Blogginlägg

"Freak show"

Postad: 2017-09-05 09:45
Kategori: Skiv-recensioner



ANDERS F RÖNNBLOM
Freak show
(F-records)


71-årige Anders F har musikaliskt ett underbart oförutsägbart sätt att se framåt med öppna och nyfikna ögon (och öron) och inte ägna nostalgi eller ett dammigt återblickande en enda tanke. Efter 34 album och drygt tusen kompositioner (varje nyskriven låt är numrerad) vägrar Anders F se tillbaka och vill leva, skriva, producera och framträda efter den egna devisen "Historien ligger framför oss".
   Valspråket är inte bara en sång, ett slagkraftigt uttryck eller titeln på höstens vinyl-12:a, Den marknadsföringsinriktade artisten förverkligar devisen i praktiken på varje ny sång, på varje nytt album och varje ny konsert. Det är ju märkvärdigt hur en artist som redan 1959 spelade i grupp (Genua Skiffle Group) fortfarande vill utvecklas och har ambition att ta nya steg tillsammans med sin grupp.
   Jag har upplevt det på några vitala konserter under senare år, jag fick det slängt i ansiktet (eller snarare i öronen) på höstskivan "Historien ligger framför oss" och känslan överfaller mig ännu en gång medan jag lyssnar på nya albumet som inte bara layoutmässigt är en naturlig fortsättning och har uppenbara kopplingar till liveskivan.
   Vinyl-12:an, som huvudsakligen (fyra av fem låtar) var inspelad live i Atlantis legendariska studio, presenterade ett sound och ett låtskrivande utan gränser vare sig i arrangemang eller låtlängder. Inspirerad och taggad av framgångarna med det projektet gick Anders F och bandet in i sin egen studio (Studio Matchbox) i vintras och fortsatte den spännande musikaliska utvecklingen som på några spår hade påbörjats ett år tidigare.
   Textmässigt har Anders F en flödande poesi med reciterande lägesrapporter som bildar stommen till "Freak show"-historien. Det har inte överraskande resulterat i ett elegant bokliknande konvolut som inkluderar både låttexter och utdrag från konstutställningen "Faces Freaks Fantasy". Informativt, snyggt och lyxigt där cd-skivan kompletteras av en dvd med filmade låtar från den ovannämnda livespelningen i Atlantis Studio.
   "Freak show" är en välmatad skiva, 13 mer eller mindre långa låtar med en dryg timmas speltid. Ingenting på skivan sväljer man omedelbart, det är ibland tålamodskrävande och ger lyssnandet extra glöd. Jag är glad att jag har levt med den här skivan några veckor innan jag nu ska formulera mitt omdöme. Jag kan ibland möta ett visst motstånd bland floder av upplästa texter, som inleder några låtar här, och det kan ofta bli en lång väntan innan den melodiska styrkan framträder.
   Sångduon Madeleine Wideland och Jenny Roos lyfter många arrangemang med sina soulstämmor och Peter R Ericsons gitarr ger soundet en välbehövlig knuff i ryggen med både suggestiva och atmosfäriska Daniel Lanois-inspirerade riff. Över de ofta groovebaserade rytmerna berättar Anders F en nutidshistoria som är både skrämmande, autentisk och poetisk.
   Hela albumet känns osedvanligt sammansatt, som ett temaalbum utan direkta pauser mellan låtarna och ska nog helst avnjutas i sin helhet. Frångår jag det kravet vill jag helst återvända till den vackert atmosfäriska "Natten håller oss med ljus" och drygt sju minuter långa "Storspelaren" vars sista två instrumentala minuter är ljuvlig magi.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2017 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.