Blogginlägg från 2008-03-08

En bild av gårdagens blodiga jakt på rariteter

Postad: 2008-03-08 16:03
Kategori: Veckans bild


En bild väcker, som bekant, massor med minnen. Som det här härliga fotografiet från vinylskivbutiken med tätt packade skivor där det nästan är omöjligt att bläddra och ännu mer komplicerat att dra upp skivan för att se framsidan på skivomslaget.
   Bilden ger ändå mycket glada och positiva associationer men jag minns också sönerslitna nagelband, ömmande fingertoppar och den sjukliga längtan efter rariteter, suktandet efter skivor som lämnat små irriterande hål i en nästan komplett skivsamling. Det var förr, det var inte igår och i mitt fall handlar det nästan uteslutande om 80-tal och London.
   Man var på den tiden runt på flera olika secondhandbutiker men det stadiga och nästan dagligen återkommande besöket gjordes väldigt ofta på affären med det otroligt fantasifattiga namnet Records & Tapes Exchange. Det fanns flera butiker i den kedjan över hela London men det var den på Notting Hill Gate som var den viktigaste och mest passande. Ty vi bodde på den tiden i nio fall av tio i Bayswater och det var en enkel promenad från Queensway där vi ofta åt frukost på det italienska stället bredvid tunnelbanestation innan vi styrde stegen västerut.
   Där stod vi och bläddrade och bläddrade, rad efter rad av 7”-singlar. På gatuvåningen fanns de senaste aktuella skivorna för ett eller ett halvt pund och gick man en våning upp, där det spelade svår och avancerad jazz högt ur högtalarna, så närmade man sig rariteterna till de något högre priserna.
   Där kunde vi stå på förmiddagarna någon timme innan pubarna öppnade och fick ihop en respektabel samling mer eller mindre eftersökta skivor. Sedan efter elva på förmiddagen var det alltid någon (det kunde i något undantagsfall också vara jag…) som föreslog puben. Det kunde bli den större (the name doesn’t slip my mind) på Kensington Church Street söderut men också den på den lilla i hörnet, som jag tror hette Devonshire Arms (icke att förväxla med pubrockhänget med samma namn på Kentish Town Road i Camden Town), som låg närmare tunnelbanestationen.
   Där satt vi och jämförde etiketter och kvalitén på vinylskivorna som av naturliga skäl kunde skifta enormt. Många skivor i samlingen har de där typiska prislapparna kvar på sina konvolut eller etiketter. Anders skrapade ofta bort dom direkt när vi satt där på puben.
   Hursomhelst var det en nostalgiskt sett underbar tid. Vi tittade och vi tyckte och vi trodde men vi kunde inte lyssna. Det var först när den tunga resväskan med alla skivorna hade fraktats hem som det nöjet blev fullbordat och man kunde i bästa fall konstatera att letandet, bläddrandet och den blodiga jakten på vinyl hade resulterat i något positivt inköp.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (522)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Mars 2008 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.