Blogginlägg

"Black raven"

Postad: 2013-08-22 07:51
Kategori: Skiv-recensionerDen här recensionen publicerades ursprungligen i en kortare version i Nerikes Allehanda 22/8 2013.

ELLEN SUNDBERG
Black raven
(Rootsy)


Det skånska nyfikna och pigga skivbolaget Rootsy har bland allt annat upptäckt att det musikaliska ljuset kommer från norr, närmare bestämt Jämtland. I våras släppte bolaget ett utmärkt album med duon Landstrom från lilla Kullsta och nu är det dags för den otroliga talangen Ellen Sundberg från lilla Bjärme. Det är ett bevis på att ögonen och öronen är öppna i Malmö och att det finns en osedvanlig ambition att upptäcka nya begåvningar. Långt från de stora metropolerna.
   Jag inbillar mig att artister och människor i övrigt utvecklas annorlunda och mer personligt på små ställen långt från Europavägar och citybetong. Där finns uppenbart friheten att hitta ett eget musikaliskt språk och poesi utan att vara påverkad av tydliga influenser. Det är både Landstrom och nu Ellen Sundberg talande och sjungande bevis för.
   Ändå vill skivbolaget i följebrevet till Ellen Sundbergs debutplatta lyfta fram några kända namn, Neil Young, Gene Clark (visserligen felstavat...) och Bright Eyes, för att musikaliskt placera hennes musik på den stora musikkartan. Kanske skulle de även lagt till First Aid Kit, den amerikanska drömmen har de gemensamt, men det kanske hade uppfattats som opersonligt och att rida på en våg. Men på absolut gott och bara lite ont delar hon stundtals samma atmosfäriska luftrum med systrarna från Svedmyra.
   Nej, 20-åriga Ellen ska inte i första hand uppfattas som en artist som enbart tar rygg. Hennes personlighet är stor, hennes kvalitéer som låtskrivare är redan fullvuxen och musikaliskt har hon tillsammans med sitt band hittat ett lågmält och eget sound. Sedan har vi Ellens texter, välutvecklad och överraskande poesi som imponerar. Inte bara på den långa "Some time ago" som har ett typiskt Dylan-driv i melodin.
   Debuten har tio arrangemangsmässigt liknande sånger inspelad i en liten ort, Kakuåsen, i norra Jämtland. Den ödsliga miljön har kanske påverkat den musikaliska utformningen som resulterat i singer/songwriter-sånger i utvecklade men varsamma arrangemang. Ellen spelar själv både gitarr, dragspel och munspel och Johan Arveli, som även spelat in och mixat skivan, står för den eleganta utsmyckningen med akustisk och elektrisk gitarr, lap steel, pedal steel och banjo. Och i bakgrunden finns en trygg traditionell rytmsektion.
   Skivans musikaliska höjdpunkt har jag hittat i "Whisper to the water" där Arveli spelar ett ödmjukt, känsligt och mycket vackert slidesolo. Men det finns små anspråkslösa guldkorn i nästan varje låt.
   "Black raven"-albumet har trots allt en garanterat varierad musikalisk bild, som sporadiskt utökas med en fiol ibland, fast många låtar går i nästan samma lunk. Kanske skulle en rejäl uptempolåt eller en helt naken ballad gjort helheten riktigt fulländad. Hon lyckas nästan i den lite snabbare "Come on" respektive avslutningslåten "Evil ones" vars inledning är magisk.
   Nu blir det "bara" tio mycket underhållande och hantverksmässigt välskrivna låtar. Men jag kanske redan nu begär för mycket på det här tidiga stadiet från Ellen Sundberg som fortfarande jobbar på ICA-butiken i Fåker (Jämtland). Karriären för Elin har ju nyss startat men kan uppenbart växa efter den här skivan, Live At Heart-festivalen i Örebro om några veckor och höstturnén i Europa som support till Israel Nash Gripka.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (455)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (142)
Örebro (20)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Augusti 2013 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Bengt Gustafsson 21/06: Hej Kan rekommendera http://www.loureed.es/ Massor med info on Lou Reed. Tyvär...

Mikael Bodin 18/06: Tack Håkan för som alltid intressanta analyser. Jag gillar också Playback-box...

Jocke 15/06: Finns på YouTube nu: https://www.youtube.com/watch?v=dXA2Xkm4UfI...

L-Å Madelid 7/06: Sorry, missade att du nämnde Zombies i artikeln och att Tages och Hep Stars kn...

L-Å Madelid 7/06: Hallå Håkan! Jag ser att du missat några konserter. The Zombies spelade på ...

Kjell J 2/06: Lou Barlow är väl sedan ganska länge tillbaka i Dinosaur Jr....

Jan Arne Martin Lennell 31/05: Tack Håkan för en intressant recension! Har ännu inte lyssnat (dök upp i bre...

Johan S 31/05: Lysande! Har gått varm hela helgen. ...

Janne Lennell 22/05: Ser fram mot listan över favoritskivor. Tror vi kommer ha en del gemensamma fav...

Tommy Jonsson 22/05: Vet inte om det är sant men det påstås att publikljudet inte blev speciellt b...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.