Blogginlägg

INTERVJUER 74-94: Lolita Pop (1983)

Postad: 2019-09-04 07:52
Kategori: Intervjuer

JAG BRYTER TILLFÄLLIGT DEN KRONOLOGISKA ordningen i min intervjuserie 1974-94 och presenterar den för dagen mycket aktuella gruppen Lolita Pop som ikväll gör comeback på scen i Örebro på Frimis. En konsert som i höst följs av turné, den första sedan 1992.
   Intervjun härstammar från november 1983 inför gruppens tredje albumrelease ”Irrfärder” och genomfördes på deras hemmaplan på Rockmagasinet, den legendariska rockklubben i Örebro. På klubbens övervåning mötte jag fyra av fem Lolita Pop-medlemmar en sen onsdagseftermiddag 16 november. En intervju som följdes av fotosession med ett fortfarande inte fullt samlat rockband.
   Ursprungligen var det tänkt att jag skulle göra intervjun veckan innan, 10 november, efter bandets spelning på Prisma i Örebro men jag blev kraftigt försenad efter en annan lång konsert samma kväll i staden (Magnus Lindberg på Lord Nelson) så vi flyttade fram intervjun.
   1983 var Lolita Pop på väg att etablera sig stort i den svenska rockbranschen vilket 80 spelningar det året är bevis på. Redan här i november 1983 fanns det små planer på engelskt material. Det som i intervjun beskrivs som en kassett med engelska låtar utvecklades 1984 till ett helt album vilket i sin tur gav kontakter i New York som resulterade i spelningar där, skivkontrakt med Virgin USA och ett på allvar inspelat engelskt album 1987.



Den här intervjun publicerades ursprungligen i Nerikes Allehanda 29/11 1983.

MUSIKKLIMATET I SVERIGE HÄMMAR LOLITA

ALLEHANDA TRÄFFADE LOLITA POP, ÖREBROS stolthet i den nya svenska rockvågen. Gruppen har funnits i fyra år, gjort skivor i två och klättrar snabbt men stadigt mot toppen bland svenska rockgrupper. De har just släppt sitt tredje album, ”Irrfärder”, och turnerar nu flitigt runt Sverige och är glada att de kan leva på sin musik.
   Några dagars turnéledighet möjliggjorde ett samtal med 4/5-delar av gruppen: Karin Wistrand, Sten Booberg, Benkt Svensson och nye basisten Ulf Lernhammar. Om den nya skivan, den musikaliska utvecklingen och framtiden med en möjlig utlandslansering.
   Vid intervjutillfället hade den nya skivan ännu inte lämnat pressarna i Östersund så vi lät gruppen tala fritt om sitt tredje albumverk och om dess psykedeliska influenser. Sten Booberg, gruppens store psykedelia-freak berättar.
   Jag hade en radio 1967 och fastän jag bara hörde en bråkdel av allt som kom ut då kunde jag inte motstå det som bland annat Beatles och Traffic gjorde.
   - Den udda instrumenteringen och lekfullheten slog an på mig och nu har den inspirationen påverkat en del på nya skivan där vi spelar både tramporgel och sitar.
   Lolita Pop innehåller fem individuellt tänkande personer som inte alla är lika sålda på Stens psykdeliskt inriktade sound. Men sitaren äger Ulf som från i år är ny Lolita-basist men har ett förflutet i gruppens tidigaste skapelse.
   - Jag sjöng faktiskt på gruppens första spelning på gamla Rockmagasinet någon gång på våren 1979, då repertoaren enbart innehöll gamla Roxy Music- och Lou Reed-låtar, berättar Ulf.
   Förre basisten Thomas Johansson lämnade gruppen i somras av familjeskäl och för studier i Uppsala men han skriver fortfarande huvudsakligen gruppens texter. Även de engelska som Karin Wistrand ska sjunga in till den kassett som ska göras för utlandet. Det blir en sorts ”Greatest hits” med låtar plockade från alla deras tre album.
   Lolita har nått ryktbarhet och berömmelse på kort tid. De har nu gjort tre album på mindre än två år och med den takten kommer de under 1984 göra tre-fyra album, skojar de. Men det är ännu bara konserterna som ger de livsviktiga inkomsterna.
   - Vi måste turnera för att överleva och vi måste turnera för att sälja skivor, som Karin uttrycker det.
   Innan året är slut har de gjort 80 spelningar i landet och planerna berättar om turnéer i både Finland och Norge till våren och möjligen spelningar i Tyskland. De tycker sig redan vara hämmade av det trånga svenska musikklimatet.
   - Musiken vi spelar har sin största marknad på kontinenten där den stora kunniga rockpubliken finns. Det är därför engelska band som exempelvis Echo & the Bunnymen aldrig har sökt sig till Sverige men uppträder mycket i Belgien, Holland och Tyskland.
   Men mest av allt är medlemmarna i Lolita Pop spända på reaktionen på sitt nya album. En skiva som gjordes under fyra veckor i Mistlurs gamla studio uppe på en vind.
   Lolita Pop jobbar spontant och har aldrig haft ambitionen att alltid spela exakt.
   - Vi har ofta behållit första tagningen och sedan bättrat på med hjälp av producenten Dagge Lundquist som sakkunnig. Småmissar hörs ju aldrig i den färdiga produktionen, säger Benkt.
   Innan vi skiljs åt avslöjar de sitt hänförda intresse för segling och planerat att nästa år år delta i SM. Innan dess hoppas de kunna återvända till Örebro för en spelning under våren. För det är Örebropubliken de beundrar högst av allt.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< September 2019 >>
Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.