Blogginlägg från 2013-09-04

"Sidekick stories"

Postad: 2013-09-04 11:27
Kategori: Skiv-recensioner



FAVORITE HIPPIES
Sidekick stories
(Rootsy)


Både stavningen av bandets namn och utformningen av bandets USA-influerade logotype skvallrar om amerikanskt inspirerad rockmusik fast medlemmarna i bandet ursprungligen härstammar från norra Norrland. Bandets huvudroll spelas av Örjan Mäki, gitarrist och tidigare medlem i countryrotade Willy Clay Band, som här får utlopp för sina rockinfluenser med små utflykter i bluesmusiken.
   Men när jag spelar bandets första skiva går mina tankar först och främst till Neil Young och det helt tidlösa sound som han och bandet Crazy Horse presenterat till och från i många decennier tillbaka. Både Mäki och flera medlemmar i bandet har tidiga rötter i hårdrock och har soundmässigt nu hamnat någonstans mellan Willy Clays countryrock och hårdare rock.
   Både Örjan och hans bror Johan, gitarr och sång, och Mattias Kauppi, bas, var länge medlemmar i bluesbandet Brickyard medan trummisen Fredrik Elenius också spelade i Willy Clay Band. En blandning i bandet som varit en positiv injektion för arrangemang och sound. Som ytterligare vässats av producenten Peder af Ugglas och hans bidrag på slide och keyboards.
   Örjans röst har också påtagliga likheter med Neil Young, i den exklusiva röstnivån, och i en låt som "Jenny", en av skivans höjdpunkter, påminner både sång och körande om det klassiska samarbetet mellan Young och Crazy Horse.
   En bra rockskiva kräver också variation och ballader. Örjan har skrivit en tillsammans med den legendariske låtskrivaren Chip Taylor, "Mexican shores", som han har turnerat med vid ett flertal tillfällen. En avskalad, känslig låt med en fantastiskt fin slide av af Ugglas.
   Den låten följs av blueslåten "Time to move on" men på det området, som totalt sett är en parentes på skivan, är Mäki och bandet inte lika intressanta.
   Bland skivans övriga höjdpunkter märks inledande "No 246", "Highway calls" och "Solid ground".

Favorite Hippies spelar på Live At Heart i Örebro vid två tillfällen. Först utomhus på Våghustorget lördag kl 12:00, sedan Scandic Markurells lördag kl 23:00 och avslutningsvis på Teatercaféet lördag kl 01:00.


/ Håkan

Nu startar fjärde Live at Heart

Postad: 2013-09-04 08:35
Kategori: Live at Heart



Just nu tar fjärde upplagan av musikfestivalen Live At Heart i Örebro, 300 konserter på fyra dagar, all min tid och all plats här på sidan. Programmet är av naturliga skäl späckat och fulltecknat och det är en ren omöjlighet att få till ett helt fungerande schema som inkluderar alla favoritartister med olika scener och exakta klockslag. Festivalen, som startar idag, är i sitt omfång helt enkelt svår att greppa, ännu svårare att planera och är ett totalt kaos att prioritera. Där sedan sena ändringar omkullkastar de ursprungliga planerna.
   Blev för några veckor sedan ombedd att skriva upp mina önskemål på recensionsuppdrag för Nerikes Allehanda. Min lista blev nitton namn lång av vilka sju gick igenom nålsögat för planerade recensioner. Men redan innan festivalen startat har det kommit ändringar i programmet som påverkar mina uppdrag. Men får väl ändå vara nöjd att jag inte behöver befinna mig på två platser och se två olika konserter samtidigt...
   Mina tidningsrecensioner (i NA) kan ni läsa här först när de har publicerats i papperstidningen/på nätet. Mina övriga upplevelser, åsikter och synpunkter kan ni läsa här så fort jag hinner skriva.
   I samband med starten av årets Live At Heart fick jag nöjet att tipsa om kvällens i mina öron viktigaste programpunkter vilket resulterade i följande lilla korta text:

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 4/9 2013.

LILJA OCH POETS ÄR KVÄLLENS VIKTIGASTE

Årets Live At Heart må starta försiktigt ikväll på inte så många scener, Clarion Hotel, Stora Örebro, East West och Level, men musikaliskt och artistmässigt är det massor med rutin som sparkar igång den fjärde upplagan av festivalen.
   Själv tänker jag i första hand se de lokala celebriteterna Mathias Lilja (Level) och Pete & the Poets (East West), en rutinerad singer/songwriter respektive ett band med idel skickliga musiker av vilka flera brukar kompa just Lilja. Om det blir så ikväll vet jag inte.
   Lilja lär bjuda på Townes Van Zandt-inspirerade nyskrivna sånger från ett kommande album. Poets spelade melodiska poplåtar på sitt tre år gamla debutalbum men har under senare år utvecklats åt det progressiva hållet. Spännande blir det.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2013 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.