Blogginlägg från 2019-01-28

50-tal: #17. "Rocket 88"

Postad: 2019-01-28 07:50
Kategori: 50-talets bästaJACKIE BRENSTON And His Delta Cats
Rocket "88"

(Chess)

OM VI SKA VARA STRIKT KORREKTA FÅR NOG rock'n'roll-musikens födelse dateras till slutet av 40-talet och gärna nämna Louis Jordan, Wynonie Harris, Wild Bill Moore (gav ut låten "Rock and roll" 1949), Sister Rosetta Tharpe, Jimmy Liggins och Charles Brown som pionjärer. Många har dock med skärpa namngivit "Rocket '88'" som genrens första låten. Själv hade jag både ångest, tveksamhet och en rejäl felanalys innan jag efter många omvägar (bland annat via Bill Haley) hamnade på Jackie Brenstons namn. Så här gick det till:
Inför dagens text om min 50-talsfavorit började jag grävande research om Bill Haley. Varken vi vill det eller inte anses han ofta vara mannen som introducerade rock'n'roll och jag har själv säregna autentiska 50-tals-minnen av mannen i fråga. Hans "Rock around the clock" fanns i föräldrarnas skivsamling, den rödglänsande etiketten sitter benhårt i min hjärna, och introt med "one o'clock, two o'clock..." kan jag nästan recitera i sömnen.
   Som mitt första rejäla musikminne sitter Haley och den låten etsad i min själ fast jag egentligen önskar att det var Elvis Presley, Jerry Lee Lewis eller Little Richard som gav mig entrébiljett till musikhistorien. Haleys mest kända låtar såldes i miljonupplagor och han var verkligen pionjär på området, en populär sådan. Men som vit nästan 30-åring kom han fram några år för sent för att idag kallas hip och nydanare när han mer eller mindre imiterade den riktiga rockmusiken med sin snällare framtoning, mer urvattnade texter och med visserligen svängiga men ganska oskyldiga rytmer.
   Haleys låtar "Rocket '88'" och "Rock the joint" (1951 och 1952) väckte uppmärksamhet men blev inga stora hits. Men det fortsatte sedan framgångsrikt med "Crazy man crazy", "Shake, rattle and roll", "Rock around the clock" och "See you later, alligator", under åren 1953 till 1956, som blev klockrena hits och präntade in namnet Haley i musikhistorien. Men det var också praktfulla fiaskon mellan succéerna. Att 1954 ge ut en version av "Chattanooga Choo Choo" på singel måste väl förklaras som gigantisk desperation?
   När jag gräver djupare i historien om Haleys karriär visar sig singelmaterialet ofta handla om covers som inte alls ger bilden av en personlig pionjär med helt egna idéer. "Crazy man crazy", hans första regionala hit, skrev Haley visserligen själv men resten av de ovan nämnda singlarna är undantagslöst nya snälla tolkningar av fräcka original. Som hade gjorts av Jackie Brenston ("Rocket '88'), Jimmy Preston ("Rock the joint"), Joe Turner som jag redan uppmärksammat i den här serien ("Shake, rattle and roll") och Bobby Charles (som skrev och kallade låten "Later alligator").
   Även "(We're gonna) Rock around the clock" har ju en förlaga, en blueslåt från 1922, som visar att Haleys karriär ofta innehöll timida och textmässigt blygsamma inslag. Originalet "My Daddy Rocks Me (With A Steady Roll)" med Trixie Smith hade en text som verkligen inte var någon oskyldig smekning. Det var för övrigt 1922 som frasen "rock and roll" första gången användes i en sångtext...
   Bill Haleys tolkning av "Rocket '88'", som gavs ut tre månader efter Brenston, tillhör de bättre ögonblicken i hans karriär men är ändå hopplöst distanserad av det passionerade men distade originalet med en sångare som är hundraprocentigt närvarande.

I MARS 1951 PASSERADE IKE TURNERS band Kings Of Rhythm, där Jackie Brenston spelade saxofon, Memphis på sin turné på svartklubbar i amerikanska södern. De fick möjlighet att spela in i Sam Phillips nya studio Memphis Recording Service som senare döptes om till Sun Studio. På vägen dit var det stormigt och regnigt och gitarristen Willie Kizarts förstärkare ramlade av taket till turnébussen och sprack vilket i studion framkallade ett distat sound från gitarren. Ett ljud som teknikern Phillips försökte dölja med högre volym. Då föddes det äkta rock'n'roll-soundet.
   Låten som spelades in, "Rocket '88'" skriven av Brenston, handlar om en bilmodell, Hydra Matic Drive V-8 Oldsmobile 88. Inspelningen licensierades och gavs sedan ut på singel av bröderna Chess i Chicago, pengar som gav Phillips en grundplåt till att starta Sun Records i april 1952.
   En annan artist och låtskrivare som bör få lite uppmärksamhet av samma orsak som Brenston är Bobby Charles som skrev "See you later alligator" och gav ut originalet i november 1955, två månader innan Haley gav sig på låten. Med titeln "Later alligator" var det Charles debutsingel, en extremt svängig jordnära version, och starten på en lång karriär. som i flera år dessutom var skivbolagskollega på Chess med Brenston.
   Charles producerade singlar under resten av 50-talet men ingen som tillnärmelsevis väckte samma uppmärksamhet som "Later alligator". 1958 lämnade Louisiana-födde Charles, vars fullståndiga riktiga namn är Robert Charles Guidry, Chess och skrev på för Imperial där han blev kollega med andra Louisiana-artister som Fats Domino, Smiley Lewis, Chris Kenner och Roy Brown och hans sound påverkades åt samma håll. Men han blev mer framgångsrik som låtskrivare, bland annat "Walking to New Orleans" och "It keeps rainin'" åt Fats Domino, än artist.
   51 år gammal avled Jackie Brenston 15 december 1979 i en hjärtattack.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (515)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2019 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Johan S 25/11: En riktigt gammal favorit!...

Björn 21/11: Hej Håkan! Som jag läser det har du inte blandat ihop något. "Geordie-sånga...

Peter 17/11: Haha, keep up the good work!...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.