Blogginlägg

Sommar 2021: Böcker

Postad: 2021-08-06 07:55
Kategori: Bok-recensioner



I de dignande bokhyllorna trängs musikböckerna men ändå finns det plats för nya intressanta bokverk.


2021 HAR LÄSANDET FÅTT STOR RENÄSSANS i mitt liv. Jag har länge tyckt att böcker har knyckt för många timmar av min redan begränsade tid på jorden. Men under det senaste året har jag kommit på andra tankar där läsningen har blivit en viktig del av mitt liv. Igen. På allvar. Tid är något man väljer och prioriterar och i år har jag valt böcker som resulterat i ett genuint läsande.

DET BÖRJADE TIDIGT I VÅRAS ganska seriöst med den tunga (591 sidor) Kjell Andersson-biografin ”Ingen går hel ur det här” som fick mig att helhjärtat läsa varje rad, varje anekdot och varje intressant detalj med stor glädje.
   Det var främst Kjell Andersson-boken som fick mig på fötter för att återvinna mitt insomnade läsintresse och min kraftiga fascination för musikböcker vilket fick mig att beställa ytterligare några både nyutgivna och några år gamla böcker. Bokrean i februari fick mig än mer målmedveten.

UNGEFÄR SAMTIDIGT, INNAN VINTERN förvandlats till vår, fick jag ett annorlunda tips på Jerome K Jeromes gamla novell ”Tre män i en båt”. Tydligen en klassiker men för mig, oerhört obevandrad i litteraturvärlden, okänd men den slog mig med häpnad och intensitet. Redan på första sidan fångade Jerome den hänsynslöst ironiska och komiska tonen som blev som en röd tråd genom hela boken.
   ”Three man in a boat”, lika klassisk under originaltiteln med tillägget ”(To Say Nothing of the Dog)”, handlar alltså om tre män som ska ta sig uppströms i Themsens vågor och vind. Från Hampton Court till Oxford och tillbaka och jag får personliga känslor vid upprepade tillfällen. Har vid flera tillfällen bott på hotell/pub i Hampton Court, vid slottet, och har besökt både Windsor, med bron till Eton, och Henley-On-Thames som är några av strandhuggen i boken. Tillsammans med den alldeles bedårande skrivkonsten blir historien helt fantastisk.
   Det som förvånar mig allra mest är att boken första gången publicerades 1887, alltså för drygt 130 år sedan, och språket är så frejdigt, härligt detaljerat och underbart formulerat att jag hade svårt att lägga ifrån mig boken när jag väl hade inlett lässtunden. Boken blev ett helt fantastiskt uppvaknande i litteraturvärlden.

STRAX FÖRE JUL KÖPTE JAG BOKEN om Peps, ”Spela för livet”, skriven av Göran Holmquist men efter lite förstrött bläddrande blev den liggande av många olika orsaker. Först blev det riktig vinter, en fin och stundtals varm vår och slutligen en het sommar i juni innan jag nåddes av den tragiska nyheten att Peps Persson var död. Och boken kom väl till pass när jag skrev en minnesartikel om Peps liv och historia.
   Samtidigt lyssnade jag på podden Snedtänkt där programledaren Kalle Lind tillsammans med bokförfattaren Holmquist berättade ”allt” om Per Åke Persson. Programmet om Peps hade publicerats redan i mars men även där var jag alltså sen på bollen. (Om några dagar ämnar jag berätta mer om de poddfavoriter jag har fått med tiden...)
   ”Spela för livet” är en anmärkningsvärt välberättad historia om Peps, om än lite tunn kring Örebro-åren 1968-1969. De tidiga åren i Peps karriär är däremot noggrant beskrivna i både ord och bild. Från tiden som trummis i dansbandet Kjelles Quintet via det ganska uppmärksammade bandet Down Beat Crowd och egna bandet Linkin Louisiana Peps Blues Crowd (och skivdebuten) till Blues Quality-debuten 1968. Väldokumenterat och intressant men jag saknar några anekdoter som exempelvis det senare bandets Englandsturné 1969.
   Vi får naturligtvis resten av Peps historia, de tidiga Chicago-inspelningarna, de klassiska Peps Blodsband-åren och de oförglömliga reggaeinspirerade hitsen.

