Blogginlägg från 2012-12-14

Singlar#62: Amen Corner

Postad: 2012-12-14 07:53
Kategori: SINGLAR 100-1


AMEN CORNER: (If paradise is) Half as nice (Immediate, 1969)

POP OCH ROCK FRÅN WALES HAR ALLTID påverkat mig positivt. Långt innan jag ens visste att artisten eller bandet var från Wales. Nu är Wales pop- och rockhistoria otroligt mångfacetterad och det finns inga som helst gemensamma drag i det som vi sammanfattningsvis kan kalla walesisk pop och rock. Från pop (Badfinger och Amen Corner) och hårdrock (Budgie) via progressiv rock (Man) till vanlig rock (The Alarm, Manic Street Preachers och Stereophonics). Plus att både Spencer Davis, Shakin Stevens, Tom Jones, John Cale och Dave Edmunds också kommer från Wales.
   Så tidigt som 1967, när jag första gången hörde Amen Corner (måste ha varit Englandslistan på radion på torsdagarna, Amen Corner låg aldrig på Tio i Topp...) med genombrottssingeln "Gin house", hade jag inte en aning om gruppens ursprung i Wales, att den spektakuläre sångaren hette Andy Fairweather Low eller att bandet innehöll sju medlemmar med blås. Däremot satte sig sångarens speciella röst i det eviga minnet. Oförglömliga röstresurser helt enkelt. Soul och pop, en ljus lätt ansträngd stämma, i en fascinerande blandning.
   Följde bandet 1967-68 på hit efter hit, "The world of broken hearts", "Bend me shape me" och "High in the sky", och det handlade ofta om personliga tolkningar av covers eller ickeoriginal men ofta med Fairweather Low-låtar på b-sidan. Gruppnamnet utökades ibland med ett The framför Amen Corner.
   Nytt år (1969), nytt skivbolag (Immediate) och ny skivproducent (rutinerade Shel Talmy som skapat hits åt både Kinks, The Creation, The Easybeats och The Who) gjorde att Amen Corner steg i dignitet och musikalisk framtoning. Och låten med den spännande titeln "(If paradise is) Half as nice" blev gruppens första Englandsetta men hamnade alltså aldrig på Tio i Topp. Ofattbart att konstatera idag ty låt, produktion och sång är ju en klockren och personlig hitlåt. Som en tyngre variant på en typisk schlager med la-la-la-refräng, framträdande blås och allt.
   Men jag upptäcker idag när jag lyssnar på det italienska originalet att Amen Corner/Shel Talmy följt originalarrangemanget rakt av. Däremot har Fairweather Low en röst som spränger gränser och vida överträffar den italienske sångaren Ambra Borelli i gruppen La Ragazza 77 som gjorde originalet "Il paradiso della vita" 1968. Låten skrevs ursprungligen av Lucio Battisti, själv sångare med många skivor bakom sig, och textförfattaren Mogol (vars riktigta namn är Giulio Rapetti).
   Den engelska texten skrevs av Jack Fishman. Han kan i någon mån beskrivas som Englands svar på Stikkan Anderson när det gäller översättningar av kontinentala låttexter. Han har åtskilliga hits på sitt samvete, bland annat "Help yourself" med Tom Jones och "If I only had time" med John Rowles, några Herman's Hermits-hits och många texter till Petula Clark-låtar.
   Amen Corner stod här på sin kommersiella höjdpunkt och nådde aldrig mer förstaplatsen. Efter singlarna "Hello Susie" (en exklusiv Roy Wood-låt) och en cover på Beatles "Get back" splittrades gruppen sent på hösten 1969 och Fairweather Low tog med sig fyra medlemmar och bildade Fair Weather. Fairweather Low gjorde senare några uppskattade soloalbum i mitten på 70-talet, hamnade kort på Stiff i mitten på 80-talet och har sedan ofta figurerat i Eric Claptons kompband sedan dess.
   Fairweather Low skrev alltså tidigt egna låtar, solokarriären var dessutom fylld av huvudsakligen eget material, och b-sidan på dagens singel är just hans egna "Hey hey girl". En enkel, okomplicerad, tämligen medioker låt och en typisk b-sida utan profil. Fanns inte heller med på gruppens finalalbum "Farewell to the real magnificent seven".

"(If paradise is) Half as nice""Hey hey girl"


/ Håkan
10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (518)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (243)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (172)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2012 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Andreas Lundell 19/05: Svensk pappa och irländsk mamma kan man väl klämma in....

bridgeman 16/05: Hej, kollade på youtube klipp från konserten i Örebro med Cocteau Twins. Låt...

Peter 9/05: Setlistet stämmer inte. Varken Quarter to Three, Twist and shout eller, Oh Carr...

Kjell Jonasson 8/05: Litet lyssnartips: https://sverigesradio.se/avsnitt/the-lemon-twigs-alskar-sven...

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.