Blogginlägg

Inför sommarens rekordkonsert med Gyllene Tider

Postad: 2004-06-24 12:08
Kategori: Artiklar

Den här artikeln publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda/Meny 24 juni 2004

Gyllene Tiders konsert på Eyravallen 4 augusti kommer med all säkerhet att slå alla tidigare kommersiella rekord för konserter i Örebro. Då spelar det ingen roll att den levande rock- och pophistorien i stan inkluderar namn som Rolling Stones, The Who, Paul McCartney, Iggy Pop och Ulf Lundell för publiktrycket kommer att bli enormt den där onsdagskvällen i början på augusti.
   Men publiktryck i samband med Gyllene Tiders konserter i Örebro var det redan på 80-talets början. I bandets begynnelse gjorde de rekordlånga och intensiva turnéer och besökte troget alltid Örebro.
   Som uppföljare till sin framgångsrika singel "Flickorna på TV2" och debutalbumet "Gyllene Tider" (som både nådde förstaplatsen på försäljningslistan) gjorde kvintetten från Halmstad 1980 en lång, lång turné, från januari till sista augusti utan längre avbrott. Och gjorde sin Örebrodebut i Brunnsparken 2 juli 1980.
   För övrigt två dagar efter att Per Gessle hade skrivit "När vi två blir en", en kommande Gyllene-klassiker, och två veckor innan inspelningarna inleddes för nästa album "Moderna tider".
   Gruppen gjorde även en kortare inomhusturné på senhösten 1980 och spelade på Idrottshuset i Örebro 6 december.
   Men det största konsertåret, alla kategorier, för Gyllene Tider var 1981. Inte bara en lång turné med massor av hysteriska konserter utan även trängsel och närmast upplopp på sina håll. Med den fatala katastrofen i Kristianopel på Valborgsmässoafton, då tre ungdomar tragiskt trampades ihjäl, som bandets svåraste stund som liveartister.
   16 augusti kom de till Örebro och Brunnsparken och publiktrycket var kompakt med 3000 mer eller mindre hysteriska ungdomar i publiken som försökte se och höra något i Parkteaterns trånga lokal.
   Gruppens andra album "Moderna tider" sålde som aldrig förr och två veckor innan Örebrokonserten filmades två konserter som till hösten skulle resultera i biograffilmen "Parkliv", historien om Gyllene Tider.
   Om bandets 50 minuter långa konsert skrev jag själv:
   "Förmodligen är de skickligare och kunnigare än deras unga beundrare någonsin kommer att förstå. För dem kommer de alltid att vara ett snyggare, rumsrenare och bättre alternativ till Noice. Där Noice enbart lever på spelglädje är Gyllene Tider en komplett och proffsig grupp".
   Medan jag slutligen lite skeptiskt frågade mig åt vilket håll gruppen ska utvecklas utan att bli pretentiösa eller svårmodiga.

"Moderna tider" blev 80-talets största Gyllene Tider-succé på skiva, försäljningssiffror på över 300 000, men intresset och hysterin kring gruppen hade under 1981 nått sin kulmen.
   På en något kortare sommarturné 1982 nådde de Örebro och Brunnsparken 28 juli, en sommarvarm onsdagskväll inför drygt tusen hängivna och förhoppningsfulla ungdomar på den stora utescenen.
   Och jag upptäckte inga stora utvecklingsmöjligheter under den drygt timmen långa konserten:
   "De har sorgligt nog inte förflyttat sig många millimeter sedan förra året. Jag saknade inte någon av deras många succéer och från deras nya kommande skiva "Puls" vågade de bara göra en låt. Däremot visade en handfull pop- och rockklassiker i nya versioner på god smak och scenversionen av den just aktuella "Sommartider" lät bättre på scen än på skiva".
   1983 var ett mellanår i gruppens karriär. Fyra av medlemmarna, inte Per Gessle, ryckte in i lumpen och Gessle gjorde sin första soloskiva på svenska.
   Medan Gyllene Tider laddade för sina första engelskspråkiga skiva, "The Heartland café", som kom att släppas i februari 1984. Men då var hysterin kring gruppen ett avslutat kapitel. Vilket gjorde att flera olika lokala konsertarrangörer i Örebro backade ur den planerade turnépremiären i stan som istället genomfördes i Köping Folkets Park 16 mars.
   En turné som bara var en månad kort och av Per Gessle beskrevs som "något nödvändigt ont".
   Splittringen i gruppen var uppenbar, Gessle mot de andra killarna, och Per var redan en månad efter albumsläppet missnöjd med skivan. Strax före turnépremiären sa han till mig:
   - Jag vill inte turnera. De andra trycker på och sedan har vi ett skivbolag som vill at vi helst turnerar året runt. Det är OK att stå på scen men livet däremellan är tråkigt och overkligt.
   Trots turnétrötthet fungerade det smärtfritt på scenen men fredagskvällens unga publik i Köping var mer intresserade av varandra än artisterna på scen. Ett band som till turnén förstärkts med två sångerskor, bland annat Marie Fredriksson, och gitarristen Janne Bark.
   Och nästan alla av gruppens hits var bortstädade ur repertoaren till förmån för de nya engelska låtarna. Min slutsats den gången var:
   "Gyllene Tider har växt ifrån sin publik och allra mest har Per Gessle vuxit. I både mognad och medvetenhet. De gyllene åren är slut för Gyllene Tider".
   Sedan blev det ytterligare en soloskiva från Gessle, "Scener", innan Roxette kom och skrev om pophistorien.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (461)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (76)
Konserter (234)
Krönikor (171)
Larm (20)
Listor (50)
Maxi12" (35)
Minns (144)
Örebro (43)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< Juni 2004 >>
Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        

AMK 21/09: Hej! Vet du hur man kan få tag i att lyssna på Collapse nu för tiden? MVH...

Mikael Bodin 15/09: Som Petty sa (fritt översatt): "När vi är borta finns låtarna kvar, därför...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Tack för bra tips! James McMurtry (har "Too long in the wasteland") och Kate Ta...

Jan Arne Martin Lennell 12/09: Finns inte så mycket att invända i din recension. Ett av hans bätttre, men de...

Jan Arne Martin Lennell 2/09: Tack för att Maria kom med! En av mina absoluta favoritsångerskor. Har allt me...

Jan Arne Martin Lennell 28/08: Klockren analys. Underbar platta som också finns i min hylla."Airport" är ju b...

Silja 27/08: Varför inget här om Charlie Watts?...

Valbobo 25/08: Icke att förglömma så var Everly bröderna ju först med att spela in den int...

Jan Arne Martin Lennell 22/08: Wadlings album måste jag kolla upp, låter intressant. För övrigt endast chec...

Jan Arne Martin Lennell 22/08: Håller med om "Pet sounds", ojämn och överskattad, men jag har den ändå då...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.