Blogginlägg

”Somliga går med trasiga skor”

Postad: 2023-11-22 14:36
Kategori: Bio-recensioner



CORNELIS VREESWIJK
Somliga går med trasiga skor
Regi: Magnus Gertten
(Bio Roxy, Örebro, 103 min)


”SOMLIGA GÅR MED TRASIGA SKOR” ÄR INTE BARA namnet på en av Cornelis Vreeswijks oräkneligt kända låtar. Det är också en i överförd mening ovanligt passande titel på en dokumentärfilm om hans liv. Nu var det inte bara ”trasiga skor” han gick omkring med och, ska man tro Magnus Gerttens film, levde Cornelis ett huvudsakligen trasigt liv med missbruk och mörka sidor i sin närhet. Filmen är ingen hyllning av Cornelis som vispoetikon men mellan alla sociala bottennapp bjuds vi ändå på många exempel på hans unika viskonst med texter som ingen svensk låtskrivare varken förr eller senare har åstadkommit.
   Både musikaliskt och låtmässigt var invandrarsonen Cornelis en mästare på det svenska språket och tillhör den svenska vistraditionens historia. Ändå ligger det nära till hands att lämna biograflokalen nedstämd och tycka att de rent negativa sekvenserna i Cornelis liv har fått en alldeles för stor del av historien.
   För bara drygt en vecka sedan såg jag dokumentären ”I am a noise” om Joan Baez liv som naturligtvis var fylld med vacker musikhistoria och mycket positiva bilder men med en tråkig touch på slutet som i efterhand har utvecklat sig till ett familjetrauma. På samma sätt, fast i ännu högre grad, vill Gertten ge stort utrymme för Cornelis mörka sidor med drogproblem, misshandel i nära relationer och en allmän strulighet mellan de ljusa nyktra sidorna när han uppenbart var en varm och generös människa.
   Dramatiken i ett filmskapande dras naturligt till det svarta och problematiska och vi får genom ett otal intervjuer med gamla fruar, arkivmaterial och unika tv-inslag en ganska bra bild av det huvudsakligen turbulenta liv Cornelis levde. Ett liv som gick upp och ned med en otäck regelbundenhet.
   Den nakna ljudintervjun som vännen Git Magnusson gör med den döende Cornelis på sjukhus 1987 är filmens ryggrad runt vilken historien berättas kronologiskt utan att direkt nämna årtal. Från vispråmen Storken på 60-talet, det allmänna genombrottet senare på samma decennium och sedan genom alla tre giftermålen, andra relationer och ett liv som pendlade mellan succéer och ren tystnad.
   De rent musikaliska analyserna av Cornelis Vreeswijk får i filmen spela en biroll. Rutinerade regissören Magnus Gertten, som låg bakom uppmärksammade dokumentärfilmer om Björn Afzelius och Lars Winnerbäck, har gjort ett omsorgsfullt arbete när han har samlat ihop allt material till en mycket ärlig och i många fall skrämmande film om en artist med många geniala strängar på sin akustiska gitarr.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (63)
Blogg (527)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (177)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (175)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2023 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Peter Forss 5/09: Jag minns låten som "Stop" från LP:n Supersession. Här en spotifylänk till ...

Per H 28/08: Omräknat till dagens penningvärde är det 213 kr, det får man inte många kon...

Per Erik Ahlqvist 28/08: Hej Håkan! Jag har undrat över en sak med just Fluru. De släpte sin debutsing...

Bengt Gustafsson 17/08: Hej Visst kan Bruce varit missnöjd med Rendezvous. Men den spelades live 57 g...

Peter 2/07: Nja, Honeycombs hade ju en hit till: That´s the way som jag tror hamnade på Ti...

Mikael Johansson 27/06: Var där i konserthuset 1977, 16 år gammal. Visste inte riktigt vad som väntad...

Kjell J 16/06: Kolla gärna in denna ytterst förträffliga Youtube-kanal:@YesterdaysPapers (ti...

Valbobo 10/06: 1970 spelade faktiskt Cilla Black in en cover på Olles Det gåtfulla folket. Ko...

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.