Blogginlägg

Gasolin spelade varierad musik

Postad: 2010-11-19 07:52
Kategori: 70-talskonserter

Gasolin var vid det här tillfället Danmarks i särklass mest populära grupp. Flera av deras skivor, på danska, hade producerats av Roy Thomas Baker (Queen, Ian Hunter, Pilot med flera), gav ut en samlingsskiva på engelska men på den aktuella skivan "Gör det noget", gruppens sjunde album, var de tillbaka i det hemvävda danska språket.

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 11/2 1978.

GASOLIN
Idrottshuset, Örebro 9 februari 1978


Nu har det hänt igen! Örebro har en helt fantastiskt entusiastisk publik och det var den här gången rockmusikens danska avdelning, Gasolin, som fick ett välförtjänt varmt mottagande. Torsdagskvällens konsert med den danska gruppen kunde förstås inte matcha Status Quos helgjutna rockshow för några veckor sedan men de spelade en oväntad bred och varierad musik som gav publiken full valuta.
   Gasolin är stora nu. Det syntes och märktes på deras scenvana och den stora scenuppsättningen. Oerhörda högtalarbyggnader tillsammans med ljuskanoner och spotlight i alla dess färger på ett oändligt radband. Och den musikaliska inramningen var lika vacker och välgjord.
   Gasolin är en rockgrupp som kan skriva rocklåtar i alla tempon. Det är en styrka att kunna framföra långsamma rockballader i ett tumultartat Idrottshus där publiken genomgående krävde väldig volym och enastående rytmer. Men Örebropubliken var medveten och klappade igenkännande på de flesta låtarna.
   Showen var på danska som ingen i publiken verkade förstå men det var genuint ändå. I larmet från högtalarväggen hade jag svårt att höra på vilket språk de sjöng. Texterna var mer ett komplement till de svängiga och stundtals våldsamt vackra melodierna.
   Det var sångaren Kim Larsen som var gruppens stora profil på scen. Han har ett säreget utseende men bortsett från den anmärkningen stödde han sig på den stadiga instrumentala uppbackningen. Gitarristen Franz Beckerlee gjorde dock några klumpiga utfall med sitt instrument. Där det mest gällde att spela så högt och skrikigt som möjligt.
   Gasolin är alltså en originell rockgrupp som inte rider på några vågor, nya eller inte, som andra drivit upp. De hade något så ovanligt som en helt egen stil och när de tog fram sin egen skaparglädje blev det succé.
   Ett välbesatt Idrottshus var kanske det roligaste med Gasolin-konserten. Den tidigare så svårflirtade publiken i Örebro hade släppt på alla hämningar och de verkade trivas i den lokalen. Musikaliskt något ifrågasatt men det fanns utrymme för spontana publikyttringar i form av danser och övrig hålligång.
   Och när den entusiastiska publiken uppförde sig illa tog ficklampsbatongbeväpnade vakter snällt men bestämt hand om dem. Det gör att varje rockkonsert blir en fin kulturyttring i det tidigare så hårdkokta Örebro.

Kim Larsen: gitarr och sång
Wili Jönsson, bas
Franz Beckerlee, gitarr
Sören Berlev, trummor

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< November 2010 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.