Blogginlägg

"Stockholm-Oslo"

Postad: 2014-08-28 10:17
Kategori: Skiv-recensioner



MÔRA-PER
Stockholm-Oslo
(Swamp/Plugged)


I somras när solen var som varmast, hettan obeskrivligt påträngande och luften var gränslöst klibbig ramlade det in en nyutgiven cd-skiva från Värmland i brevinkastet. Med bristfällig energi i kroppen just då orkade jag i alla fall spela skivan och överraskades direkt av den perfekta blandningen av njutbar underhållning och djupt engagemang. På en skiva vars innehåll efter upprepade spelningar aldrig ville lämna huvudet och fortplanta sig i en recension. Därför denna något försenade åsikt om skivan.
   I min dåligt informerade värld trodde jag i min enfald att namnet Möra-Per var ett alter ego för artisten och låtskrivaren Pär-Eric Eriksson men med tiden har jag förstått att namnet är identiskt med en grupp och dess fem medlemmar. Där Pär-Eric varken är ensam låtskrivare eller sångare.
   Pär-Eric har under senare år haft betydande låtskrivarframgångar i samband med Packmopedsturnén i Värmland. Hans låtar "De som byggde landet" och "Fyra dar till lön" har i flera år varit populära hörnstenar i turnérepertoaren och Göran Samuelsson, turnégeneralen, har även givit ut låtarna på skiva.
   Just det starka låtskrivandet, som Pär-Eric för övrigt främst delar med bandets Hans Ericsson, är det jag först blir imponerad av på Môra-Pers nya album. Det inledande soundet har sina tydligaste rötter i folkpoprock inte långt från Perssons Packs medryckande låtar fast det här bandets sättning saknar dragspel men ger plats åt fiol, mandolin och många andra stränginstrument i arrangemangen.
   Min hjärna reagerar omedelbart positivt för de poppiga ingredienserna i flera låtar, bland annat titellåten, och "Småstadskärlek" har nästan Per Gessle-kvalitéer men det kanske beror på att jag jämför den med Gyllene Tiders gamla låt i samma ämne, "Småstad" från 1989, men har faktiskt samma hitkänsla.
   Efter de första positiva intrycken, på albumets mer slagkraftiga material, får hjärtat sin portion känslor i texterna som kan vara både skämtsamt välskrivna, "Som en sång av Kjell Höglund", vackert formulerade eller fyllda av socialt engagemang.
   Det är inte bara titeln på albumet som kan uppfattas som en resa. Textmässigt, ibland med värmländsk accent, får vi lyssnare följa med på färden från vardagsrealism (titellåten) via några vackra kärlekslåtar ("Småstadskärlek", "Amanda") mot en alltmer engagerande avslutning.
   Lyssna på känslorna i "En sång från skuggorna", den ljuvligt ödesmättade "Cirkeln", "Knutna händer (är frusna tårar)" som kulminerar i den nästan åtta minuter långa, passionerade och stegrande "Jossts sång" som berättar historien om Joost Lakmaker från Säffle som överlevde 515 dagar i Auschwitz. Engagemang och god musik på hög nivå.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Augusti 2014 >>
Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.