Blogginlägg från 2003-05-23

Vem är bäst av Stones eller Bruce?

Postad: 2003-05-23 16:36
Kategori: Artiklar

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda/Meny i maj 2003.

Sommaren tillhör inte bara Håkan Hellström. Världens största giganter inom rockmusiken kommer också till Sverige i sommar. Ungdomarna på Meny-redaktionen, som tycker att allt som hände före Oasis tillhör stenåldern, gav mig det näst intill omöjliga uppdraget att göra en jämförelse mellan Bruce Springsteen och Rolling Stones.
   Varken musikaliskt eller historiskt en lätt eller relevant uppgift att mäta de båda giganterna mot varandra. Olika generationer, soloartist mot grupp, USA mot England, ett väldigt ojämnt turnerande och i högsta grad oregelbundna skivproduktioner.

Historia (Stones 5, Bruce 4)
Rolling Stones, uppkallade efter en Muddy Waters-låt, skivdebuterade tio år före Bruce Springsteen och växte upp utanför London. Bruce bodde i New Jersey, hade och har Woody Guthrie som förebild. Så deras respektive rötter är genuina.
   Historien om Rolling Stones är rekordlång, drygt 40 år.
   Tidigt 1963, då Mick Jagger, Keith Richard (då utan s på slutet), Brian Jones, Bill Wyman och Charlie Watts samlats i samma grupp, började den långa resan. Under 60- och 70-talet avlöste hitlåtarna, de klassiska albumen och turnéerna varandra, innan allt blev mer sporadiskt på alla områden.
   Jämfört med gubbarna i Stones, av vilka tre fyller 60 eller mer i år, är Bruce rena ungdomen, fyller 54 i år, men har en musikalisk historia som sträcker sig tillbaka till slutet av 60-talet. Först medlem i popgrupper innan han började sikta på en solokarriär med eget band.
   Skivdebuterade 1973, med två album på kort tid, och redan två år senare såg kompgruppen E Street Band ut som den gör i dag. Nils Lofgren tillkom 1983 när Little Steven tog paus från gruppen och nu finns båda med på skiva och scen.
   Även Bruces karriär är fylld av succéer och folklighet. Men aldrig så storslaget och totalt omtumlande som när han delar scen med sitt trogna kompband.

Utveckling (Stones 2, Bruce 5)
De elaka påstår att Stones inte utvecklats en tum på dessa 40 år. Ett traditionellt rockband med främst blues-, r&b- och rock'n'roll-covers på repertoaren som sedan började skriva liknande låtar själva och uppfinna ett gitarriff som gick att återanvända långt in i 2000-talet.
   Så stelt och andefattigt är det ändå inte. Mick Jagger är ett outtröttligt fysiskt fenomen och Keith Richards sjunger allt bättre och personligare med åren. Och energin i bandet är det inget fel på.
   Bruce har utvecklats från en spontan fullblodsentertainer till en hårt arbetande världsartist framför ett fullständigt makalöst och proffsigt rock'n'roll-maskineri.

Skandaler (Stones 5, Bruce 2)
Skandalerna i och omkring Rolling Stones har genom alla år varit lika viktiga för karriären som musiken. Hela myten om medlemmarna i Stones är nära förknippad med otaliga skandaler.
   Bruce kommer inte i närheten i någon av kategorierna. Men det gick ett rykte efter de framgångsrika Ullevi-spelningarna 1985 att han slog sönder ett hotellrum i Göteborg.
   Men det är naturligtvis marginella beskyllningar i en rockvärld där Bill Wymans kvinnoaffärer, Mick Jaggers faderskapsmål, Keith Richards droger och Ron Woods alkoholbegär har varit vardagsmat.

Hits (Stones 4, Bruce 2)
Som barn av 60-talet har Stones många fler hits på sitt samvete. De radade upp hit efter hit från 1963 och framåt under tio års tid innan albumen blev viktigare och Bruce gjorde entré.
   Springsteen har knappt en singelhit på sitt samvete. "Dancing in the dark", den dansanta och poppiga låten från 1985, är väl det närmaste han har kommit.

Scenrepertoar (Stones 2, Bruce 4)
Nyheterna är pinsamt få under Stones nuvarande konserter. Inga låtar från senaste studioalbumet "Bridges of Babylon" och bara en extralåt, "Jumpin' Jack Flash". Allt enligt rapporterna från pågående turné som tagit paus och startar upp igen 4 juni i München.
   Bruce har en mycket mer flexibel repertoar. Varje konsert på Europaturnén inleds med en ny låt och de hypnotiskt uppbyggda extralåtarna byts ständigt ut.

Sverigestatus (Stones 3, Bruce 5)
Antalet konserter som giganterna gjort på svensk mark är bara 18-16 till Stones favör. Trots en mycket längre karriär. Bruces samtliga konserter i Sverige har varit enormt uppmärksammade. Från 1975, när Stockholm var en av bara fyra konsertstäder i Europa, till i höstas på Globen när biljetterna gick åt på några minuter.
   Stones inledde Ullevitraditionen 1982 men det var Springsteen som avslutade den 1985 då hela anläggningen sprack!

Örebroanknytning (Stones 5, Bruce 1)
Rolling Stones har besökt Örebro en gång, två konserter annandag påsk 1967 i Ishallen i Örebro. Den senare under så tumultartade former att polisen avbröt konserten som fick till följd att publiken blev rasande och vandaliserade stora delar av inredningen. Dessutom gjorde Ron Wood en solokonsert här 1997.
Bruce har bara spelat i Stockholm och Göteborg på sina Sverigebesök. Däremot uppträdde gitarristen Nils Lofgren solo i Brunnsparken 1986.

Aktualitet (Stones 2, Bruce 5)
Det är sex år sedan Stones producerade en studioskiva och nuvarande turnén är en extremt nostalgisk show med många gamla slagnummer och få nya.
   Bruce är uppenbart ute för att sälja senaste skivan "The rising" och låtarna från den skivan dominerar den aktuella scenrepertoaren.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Maj 2003 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.