Blogginlägg

Fjärde och sista kvällen på Live at Heart 22

Postad: 2022-09-04 14:35
Kategori: Live at Heart

EFTER DET GAMLA HEDERLIGA LIVE AT HEART-mottot ”Favoriter i repris” blev blandningen på avslutningskvällen traditionsenlig, några upprepningar plus några favoriter från längre tillbaka.
   Ambitionen att hela tiden jaga och försöka upptäcka nya och fräscha artister på festivalen når till slut en gräns och i takt med fysisk trötthet så blir lördagen ofta en dag och kväll i reprisernas tecken. Så också i år. Då ville jag helst återvända till några av de tidigare ”succéerna” och kunna konstatera hur bra artisterna eventuellt är i andra lokaler och andra miljöer.
   Därför blev Luna Keller/Mats Dernánd-konserten kvällens första anhalt och en krogspelning med degerforsaren Eddie Lövholm Eriksson lite senare på kvällen. Men egentligen startade dagen med en lunchspelning med rutinerade Olle Unenge med band och ett läckert besök i Örebro Teater, där Mohlavyr uppträdde, där jag aldrig tidigare upplevt någon musikalisk begivenhet.



OLLE UNENGE OCH ORKESTERN, Boulebar 3 september 2022
Höstens intåg med påföljande regn gjorde att utomhusspelningen som planerats på Innergården utanför Boulebar och STÅ fick flytta in på Boulebar med begränsade sittplatser. Men de akustiska gitarrerna mådde säkert bättre inomhus långt från den fuktiga luften.
   Olle Unenges vispop, som snart resulterar i ett album (arbetsnamnet är ”Sånger från långsamheten”), har akustiska förtecken och det är märkvärdigt hur så enkla harmonier kan upplevas så fräscht och nytt. Men det är starka melodier, innehållsrika texter och framförallt musikalisk briljans som gör det och med hjälp av Oskar Hanssons gitarr och Janne Hedströms bas förvandlas sångerna till bli något mycket underhållande.



LUNA KELLER feat MATS DERNÁND, Nikolaikyrkan 3 september 2022
Paret Dernánd/Kellers gemensamma historia är anmärkningsvärd. Han från Örebro och hon från Tyskland, fast boende på Teneriffa, som träffades första gången i måndags fast de har samarbetat en viss tid på distans. I torsdags i skyltfönstret på Ingeborgs blev det musikaliskt imponerande men praktiskt lite trångt och spontant. I kyrkan fanns det mer space i den underbara miljön men lite tekniska problem påverkade starten på konserten.
   Fortfarande fungerade kombinationen röst/piano/munspel (Dernánd) och röst/gitarr (Keller) perfekt. Luna Kellers sprudlande och positiva karaktär är verkligen avväpnande och att hon sjunger
så underbart fint med en personlig klang förhöjer kvalitén. ”We'll be together” var naturligtvis återigen en av höjdpunkterna men allra bäst fungerade ”I'll bring you home” som blev till en fin allsång i den välfyllda Nikolaikyrkan.



MOHLAVYR, Örebro Teater 3 september 2022
Jag vet inte vad som lockade mig mest till den här konserten, Mohlavyrs spännande musik eller den oerhört fina miljön på Örebro Teater. Egentligen var det nog samklangen i Mohlavyrs föreställning, en sorts musikalisk teater, och den fina genuina inramningen som gjorde upplevelsen så speciell och unik.
   Tillsammans med cellospelaren Silia Hahne blandade Ulrika Mohlin (Mohlavyr) sedvanligt stort allvar med lekfulla harmonier som både engagerade och roade och höll den lyssnande publiken aktiverad. 40 minuter underhållning som sätter spår.



EDDIE LÖVHOLM ERIKSSON, Ingeborgs, 3 september 2022
Jämfört med Clarion Hotel-framförandet i onsdagskväll blev Ingeborgs-konserten en tätare och roligare upplevelse. Närvarokänslan med publik på nära håll var påtaglig med elgitarr och rytminstrument som ökade energin. Kompmusikern Tim Wallbom var taktfast och hade egen hejaklack plus föräldrar i publiken som gjorde stämningen ännu festligare. Wallbom har en historia på just Ingeborgs, som han drev för några år sedan, så det fanns mycket kärlek i luften på lördagskvällen.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2022 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.