Blogginlägg

INTERVJUER 74-94: Pontus & Amerikanerna (1990)

Postad: 2020-04-22 07:55
Kategori: Intervjuer

TRION PONTUS & AMERIKANERNA SLOG IGENOM med kraft våren 1990. Framförallt var det singeln ”Min bror och jag” som fastnade i alla musiklyssnares medvetande men bandets repertoar var starkt singelbaserat, ”Elvis och astronater” och ”En blå dag” var två andra uppmärksammade låtar, men i oktober 1990 var det dags för debutalbumet ”Via satellit”.
   På en intensiv pr-turné träffade jag bandet 24 september 1990 för intervju på Radio Örebro på Stortorget, tre hiskligt intensiva Stockholmskillar som pratade i munnen på varandra och gärna gav tre svar på samma fråga. Det var naturligtvis svårt att i efterhand analysera reporterblocket och lista ut vem som hade sagt vad och i vilket sammanhang.
   Pontus & Amerikanerna spelade aldrig live i Örebro på den tiden men lustigt nog gjorde de förra sommaren en tillfällig återföreningsturné som nådde Örebro och Stadsträdgården 20 juli.



Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 9/10 1990.

BOWLING OCH POP HÖR IHOP

EFTER TRE UPPMÄRKSAMMADE SINGLAR har trion Pontus & Amerikanerna albumdebuterat och reser runt och gör reklam för skivan. Jag träffade dem på Radio Örebro där de just blivit intervjuade. Bowlinghallen hade varit en lika naturlig intervjuplats för den här säregna gruppen.
   - Vi älskar bowling, spelar minst en gång i veckan och känner oss allmänt sportiga, berättar de och nämner också sportflyg som intresse.
   Alla har nog hört slagdängan ”Min bror och jag” men bakom den enkla refrängen döljer sig en grupp som visuellt är noga med image, förpackning, koncept och utseende.
   Till Örebro kom Pontus Holmgren, Peter Nilson och Lars Yngve VASA Johansson klädda som på omslaget till albumet. Gav långa sprudlande svar på frågporna, skojade friskt och underbyggde sin lekfulla och lite pojkaktiga framtoning.
   Enda gången de gav ett rakt och entydigt svar var på frågan om tjejerna som alltid figurerar på deras skivomslag verkligen är deras flickvänner.
   - Nej, punkt slut.
   I sin nuverande sättning har gruppen existerat ett år men Pontus och Peter träffades redan 1986. Sjöng först enbart på engelska men sjunger nu på det egna modersmålet.
   - Det var lättare än jag trodde, säger Pontus som skrivit de flesta låtarna. Det gäller at ta vara på det svenska språket och inte bara översätta engelska till svenska.
   För popgruppen Pontus & Amerikanerna är texterna lika viktiga som musiken. Nämner Ray Davies i Kinks som förebild när det gäller att skriva vardagsrealistiska texter men är lika mycket påverkade av Beatles och övriga 60-talet.
   Berättar tre killar som tillhör åldersgruppen 20-25 år och knappast har upplevt den epoken,.
   - Det är jävligt få som sett Beethoven live, säger Peter syrligt som svar på den invändningen.
   - Jag har en tio år äldre storebror, säger Pontus. Du har väl hört självbiografiska ”Min bror och jag”...
   Gruppen har spelat live sporadiskt hela sommaren och hösten men beger sig på fredag ut på en riktig turné. Men tre extramusiker men inget storslaget.
   - Den vanliga rock'n'roll-svängen med låtarna på albumet som grund, berättar Pontus. Nu är vi inne i ekorrhjulet, skiva/turné, skiva/turné...
   Det är dock ännu för tidigt att uttala sig om nytt material och ny inriktning.
   - Jag och Pontus skriver tillsammans mer och mer men vi lämnar alla dörrar öppna, avslutar Peter innan gruppen ilar till Västerås för nästa intervju.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< April 2020 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.