BOKEN ”STAFFAN & BEATLES” MED underrubriken ”Popmusiken blev ett livsprojekt” är Beatles-experten Staffan Olanders personliga historia om sitt livs intresse av världens populäraste popgrupp och upplevelserna i spåren av det. Skriven tillsammans med Ulf Clarén.
   En oerhört väl researchad och i detalj berättad bok som tar avstamp i Staffans succé i Nya Tiotusenkronorsfrågan 1973 och sedan fortsätter med åtskilliga radioprogram, möten med Paul McCartnety och Ringo Starr och den livslånga personliga kontakten med George Martin vars son Giles Martin har skrivit ett fint förord till boken.
   För det första har Staffan genom åren samlat på sig en stor mängd material i form av pressklipp, unika fotografier, personliga brev, nästan dagboksanteckningar, oförglömliga minnen och högar av bildmaterial som sedan bildat stomme till den här 324 sidor oavbrutet intressanta bok. En personligt skriven historia men också en uppslagsbok i ämnet Beatles som står sig fint bredvid exempelvis Mark Lewinsons ”The complete Beatles recording sessions” (1988), Hans Olof Gottfridssons ”Beatles From Cavern to Star-Club” (1997), Börje Lundberg/Ammi Bohms ”Yeah! Yeah” Yeah!” (2003) och Allen J Wieners ”The ultimate recording guide” (1992).
   Apropå Staffans exemplariskt goda minne, om hur han 1973 testades innan han hamnade i tv-rutan, har jag själv en liknande erfarenhet men långtifrån lika exakt detaljerad i minnet. Jag anmälde mig också till Nya Tiotusenkronorsfrågan 1973. Jag minns att jag fick några frågor på telefon och lyckades väl svara rätt för jag blev inbjuden till Stockholm och kommer ihåg att jag fick träffa några personer,okänt vilka, i Sveriges Radios kontorslokaler i A1-regementets område på Valhallavägen. Dock resulterade inte mötet i något avancemang till tv-studion. Mer minns jag tyvärr inte...

KONSERTARRANGÖREN THOMAS JOHANSSONS bok ”Rock'n'Roll Circus”, skriven i samarbete med Mats Olsson, är väl hans variant till en självbiografi. Han har valt att berätta om sitt liv genom 25 olika konserter, från Jimi Hendrix (1969) till Paul McCartney (2018), med bilder, autentiska låtlistor och egna berättelser.
   Av Johanssons konserter i boken är det väldigt få som jag själv har varit närvarande på. Jag hade stora förhoppningar att hitta många gemensamma konsertminnen i boken men det slutade bara med fyra, The Rolling Stones (1982), Ulf Lundells höstturné (1982), The Clash (1984) och Bruce Springsteen-konserten 1985 har Johansson/Olsson valt att datera 9 juni fast illustrerade affischen visar 8 juni.
   Inte överraskande är boken fylld av faktaspäckad information och det är givetvis svårt och nästan omöjligt att få varje namn, varje detalj och varje siffra rätt på varje sida. Därför blev mitt inledande projekt att kolla upp konserterna jag själv hade upplevt. Och redan på Stones-konserten dyker den felaktiga informationen upp att Mats Ronander med band agerade förband. Däremot spelade Ronander på samma arena (Ullevi) två år senare före Bob Dylan.
   Uppgifterna kring Ulf Lundells höstturné 1982 har också blivit lite fel. Namnen på kompmusikerna är identiska med sommarturnén 1982 men till hösten fanns Clarence Öfwerman, piano, Backa Hans Eriksson, bas, och Bengt Lundberg, gitarr, bakom Ulf.
   Men i övrigt är Johanssons bok fylld med intressant information, mängder av personliga minnen och många unika anekdoter som tillhör historier som aldrig dör.

DEN NÅGRA ÅR GAMLA BOKEN ”OLYMPEN” fokuserar också på konserter, massor med konserter på den en gång klassiska konsertarenan Olympen i Lund. Skriven av Sven Lindström men boken koncentrerar sig mest kring bilder och autentiska affischer.
   På Olympen har jag också upplevt ett par konserter och min förhoppning var att hitta djupare information och fräcka bilder, utöver mina egna minnen, på två 70-talskonserter med Nils Lofgren (1976) och Dire Straits (1979). Men jag hittar bara en gammal konsertannons (där Nils har fått efternamnet ”Löfgren”) och blott en bild på en långhårig Mark Knopfler och två korta klipp från recensioner i Expressen och Kvällsposten.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2021 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.