Blogginlägg

Omsorgsfullt och charmigt om lokala rockkungar

Postad: 2007-12-11 07:48
Kategori: Bok-recensioner

Den här recensionen publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 10/12 2007.

BÖRJE LUNDBERG
Stora rock ’n’ roll boken
(Premium Publishing)

Den här boken har undertiteln ”Sveriges rockkungar 1955-1963” och det förklarar innehållet allra bäst. För det är ingen stor global rock ’n’ roll-bok Börje Lundberg har skrivit. Ingen allmän rock ’n’ roll-historisk berättelse. Det är en i högsta grad lokal svensk redogörelse som författaren tråcklat ihop med hjälp av många aktuella intervjuer, en mängd sällsynta fotografier, tidningsklipp i massor och utförlig diskografi med etiketter och skivomslag.
   Det är en charmerande och underhållande läsning. Och för en som är född på 50-talet, som undertecknad, är boken oerhört lärorik där många namn är helt nya i min värld och när jag i min enfald tror att Jerry Williams är en av huvudpersonerna i den här tidiga historien är jag nästan helt fel ute.
   Lundbergs historiebeskrivning inleds långt före Jerry Williams härjningar på topplistor och scener.
   På 50-talet spreds inte musiken lika fort runt jorden som idag. Där lokala hjältar kan bli globala fenomen över samma natt. Nej, då skulle det dröja år innan Bill Haleys och Elvis Presleys musik skulle landa i Sverige. Så det fanns alltså utrymme för våra svenska rockkungar, som med ett enda undantag (Rock-Olga) var män, att sjunga covers på de amerikanska låtarna och nå gränslös uppmärksamhet och idolhysteri genom att bara plagiera förebilderna från USA. Men för den svenska publiken var allt vid tidpunkten naturligtvis nytt och fräscht.
   Redan i förordet påpekar Lundberg dessutom att det i Sverige i många fall gjordes primitiva och hafsiga inspelningar. Som musikaliskt inte höll så hög musikalisk kvalité.
   Det skrevs ytterst få egna rocklåtar i Sverige vid den här tiden. Owe Thörnkvist var en av få låtskrivare som hakade på rock ’n’ roll-trenden. Och enligt många, bland annat Leif ”Burken” Björklund, var Owe först i Sverige att sjunga rock. Men Jerry Williams är av annan åsikt och menar att det är ett påhitt i efterhand.

Det här är boken om Boogie-Bengt, Rock-Ragge, Rock-Boris, Rock-Finn, Lille John, Rock-Birger, Little Gert, Rock-Rolf, Rock-Stockis, Little Gerhard, Rock-Nisse, Rock-Olga, Rock-Benny, Rock-Love och en mängd andra för mig okända pseudonymer.
   Lundberg har intervjuat de flesta så här i efterhand och det är ett digert och omsorgsfullt jobb han har gjort. Som han sedan skrivit på sin enkla fullt begripliga journalistsvenska. Varje kapitel är som en genomarbetad fullständig tidningsartikel.
   Det förekommer åtskilliga tidningsklipp som förklarar tidskänslan. Hade varje klipp dessutom varit exakt daterat hade informationen varit ännu tydligare.
   Ett namn som jag aldrig tidigare kommit i kontakt med, Chris Lennert från Göteborg, påstås vara en av de första pionjärerna av svenska rockkungar men det är Little Gerhard som framstår som genrens allra största artist.
   Bilderna där han poserar tillsammans med Elvis Presley och Paul Anka är väl bevis men också en lång diskografi berättar hans storhet på den tiden.
   Boken inleds med en bild över Sverige där Lundberg prickat in alla kända och mindre kända rocknamn i olika städer men har helt missat Örebroområdet. Enligt Bo Eriksson/Sven-Olof Malmstens Rockbok (2001) fanns det både Rock-Anders, Bobby Rixon, Lee Benette, Tony Jenkins, Rocking Bert och Thorstein Bergman i Totte & the Teddybears.
   Uppgifter som hade gjort Lundbergs intressanta bok ännu mer läsvärd.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< December 2007 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.