Blogginlägg

MAXI10" #16: TANITA TIKARAM

Postad: 2018-01-29 07:50
Kategori: Maxi12"



TANITA TIKARAM
Twist in my sobriety (edit)
Friends
The kill in your heart
For all these years

(WEA, 1988)

I SAMBAND MED EN LONDON-TRIPP sommaren 1988 (närmare 30 år sedan, alltså!) fastnade den debuterande Tanita Tikarams debutsingel "Good tradition" i öronen när den knastrande hotellradion oavbrutet pumpade ut musik. Låten blev också den hit den förtjänade med sitt förförande arrangemang av fiol och lantliga dofter. Och därmed ett stort genombrott för den då 18-åriga sångerskan och låtskrivaren med färgstarkt ursprung, född i Tyskland av föräldrar från Indien/Fiji (pappa) och Sarawak, Malaysia (mamma).
   "Good tradition", skriven av Tikaram själv, var grymt svängig och hitinfluerad men nästa singel, dagens "Twist in my sobriety", skulle på något sätt bevisa att den här unga damen hade ett osedvanligt vuxet sätt att skriva låtar och sedan sjunga.
   Uppföljaren till den stora genombrottssingeln blev också en hit men inte lika stor, nådde som bäst en 22:e-placering, men är ändå den låt jag kommer ihåg bäst och mest med Tanita som har haft en lång men långsamt dalande och sporadisk karriär sedan dess. Som hitproducerande artist har hon inte nått samma framgångar igen som på sina två första singlar.
   Innan "Twist in my sobriety" släpptes i oktober 1988 med den då 19-åriga Tanita. Månaden innan hade hon släppt sitt debutalbum "Ancient heart" som jag i min recension då beskrev som både sensationell, originell och mogen med en artist som hade ett utvecklat sinne för ord, musik och röst. Min fascination för Tanita och hennes debutalbum resulterade i att jag i december samma år utsåg henne till årets nykomling och "Ancient heart" fanns givetvis med på årsbästalistan som just det här året inte var rangordnad.
   "Twist in my sobriety" var alltså i sin mörka och vemodiga prägel en stor kontrast till den glädjefyllda genombrottssingeln och smälte in naturligt i de avspända och återhållsamma arrangemangen på hela debutalbumet. I en produktion som var överraskande dämpad för att vara signerad av två fullblodsmusiker som Peter Van Hooke och Rod Argent.
   Van Hooke hade spelat trummor med många artister i flera år, kanske mest anlitad av Van Morrison, och var i mitten på 80-talet medlem i Mike & the Mechanics. Hans kompanjon Argent, ikon i både legendariska Zombies och egna gruppen Argent, hade under årens lopp spelat på massor med skivor. Men som producenter hade teamet Van Hooke/Argent inte samarbetat innan Tanita Tikaram dök upp. Och paret blev något av hemligheten bakom receptet till det återhållsamma soundet.
   Till skillnad från "Good tradition", med sina folkmusikinstrument och blås, är "Twist in my sobriety", här i en förkortad singelversion (3:55), musikaliskt ett samarbete mellan bara några få musiker, bland annat Van Hooke och Argent. Men det är den klassiskt skolade oboespelaren Mike Messiters insatser som ger låten prägel med vemodig känsla och lyfter fram Tanitas mogna röst.
   På maxisingeln finns ytterligare en låt från debutalbumet, den jazzinspirerade "For all these years", med en framträdande trumpet av Van Morrison-musikern Mark Isham.
   Maxisingelns övriga två spår är exklusiva för den här utgåvan. Två låtar som är än mer musikaliskt avskalade. På "Friends" kompas Tanita av enbart piano och på "The kill of your heart" är det bara hennes egen akustiska gitarr och ett vackert guitar picking som ger arrangemanget en lätt bluesig underton.

FOTNOT: Den här maxi-12"-serien förvandlades den här veckan till maxi-10" ty min Tanita Tikaram-skivan har den charmiga storleken. "Twist in my sobriety" gavs även ut på 12" - med bara tre låtar.

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Januari 2018 >>
Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.