Blogginlägg

”Backwards in reverse”

Postad: 2019-12-17 07:51
Kategori: Skiv-recensionerTHE TOR GUIDES
Backwards in reverse
(Futureman)


JAG KAN DELVIS HISTORIEN OM THE TOR GUIDES som är ännu ett exempel på att de jämtländska musikutövarna är duktiga på att leverera musik med en fördelaktig poppig klang. Jag har uppmärksammat The Tor Guides, som i första hand är ett projekt som drivs av Torbjörn Petersson (som han onekligen stavar sitt efternamn numera), vid flera tidigare tillfällen och har alltid imponerats av den utsökta popklangen och de välskrivna låtarna och på nya albumet är det ingenting som förändrar min åsikt om hans/bandets kvalitéer.
   Jag upptäckte The Tor Guides 2013, ett år efter gruppens andra album, men historien om Torbjörn Peterssons projekt började på skiva redan 2007 med debutalbumet "Honeybees & tangerines". En skiva jag ännu inte hört.
   ”Strawberries & chocolates” (2012) var med det perfekta popsoundet en trevlig upptäckt. Just nu rekommenderar jag att lyssna på den skivans ”Sweet apple pie”, ”Summer's green” och titellåten ”Strawberries & chocolates”. Ett alldeles utmärkt sätt att uppleva musikalisk sommar i mörkaste december.
   Hösten 2013 kom Tor Guides tredje album, ”Lots of the pops!”, som innehöll än mer välarrangerat popmaterial och för andra gången i det här sammanhanget drog jag paralleller med 10cc men, tack vare väldigt välinspelade körarrangemang, slängde jag också ur mig namnet Brian Wilson. Hur som helst var majoriteten av låtarna små enkla men läckra treminutersmästerverk med melodiösa inslag som det nästan bara går att drömma om.
   Förutom en anspråkslös ep 2017, ”Tobbe sings Bee Gees”, där Torbjörn alltså uppträdde under eget (för)namn med fyra Bee Gees-covers tog det alltså sex år tills Tor Guides nya, fjärde album nu ser dagens ljus. Ett ljus som just nu är än mer sällsynt på jämtländska breddgrader än här.
   Ännu en gång är det Torbjörn som sjunger, arrangerar och, förutom trummor, spelar de allra flesta instrumenten själv. Det har blivit ett fantastiskt självbygge som låter så naturligt och så komplett som det kan göra på en skivinspelning där alla musiker är på plats.
   På en tidigare Tor Guides-skiva fick jag känslan att det är den perfekta treminuterslåten som är Torbjörns stora ambition men på ”Backwards in reverse” (60-tals-trixig titel) är det sällan låtarna stannar innan fyraminutersgränsen. Dock inleds albumet med några perfekta låtar, ”To be” och ”My wits about me”, på drygt tre minuter men sedan följer några överraskningar på rad, två låtar på drygt sex minuter, som både imponerar och sviker.
   ”In a good place” är en 6:17 lång episk balladlåt där jag gärna vill jämföra melodi och upplägg med Jeff Lynne och George Harrison. Så där perfekt anspråkslöst arrangerad som jag för någon månad sedan ville att Lynne själv hade gjort på sin senaste skiva med Jeff Lynne's ELO som är så tungt och tråkigt överproducerad.
   Torbjörn har plockat upp några covers på skivan och även där har han både lyckats och misslyckats tycker jag. På ”See my baby jive”, som är en ganska perfekt popjuvel i sitt original med Wizzard, har han dragit ned tempot och gjort vals(!) av den, tyvärr ganska intetsägande.
   Coverlåtar ska man i bästa fall välja med omsorg och gärna hitta något mindre känt och på albumets andra cover har Torbjörn upptäckt en bra låt från skotska Pilots singeldebut, ”Just a smile”, som åtminstone jag aldrig hade hört innan. En underbar version som faktiskt överträffar originalet.
   På senare delen av ”Backwards in reverse” blir det både jämnare och överlag en bättre nivå på låtarna. ”Just a smile” följs av ”Always somehere else” och efter några bra mellanlåtar avslutas skivan charmant med ”Something that we do” där popmusik, arrangemang och underbar sång vävs ihop till något mycket smakfullt och perfekt underhållande. Slutet gott – nästan allting gott.

/ Håkan
10 år (90)
Beatles (60)
Blogg (428)
Feber (5)
Filmklipp (129)
Grupper (16)
Jul (70)
Konserter (224)
Krönikor (136)
Larm (20)
Listor (49)
Maxi12" (35)
Minns (120)
Pubrock (13)
Stiff (49)
www (1)

<< December 2019 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Erik E 22/12: God jul & Gott nytt år Håkan, och tack för de många läsvärda inläggen under 2019...

Björn 13/12: Instämmer i det mesta, men mest i "händelsefattigt". Bruce är på min topp fem li...

Tomas 15/10: Du har skrivit fel ording i bildtexten. John och Stu ska byta plats...

Jan Arne Martin Lennell 12/10: Så himla bra...om än inte i nivå med Del Amitri som grupp. Har tyvärr inte fått ...

Johan S 11/10: Helt enkelt en fantastisk platta!...

Gunnar Åslund 7/10: Cream spelade på Idrottshuset i Örebro den 18/11-1967....

Erik E 24/09: Enligt wikipedia är Titam Florebeck en pseudonym för Stephan Forkelid: https://s...

Bengt 20/09: Hej Skall vara One Chord Wonders med the Adverts! Tackar för en i övrigt fan...

Björn 14/08: Tack Håkan! En kulturgärning för alla, inte bara för vi som älskar Magnus väldig...

Valbobo 13/08: Ett lite märkligt sammanträffande är att de tre låtar du nämner som djupt person...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.