåller mest gamla låtar ofta i nyinspelningar. Gruppen har varit inne i studion hela vintern tillsammans med ljudteknikern/producenten Stefan Glaumann. Skivan kan tyckas vara onödig för den svenska marknaden.
   - Jo, det är klart att skivan inte presenterar så mycket nytt men det är ju fräschare arrangemang på våra bästa låtar. Så tycker vi att våra ivrigaste fans inte ska behöva betala dyra pengar för ett importexemplar.
   Skivan innehåller också två helt nya låtar, "Bang your head" och "Mind your eye". Halva albumet mixas just nu i New York i Power Station-studion av Neil Dorfsman. Ett namn med verklig auktoritet!
   - Han har bland annat producerat "Brothers in arms" med Dire Straits så han borde vara en mästare på gitarrock som vi också spelar.
   Gruppen är nu grundligt trötta på allt studioarbete och är rejält hungriga på att spela live igen. I mars spelade de i Lund, Göteborg och Stockholm där Hard Rock-spelningen uppmärksammades stort och positivt i massmedia.
   På fredag gör de ytterligare en enstaka spelning, i Örebro på Nya Continental inför hemmapublik.
   - Det ska bli kul att spela i Örebro igen. det var länge sedan sist, augusti 1985 en utomhusspelning i Stadsparken.
   Karin och Benkt utlovar en repertoar på svenska plus några utländska covers och ger små tips åt Stones-hållet. Exakt vad får vi veta på fredag.
   Sedan i somras är Lolita åter en kvintett. Benkt är tillbaka på gitarr och den rutinerade stockholmaren Matts Alsberg är ny på bas. Han spelade i Rost, rockbluesgruppen med ett album på sitt samvete, och har sedan dess hoppat in frilans i många olika sammanhang på skiva och scen.
   Virgin USA, som är ett nystartat skivbolag med artister som Steve Winwood och Warren Zevon, är entusiastiska över Lolita Pop och deras musik. Och svensk rock i övrigt.
   - Det känns uppmuntrande att få allt stöd. Amerikanarna tycker musikklimatet är detsamma i Norden som i USA så det här öppnar säkert dörren till fler band. Imperiet är ju redan klara.
   - Trenden just nu är att finna nya band, grupper och inte soloartister. Se bara på U2:s framgångar, säger Karin som inte vill framstå som mer värd än någon annan i bandet.
   - Det är ju i ett band man utvecklas där idéer samsas och drar åt olika håll och skapar något konstruktivt.
   - Det är viktigt med en bandidentitet, där det svänger åt olika håll och hela tiden lever, fyller Benkt i.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (521)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (171)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2019 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.