Blogginlägg

Pubrock på svenska i Örebro

Postad: 2013-12-29 16:13
Kategori: Konserter



Alla bilder: Carina ÖsterlingSödergren och hans Hot Five på Level. Från vänster Lennart Hessel, gitarr, mandolin, Mattias Lagerqvist, elgitarr, Marcus Berggren (skymd), trummor, David Södergren, gitarr, flöjt och sång, Erik Mattsson, dragspel, och Pelle Mellberg, bas.


DAVID SÖDERGRENS HOT FIVE
Level, Örebro 28 december 2013
Konsertlängd: 22:21-23:30 (69 min)
Min plats: sittande 6 m från scenen, stående 5 m från scenen.


Att det förekommer livekonserter i varje hörn av Örebro är kanske en överdrift men i lördagskväll var det två konserter, båda av folkmusikalisk prägel, i samma kvarter. Den här gången hoppade jag Tullamore Brothers session på East West (fast jag stötte ihop med bandet senare på natten...) och valde istället David Södergren och hans band på lilla Level.
   Södergrens band har en över tjugo år lång men knappast sammanhängande historia bakom sig. Fick sitt "genombrott" 1993 men då missade jag helt deras existens och jag får till mitt försvar höra ungefär samma berättelser från min annars i musiksammanhang välunderrättade omgivning. Hursomhelst dök bandet plötsligt upp på Live At Heart och helt oförberedd blev jag imponerad av deras fullständiga energiexplosion på Clarion Hotel på den andra festivalkvällen.
   Efter ytterligare några spelningar var det dags för bandet att möta ett tämligen välbesökt Level med en ännu mer fokuserad spelning och populär konsert. Bandet skäms inte för att bli jämförda med Perssons Pack och det var just vid det bandets Örebrokonsert i maj som de bestämde sig för att åter samlas efter en lång paus.
   Det melodiska dragspelet, popvisorna som pendlar mellan furiöst tempo och vemodiga valsmelodier och de mer än underhållande texterna om alkohol, mycken saknad och lite kärlek har ju hämtat sina influenser i samma jord som Per Persson. Men jag tyckte mig också höra en än mer adrenalinstinn, rockbaserad och röjig livemusik som jag igår kväll hade väldigt svårt att värja mig emot.
   En taggad och ambitiöst distad föreställning där inget, inte ens någon enstaka missad textrad, kunde stoppa frenesin som sprutade ut från den anspråkslösa scenen. Mot en mer eller mindre (några stod faktiskt och sjöng med i textrad efter textrad) överraskad men uppenbart nöjd publik. Pubrock i dess rätta miljö.
   Jag lyckades norpa setlistan som låg på golvet framför scenen (se nedan), med sina förkortade låttitlar. Dragspelaren Erik Mattsson ville efteråt fylla i de exakt rätta titlarna men känslan av konserten lever så mycket bättre i mitt minne med de snabbt nedklottrade låttitlarna.
   Förresten känner jag redan till några titlar som "På ett torg i Marid", "Flickan, whiskyn och sången" och "Nobbad av alla". I en 16 låtar lång kavalkad av enbart fräck underhållning och engagerande sväng. Där kanske "Påpsång", med sin lokalt förankrade text, träffade hjärtat allra tydligast.
   Med extralåten "Va full jag va igår", som inte fanns med på den planerade låtlistan, som en helt perfekt allsångsfinal.
   Några minuter senare sammanstrålade jag med medlemmarna i Tullamore Brothers som då hade flyttat sin planerade session på East West till ett högst spontant utbrott strax utanför toalettdörren på Bishops Arms (se nedan).



/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2013 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.