Blogginlägg från 2008-12-11

Liverpool, here I come

Postad: 2008-12-11 07:54
Kategori: Blogg

Jag är nog en större Liverpool-fantast än jag själv vet om. Jag har bevisligen ett annat genuint favoritlag i Premier League men har börjat följa Liverpool FC med alltmer koncentrerade ögon. Det finns en förklaring: Jag ska imorgon åka till Liverpool, även kallat Wondrous Place - för andra gången på mindre än ett halvår.
   Och den här gången är det fotboll på programmet ty mina medresenärer, ungdomarna Joakim och Johan, är hängivna ’Pool-fanatiker så nu blir det både match, mot Hull på lördag, och rundvandring på Anfield Road på måndag.
   Musikaliskt har ju alltid Liverpool varit mitt centrum i världen, med i första hand Beatles som tveklösa favoriter men i decennier efteråt har det skapats både pophistoria och intressanta hits i den staden. Som uppladdning för resan tog jag fram en samlingsskiva med Liverpool-artister. Inget 60-tal men däremot mycket 80- och 90-tal.

Mersey boys & Liverpool girls
(EMI, 2001)

Det här är, trots hela 21 låtar, ingen toppensamling men ändå ett hyfsat urval av artister och låtar skapade vid Merseyflodens mynning på Englands västkust.
   Hade blandningen varit femstjärnig och i varje detalj perfekt så hade den nog varit identisk med det bästa från Paul Du Noyers 100-lista som publicerades i slutet på den helt fantastiska boken ”Wondrous Place”. Där räknar den engelske musikjournalisten upp sina favoriter där både artister och låtval har ett omisskännligt Liverpool-samband.
   En lista som toppas av ”Penny Lane” och följs av The La’s ”Timeless melody”, Echo & the Bunnymens ”Killing moon” och Pete Wylies ”A heart as big as Liverpool”. Den sistnämnda låten på Du Noyers lista avslutar samlingen men krediteras där mycket riktigt The Mighty Wah! som är och var Wylies alter ego-projekt.
   Wylie berättar i boken hur han skrev sången: ”It wasn’t really about Liverpool. Bill Drummond (stor profil i Liverpool-musiken – min anteckning) told me my thing was all about heart, and said to me ’Why don’t you write something about a heart as big as a city?’ But I went to the circus of Sefton Park with my daughter Mersey, and wrote a song about falling in love with the girl on the tightrope in her fish-nets, looking mad and fabulous, and about my daughter looking at the girl”.
   En söt liten berättelse. Inte bara det faktum att Wylie döpt sin dotter till Mersey. Vilket osökt leder mig till John Peel, som i cd-häftet skrivit en underhållande text om sitt förhållande till Liverpool, som också har barn döpta efter fotbollsspelare från staden. De har nämligen mellannamnen Anfield, Shankly och Dalglish
   Nu är det egentligen bara ett fåtal låtar som är parallella i de båda urvalen. Men det är ändå en skön avlyssning att ta sig igenom de 21 låtarna. Vissa gör en skön comeback i minnet, vissa har jag aldrig hört och vissa har inte på samlingen att göra…

Inledningen är däremot perfekt: Den annars så Neil Young-influerade Ian McNabb är rock rockig, simpel och rak i ”Liverpool girl”, en låt från 1998. Såg just att McNabb skrivit sin egen biografi som han döpt till ”Merseybeast” efter sitt eget album. Något att leta efter i Liverpools bokhandlare.
   Sedan följer Cast (i en låt där Oasis möter just Neil Young) och Real People i poprock à la Robbie Williams. Och Echo & the Bunnymen, en av stadens största grupper, som jag aldrig lärt mig att gilla. Från 80-talets pompösa tid. Medan Shacks läspande pop från 1999 känns blasé.
   Elvis Costellos Liverpool-bakgrund är omtvistad. Han är född I London men flyttade till Birkenhead, en förstad till Liverpool, först när han var 17 år. Men ”Oliver’s army” är en härlig ABBA-influerad popdänga.
   Annars förekommer det ofta felaktiga låtval till artisterna på den här samlingen. Och i Wings fall är det extra olyckligt. ”Deliver your children” sjungs och är delvis skriven av Manchester-bon Denny Laine och är hämtad från ett album som heter ”London Town”… Det finns nog 60 bättre låtar att välja från Paul McCartneys år i Wings.
   It’s Immaterials lättsamma radiofavorit ”Driving away from home” har en härlig sommarprägel och The La’s ”Feelin’” lever stort på sin ”Ticket to ride”-influerade elgitarr fast jag hade nog hellre valt den Nick Lowe-producerade ”There she goes” istället.
   Sedan följer några mediokra låtar från Steven Kennedy och Speed som tillsammans med låtar från The Farm, syntiga Ladytron och Space är skivans bottennapp.
   Däremot fyller Christians, China Crisis och Lightning Seeds ut sin plats. Fast ”Lucky you” är en parentes i den senare gruppens historia.
   Samlingen slår fast att Liverpool inte är ett utan många sound. Men samtidigt kvarstår faktum att en Liverpool-samling utan Teardrop Explodes, Icicle Works (fast McNabb finns med här), Deaf School och Frankie Goes To Hollywood (hur illa vi än tycker om det visuella spektaklet!) inte är någon riktigt representativ samling.

Skivans innehåll:
1. Liverpool Girl - Ian McNabb
2. Sandstorm - Cast
3. People On The Telly - The Real People
4. Back Of Love - Echo & The Bunnymen
5. I Want You - Shack
6. Oliver's Army - Elvis Costello
7. Deliver Your Children - Wings
8. Driving Away From Home - It's Immaterial
9. Feelin' - The La's
10. My Beautiful Land – Steven Kennedy
11. Good Luck Charm - Speed
12. Forgotten Town - Christians
13. King In A Catholic Style - China Crisis
14. Happy Man - Lang, Tom
15. Groovy Train - Farm
16. He Took Her To A Movie - Ladytron
17. Julia's Song - Orchestral Manoeuvres In The Dark
18. Lucky You - Lightning Seeds
19. Diary Of A Wimp - Space
20. It Hurts - Amsterdam
21. Heart As Big As Liverpool – The Mighty Wah

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2008 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.