Blogginlägg från 2013-02-18

Singlar#46: IMPERIET

Postad: 2013-02-18 07:53
Kategori: SINGLAR 100-1


IMPERIET: Du ska va president! (Mistlur, 1984)

17 MAJ 1984 KOM IMPERIET IN PÅ LORD NELSONS LILLA SCEN i Örebro, med Thåström i hög spektakulär hatt och svartmålad kring ögonen, och inledde konserten med en fantastisk låt som vi aldrig tidigare hade hört: "Du ska va president!". Thåström gapade fräckt ut texten till den tidigare okända låten. Det var min första kontakt med den låten och den har sedan dess legat mig varmt om hjärtat. På skiva kom låten först i juni 1984 när den släpptes på singel mellan Imperiets första minialbum och "Blå himlen blues". En unik singel med andra ord.
   På skivan är det förutom Thåström musikerna Stry Terrarie, gitarr, Christian Falk, bas, Per Hägglund, keyboards, och gamle Ebba Grön-trummisen Gurra. Och hela bandet hade skrivit den 4:15 långa låten tillsammans under sitt gruppnamn. När Imperiet kom till Örebro, innan skivan släppts alltså, hade Stry lämnat bandet och återvänt till Skåne för att bilda ett nytt band, Babylon Blues.
   Så här dags var förvandlingen från Ebba Grön via mellanspelet Rymdimperiet till Imperiet en ganska färsk nyordning och bandet var långtifrån namnet på allas läppar. Och Thåström var "bara" en sångare i ett rockband och ännu så länge varken Taube-tolkare eller ikon. Innan "Du ska va president!" hade Imperiet bara släppt en enda singel, "Alltid rött, alltid rätt", ett album, "Rasera", och ett minialbum utan titel.
   Soundet på "Du ska va president!" låter idag lite 80-talsdaterat med sina bombastiska trummor, spektakulära syntmattor och den reggaeinspirerade rytmen men är som låt fortfarande en milstolpe i Imperiet/Thåströms karriär. När bandets historia skulle sammanfattas på en dubbelskiva 1988, "Studio/Live", saknades faktiskt låten och även b-sidan "Kom kom". I en skivbolagsintervju förklarade Thåström då varför:
   "President" har alla hört till leda. Den var med på förra liveplattan och på den engelska skivan. "Kom kom" varför inte? Det är en taskig text men musikaliskt är den OK. Chrillan (Christian Falk) gick in i studion och lirade på en sprucken sitar med två strängar. Han kan spela på allt, nja, trumpet är han visst lite dålig på."
   Innan den samlingsskivan fick "Du ska va president!" alltså en revival redan i mars 1988 då Imperiet spelade in sina bästa och mest kända låtar igen på engelska med den amerikanske skivproducenten Craig Leon (Ramones, Blondie, Moon Martin med flera). Det gjordes i Wisselooord Studios, Hilversum, Holland och Jonas Lindgren, från Fläskkvartetten, spelar fint violinsolo på låten som då döpts till "Be the president".
   Som låtskrivare på den engelska versionen anges på etiketten "Pimm/Falk/Hägglund/Ljungstedt/F Heckscher" som kanske kräver en liten förklaring. Pimm syftar på Thåström och hans alter ego-namn Pimme, Ljungstedt är Gurras efternamn och F Heckscher hänvisar till han som har skrivit den engelska texten, poeten och konstnären Einar Heckscher. Han hade alltså fått fel initial på den engelska skivan som för övrigt inte heller hade någon titel.
   Sitaren på b-sidan "Kom kom" ger låten en orientalisk österländsk touch och de smattrande trummorna ger hela låten energi. Är det bara jag som tycker att låten påminner om "Paint it black". "Du ska va president!" släpptes också i det stora 80-talsformatet som maxisingel. Då kopplad med en helt annan låt, den redan utgivna låten "Kickar". Båda versionerna på 12":an är remixade men inte förlängda eller helt omgjorda. Däremot laddade med mer ekon och fler tydligt markerade rytmer.

A-sidan:


live:


B-sidan:


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (462)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (47)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Februari 2013 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      

Mikael Bodin 15/10: Tack för en väldigt fin beskrivning av albumet som jag personligen håller vä...

Björn 11/10: Vill lyfta fram denna, Drive All Night, klipp från - Göteborg, 2008. Som lite ...

Jan Arne Martin Lennell 10/10: Plats 82! Håkan, är det möjligt? Detta är ju ett av tidernas allra bästa al...

AMK 21/09: Hej! Vet du hur man kan få tag i att lyssna på Collapse nu för tiden? MVH...

Mikael Bodin 15/09: Som Petty sa (fritt översatt): "När vi är borta finns låtarna kvar, därför...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Tack för bra tips! James McMurtry (har "Too long in the wasteland") och Kate Ta...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Finns inte så mycket att invända i din recension. Ett av hans bätttre, men de...

Jan Arne Martin Lennell 2/09: Tack för att Maria kom med! En av mina absoluta favoritsångerskor. Har allt me...

Jan Arne Martin Lennell 28/08: Klockren analys. Underbar platta som också finns i min hylla."Airport" är ju b...

Silja 27/08: Varför inget här om Charlie Watts?...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.