Blogginlägg

Singlar#40: THE MEN THEY COULDNT HANG

Postad: 2013-03-04 07:59
Kategori: SINGLAR 100-1


THE MEN THEY COULDN’T HANG: Greenback dollar (Demon, 1985)

HISTORIEN OCH BAKGRUNDEN TILL THE MEN THEY COULDN'T HANGS NAMN är både fascinerande och intressant. Jag har i flera artiklar på den här sidan, här, här och här (diskografin) beskrivit mina upplevelser på konsert med bandet och även detaljerat berättat om deras historia så vi behöver inte återvända till den ännu en gång. Däremot kan vi poängtera att The Men... vid den här tidpunkten i mitten på 80-talet innehöll en tjej...
   Gruppen var ju en av få som gav ut skivor på Elvis Costellos lilla etikett Imp Records som existerade mellan 1983 och 1986. Flitigast var chefen själv men också udda namn som Agnes Bernelle, framtida Pogues-medlemmen Philip Chevron och alltså TMTCH (som vi hädanefter av praktiska skäl kallar kvintetten här).
   Efter sina två första singlar, "Green fields of France" och "Ironmasters", och debutalbumet "Night of thousand candles", lämnade de Imp för det närbesläktade Demon där de faktiskt bara gav ut en singel, dagens huvudroll med andra ord, innan gruppen gick vidare till konventionella skivbolag som MCA, Magnet och Silvertone.
   Men innan de försvann in i den lite mer opersonliga och ofrånkomligt kommersiella världen kom "Greenback dollar" som en liten favorit och höjdpunkt och något av kulmen på gruppens spektakulära karriär fast det handlar om en cover på en mer än 23 år gammal amerikansk låt. Att sedan Nick Lowe ryckte in som tillfällig producent har ju inte direkt försämrat oddsen för att skivan ska låta bra och hitmässig. Men någon listplacering lyckades TMTCH aldrig få med den här singeln.
   Den vanliga 7"-singeln har två Lowe-producerade spår, a-sidan "Greenback dollar" och en nyinspelad version av "Night to remember" från gruppens första album (fast då var titeln exakt "A night to remember"). Jag råkar äga maxisingelvarianten med ytterligare två spår som inte Lowe varit ansvarig för utan är producerade av gruppen tillsammans med för mig okände Harold Burgen.

"GREENBACK DOLLAR" ÄR EN LÅT FRÅN 1962 inspelad och utgiven av mannen som skrev den, Hoyt Axton. Vid den här tidpunkten var Hoyt mest känd som sonen till hon (Mae Boren Axton) som var med och skrev Elvis Presleys "Heartbreak hotel". Hoyt hade precis inlett sin egen karriär som artist och på första albumet, "The balladeer" liveinspelad på The Troubadour i Hollywood, finns just "Greenback dollar". Men låten skulle få så mycket mer uppmärksamhet året efter när The Kingston Trio skulle få en jättehit, en klassiker, med nämnda låt.
   Då hade Axton en medkompositör till "Greenback dollar", kompisen och folkmusiksångaren Ken Ramsey. Ett namn som trollats bort med tiden...
   Hoyt Axtons artistkarriär peakade i början på 70-talet men framgångarna som låtskrivare överträffade allt med god marginal. Han blev ju något av huvudleverantör av låtar till Three Dog Night men skrev också låtar till Steppenwolf och Ringo Starr (Axton spelade in sin "No no song" ett år efter Starr).
   "Greenback dollar" är i TMTCH:s skapelse inte oväntat rockigare, tajtare, modernare och cowpunkigare än Kingston Trios snälla 60-talsversion.
   Fram till sent 1987 var det originalsättningen av The Men They Couldn't Hang som spelade in skivorna. Det vill säga Paul, Cush, Swill, Shanne och Jon, en blandning av förnamn, efternamn och smeknamn, som gruppen alltid presenterades som. Det vill säga Paul Simmonds, gitarr, bouzouki och keyboards, Stefan Cush, gitarr och sång, Phil "Swill" Odgers, gitarr, tin whistle, melodica och sång, och Jon Odgers, trummor. Väldigt ofta skrev de låtarna kollektivt där Simmonds fick en personlig credit som textförfattare medan musiken skrevs av gruppen tillsammans under namnet TMTCH.
   Av maxisingelns fyra låtar är två original, "Night to remember" (här i en tuffare version med ett vasst gitarrsolo som inte finns på deras första inspelning) och "The bells", en låt gruppen spelade in på nytt till sitt andra album.
   "Hell or England" är skriven av den irländske låtskrivaren Philip Gaston och sedan arrangerad av TMTCH. Gaston var en gång i tiden manager åt Shane MacGowans första band The Nips och har skrivit en låt, "Navigator", som finns med på Pogues album "Rum, sodomy & the lash".

A-sidan:


"Night to remember"


"The bells"


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (518)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2013 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.