Blogginlägg

Carlsson eller Karlsson?

Postad: 2015-10-13 07:58
Kategori: Skiv-recensioner



ROLF CARLSSON BAND
Själ och blod
(Riverside/Trickleheart/Border)

ROGER KARLSSON
Kysser Sörmlands jord
(Beat Butchers/Border)


Rolf eller Roger? Värmland eller Södermanland? Carlsson eller Karlsson? Omöjliga och rent hypotetiska frågor att svara på och den här recensionen är inte ämnad att varken jämföra eller på något sätt utse en vinnare i en tvekamp. Det enda som eventuellt förenar artisterna är att skivorna ramlade in i brevlådan samtidigt och att artisterna har förvillande lika efternamn. Det finns faktiskt ytterligare en gemensam punkt i deras bakgrund. Rolf och Roger har båda långa karriärer bakom sig utan att jag tidigare har kommit i närmare kontakt med varken artisterna eller deras musik.
   Därför är det verkligen på sin plats att sammanfatta de här killarnas historia, inte minst för min egen del, innan jag låter öronen sjunka ner i musiken.
   Karlstadsbon Rolf Carlsson har 30 år bakom sig i branschen där han förutom artist (singeldebut 1986) med nio album bakom sig också har skrivit romaner, jobbat med journalistik och givit ut flera diktsamlingar.
   Eskilstunabon Roger Karlsson har sina rötter i punkvågen, Inferno och Tuk Tuk Rally, men har tidigare givit ut fem album i eget namn.
   Jag är glad över det faktum att jag numera kan ägna mycket tid till att lyssna på nya album, låta skivor mogna och växa till sig under ingen stress alls. På just den punkten har Carlssons omedelbara skiva inte haft någon längre startsträcka medan Karlssons varierade skiva växt för varje spelning.
   Med både akustisk och elektrisk gitarr, munspel och en sandpapprig mogen stämma tillhör Rolf Carlsson genren där rocksångaren möter trubaduren och texter har en central betydelse. För första gången får kompet credit, Rolf Carlsson Band, på en skiva med Rolf men det blir ändå ett tämligen återhållsamt sound som framförallt lyfter fram texter och sång.
   "Själ och blod" är ett gott hantverk med genomarbetade och ofta engagerande texter och homogena om än inte sensationella melodier i en rutinerad produktion. Med hjälp av några covers, Tom Waits, Bill Fay och Hooters, med egna texter håller skivan en jämn och professionell nivå.
   Med punkrötter har några svenska numera hyllade artister nått långt, tänk bara på Lars Winnerbäck. Roger Karlsson är väl inte riktigt där än, får nog fortfarande betraktas som mer rebell än folkkär, men är en förvånansvärt slipad låtskrivare och textförfattare. Han står med båda fötterna i verkligheten och med all energi i både textrader och komp övervinner han allt tvivel kring sitt vardagliga namn.
   Förutom sången är allt inspelat live i studion, som har det vackra namnet Studio Villa Vacker, och den direkta nerven i arrangemangen har faktiskt och tydligt följt med ända in i cd-spåren. Engagemanget finns givetvis också i Rogers röst och texter och en låt som "Jag skulle kunna döda" skulle kunna vara skriven idag, igår eller för en vecka sedan men är bevisligen inspelad i våras.
   Och det finns fler låtar på det här albumet som lämnar stora spår efter sig vare sig det gäller kombinationen passion/hitmässig melodi ("Nej"), avskalad ballad ("Var inte ängslig, Rosalin"), växande arrangemang ("Ljusår från varann") eller avväpnande poprock ("Det måste finnas något mer").

/ Håkan




10 år (90)
Beatles (62)
Blogg (517)
Feber (5)
Filmklipp (131)
Jul (80)
Konserter (242)
Krönikor (173)
Larm (20)
Listor (57)
Maxi12" (35)
Minns (168)
Örebro (96)
Pubrock (13)
Stiff (49)

<< Oktober 2015 >>
Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Bengt Gustafsson 1/04: Hej Hunter/Wagner var med Lou under slutet av 1973. Men under den korta tiden t...

Jarmo Tapani Anttila 25/03: Har försökt hitta denna skiva i Sverige men ej lyckats. Var fick du tag på de...

Kjell J 7/03: https://americana-uk.com/jesper-lindell-before-the-sun Här kan du "compare not...

Magnus Andersson 12/02: Hej Håkan, Tack för din spännande "best of 1973/74" lista! (Jag tror att Br...

Bengt Gustafsson 1/02: Iechyd da is the Welsh word for cheers, meaning good health. It is used when yo...

Johan S 15/01: Fantastiskt album! Allt knyts ihop under dessa år, Faces, Stewart och Stones. ...

Lena 14/01: Tack Håkan, för fina recensioner. ...

Björn 27/12: Hallå Håkan! Likt en vilsen orienterar utan karta och kompass lyser du upp min...

Johan S 19/12: Kan bara hålla med. En av pubrockens juveler!...

Björn 2/12: Som vanligt har redaktören skrivit initierat och med stort hjärta. En liten an...

Jag är född 1952. Skrev min första recension i januari 1970. Har medverkat regelbundet i Nerikes Allehanda i över 45 år med recensioner, krönikor, artiklar och intervjuer. I nästan samtliga fall har det handlat om musik och ur mitt långa liv som skribent har jag hämtat många anekdoter som kommer förekomma här. Med popmusikens historia som grund berättar jag också om egna erfarenheter under den långa resan. Från 50-talet till idag. Plus utförliga recensioner av både konserter, skivor, dvd och böcker. Vill du/ni få er senaste skiva recenserad? Mejla mig, så får ni adress. Håkans Pop hade premiär 22 augusti 2007 och har sedan fyllts på med både nyskrivna artiklar och arkivmaterial från 1971 och framåt. E-posta mig.