Blogginlägg

Caesars Palace konsert

Postad: 2002-09-15 22:43
Kategori: Live-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 17/9 2002.

KONSERT
CAESARS PALACE
P2, Örebro 15/9 2002


I tidernas begynnelse, nåja - för ungefär fyra år sedan, upplevde jag Caesars Palace live några gånger. I rockmusikens tecken gjorde de sin musik både melodisk och riffig. De var ledargestalter i den våg av garageband som svallade fram vid den tidpunkten.
   Två album och fyra år senare har de på skiva förändrat sitt sound och sina låtar ganska märkbart. Mer pop, definitivt mer hitanpassat och garagerockinfluenserna är numera inte alls så tydliga. Men bara på skiva, kan vi konstatera efter den sena föreställningen på P2 strax efter midnatt i söndagskväll.
   I rök, svett och ett envetet blixtrande motljus var det som om de senaste kommersiella framgångarna inte påverkat bandet alls. Och de färskaste låtarna var i klar minoritet. "Jerk it out", "Over 'fore you started" och "Candy kane" blev närmast bara något obligatoriskt i repertoaren. Överraskande men ändå lite spännande från ett band som inte riktigt vill vandra den förutsägbara och konventionella vägen i rockbranschen.
   Den makalösa energin och det nästan genomgående höga tempot ägnades till stora delar åt låtar från gruppens två första skivor. Således inleddes konserten med tre raka knytnävsslag från debuten och när publiken visade sig vara med på noterna så framstod Ceasars Palace som det ultimata partybandet.
   En kvartett som, också lite märkligt, inte innehåller en permanent organist fast instrumentet soundmässigt alltid har haft en viktig roll i Caesars Palaces musik. Extramedlemmen Björn Yttlings Farfisa-orgel och andra diverse keyboards hade stor del i söndagskvällens perfekta scenljud. Med sina många magiska intron och smått psykedeliska ljudkaskader vässade han bandets sound ytterligare.
   Tyvärr haltar fortfarande scenkarisman hos Caesars Palace. Gitarristen Jocke Åhlund var som vanligt energin personifierad men sångaren César Vidal har inte frontmannens visuella lyskraft direkt. Under tidigare konserter har han mest sett uttråkad ut, nu sökte han i alla fall ögonkontakt med publiken. Men Caesar Palaces hitfyrverkeri till repertoar kompenserar den bristfälliga scennärvaron med god marginal. För vem kan stå emot så självklara låtar som "Sort it out", "Kick you out", "From the bughouse" och "Over 'fore you started"?
   Har svårt att minnas att det ens under punkens högtidsdagar svängde så grymt och pardonlöst. Faktiskt. Det var också så att jag nästan inte saknade den senaste skivans många framträdande låtar. För Caesar Palace ville uppenbarligen inte göra det förväntade eller hopplöst förutsägbara.
   De bröt mot alla konventioner när de baserade repertoaren på fler äldre låtar, några udda covers (bland annat Ronnie James Dios "Rainbow in the dark"!) och ibland valde att provokativt korta av de redan i original snärtiga korta låtarna. Vilket gjorde att de i rasande fart hann med 16 låtar på mindre än en timme.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2002 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.