Blogginlägg

Richard Lindgren laddar för Dylan

Postad: 2014-05-18 18:48
Kategori: Konserter



Alla bilder: Carina Österling
RICHARD LINDGREN
Il Buttero, Stockholm 17 maj 2014
Konsertlängd: 20:36-21:15 och 21:42-22:37 (39+55 min = 94 min)
Min plats: Sittande ca 4 m från scenen.


I Kungsträdgården höll någon som heter Angello hov framför 35 000 personer och enligt rapporterna idag leverades allt med granater, bomber och fyrverkerier. Vi var i Stockholm men vi var samtidigt i Gamla Stan långt från trängseln och hysterin i Kungsträdgården. Vi var på italiensk restaurang på Lilla Nygatan, Il Buttero, där inte bara maten i restaurangen smakade bra ty även den musikaliska efterrätten Richard Lindgren i källaren var till sin fördel. Långt från visuella hjälpmedel men med sedvanligt stor personlighet i bagaget.
   I en alldeles lagom liten lokal med bar stod vår vän från Skåne på den lilla, obefintliga scenen. På lördagskvällen var den personlige låtskrivarfavoriten förstärkt med vännen och duktige mandolinspelaren Janne Adolfsson och det blev på många sätt en alldeles charmant konsert i det lilla unika formatet.
   Kvällens stora nyhet var inte bara ännu en unik konsert med nyskrivna låtar, udda covers och ett i övrigt finstämd men tämligen spontan repertoar utan också nyheten om att Richard Lindgren har fått det stora förtroendet att spela förband till Bob Dylan på Sofiero i Helsingborg 14 juli.
   Det är naturligtvis en alldeles omvälvande nyhet för vilken svensk artist som helst att spela förband till ikonen Dylan. Mats Ronander gjorde det på Ullevi 1984 men för den helt Dylan-älskande Lindgren att uppträda på samma scen som den stora idolen Dylan kommer det att bli en once in a lifetime upplevelse och en stor dröm i uppfyllelse. Då har han ändå genom åren delat scen med både John Hiatt, Mary Gauthier och till och med Little Feat tidigare.
   Glad, uppsluppen och omtumlad över den positiva nyheten inledde Richard konserten ändå vemodigt med Stephen Fosters urgamla (1854) "Hard times come again no more". Efter en hård natt i Norrköping, där han av oförklarlig anledning fick med sig tavlan som prydde väggen bakom scenen, ville han inleda med några dystra sånger och vid det trygga pianot gjorde Richard sina mest känsliga sånger och fortsatte med ytterligare två covers, Waterboys "In search of a rose" och husguden Dylans "I want you".
   Sedan gjorde Adolfsson sällskap med Lindgren på scenen, tog fram den nyinköpta dobrogitarren och dekorerade läckert "Grand hotel". Sedan fortsatte föreställningen med gitarr/mandolin och några säkra "hits" från Lindgrens låtkatalog innan paus.
   Tillbaka vid pianot efter paus och några nya låtar, den ännu icke inspelade "Long time ago" som växer för varje spelning och den helt nya "Hobo and Marina". En låt som en nöjd Richard beskriver som en fantastisk låt men jag kan ännu inte höra den genuina storheten.
   Efter en halvtimme i andra set meddelade Richard plötsligt att det blev kisspaus i föreställningen. Mest för att han själv behövde det men han blev ändå kvar vid pianot och framförde några korta versioner av Waterboys- och Neil Young-låtar innan Richard sjöng Tom Waits "Tom Traubert's blues" ungeför tio gånger bättre än Waits själv.
   Sedan kom den helt akustiska finalen som ett brev på posten med "Miracle like you" och ett oförglömligt mandolinsolo av Janne Adolfsson.

Hard times come again no more
In search of a rose
I want you
Grand hotel
Five pints and a wink from Gwendolyn
Dead man
Back to Brno

paus

Long time ago
Hobo and Marina
(Whole of the moon)
(Fisherman blues)
(Helpless)
Tom Traubert's blues

extra

Miracle like you

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2014 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.